Thuisbatterij Ikea

Er is nu ook de Thuisbatterij van Ikea. Deze batterij kan een hoeveelheid elektriciteit die niet gebruikt wordt opslagen. We bekijken de voordelen, prijs en werking van de batterij.

Ontvang een prijs op maat

Thuisbatterij en zonnepanelen combineren

Ikea heeft een nieuw product in hun assortiment: de thuisbatterij. Een thuisbatterij is vandaag de dag best interessant. Ze maken de woningen duurzamer en zorgen voor een slim energiebeheer. Installeer je een thuisbatterij? Dan kan je rekenen op een premie van de Vlaamse overheid.

Een batterij zal geproduceerde zonne-energie opslaan, zodat je die kan gebruiken wanneer je zonnepanelen niet genoeg hernieuwbare energie produceren. Zoals ’s nachts of op bewolkte dagen.

Zo’n batterij zet je eigenlijk niet alleen. Het is een onderdeel van een volledig systeem. Dat volledige systeem bestaat meestal uit zonnepanelen met een batterij, omvormer, een batterij-vermogensmeter en een noodschakelaar.

Een thuisbatterij levert het meeste op in combinatie met zonnepanelen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan onmiddellijk gebruikt worden in je huis of worden opgeslagen in de batterij. Let op, dit kan enkel mits een omvorming van de opgewekte energie naar wisselstroom.

De rol van de omvormer in het systeem is eigenlijk dat die aan de ene kant is verbonden aan de elektriciteitskast en aan de andere kant met de zonnepanelen en de thuisbatterij. Op die manier kan de omvormer via de elektriciteitskast de opgewekte zonne-energie van de zonnepanelen of de thuisbatterij beschikbaar stellen. Langs de andere kant kan de omvormer ook via de elektriciteitskast stroom van het net halen om het vervolgens in de batterij op te slaan.

Heb je een stroompanne? Dan is het sterk aangeraden te kiezen voor een noodstroominstallatie. Deze zal tijdens de panne ervoor zorgen dat de opgeslagen stroom in de batterij gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld verlichting, verwarming en andere belangrijke apparaten van elektriciteit te voorzien.

thuisbatterij ikea

Ikea thuisbatterij prijs

De standaardprijs voor een Ikea thuisbatterij is € 3.300. De kostprijs is wel afhankelijk van het vermogen:

  • Accu van 5 kWh: 3.758 euro (excl. btw)
  • Accu van 10 kWh: 5.946 euro (excl. btw)

Heb je een nieuwe omvormer nodig? Dan zal dit 1.877 of 1.956 euro kosten. Dit is exclusief btw.

Je kan er ook voor kiezen om de batterij meteen aan te schaffen bij een zonnepanelenlinstallatie die Ikea België aanbiedt.

Vergelijk thuisbatterijen

Thuisbatterij premie

Voor de premie van jouw thuisbatterijen te ontvangen, zijn er een aantal voorwaarden.

1. Enkel voor natuurlijke personen

De premie voor een thuisbatterij geldt enkel voor natuurlijke personen. Dit wil dus zeggen dat het niet bedoeld is voor organisaties of vennootschappen.

2. Binnen de 6 maanden aanvragen

Je dient de premie aan te vangen uiterlijk binnen de 6 maanden na de datum van je eindfactuur. Lease je? Dan moet het gebeuren binnen de 6 maanden na het afsluiten van uw leasingcontract.

Voor aanvragen tussen 1 april 2021 en 31 december 2021 wordt er een uitzondering gemaakt. Val je binnen deze termijn? Dan moet het uiterlijk 9 maanden na de factuurdatum of de datum van het leasecontract gebeuren.

3. Aangesloten op elektriciteitsnet

Nog een voorwaarde is dat de batterij aangesloten moet zijn op het elektriciteitsnet van Vlaanderen. Ook moet het geplaatst worden door een elektrotechnisch installateur.

4. Geen waternavulmogelijkheid

Heb je een loodbatterij met waternavulmogelijkheid? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor de premie.

5. Zelfde EAN-nummer

Wanneer je het batterijsysteem aankoopt, moet het minstens 10 jaar aangesloten blijven op hetzelfde EAN-nummer. Dit staat voor European Article Numbering en wordt gebruikt om leveringspunten voor elektriciteit of aardgas te identificeren.

6. Aangemeld bij netbeheerder

Ook moet jouw batterijsysteem aangemeld zijn bij de netbeheerder voor het einde van 2022. De aanvrager moet beschikken over een bewijs van aanmelding.

7. Eén premie

Per batterij mag er maar één premie worden toegekend op het EAN-nummer.

thuisbatterij

Hoe premie aanvragen?

Dit gebeurt op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Op diezelfde website vind je ook een overzicht terug van alle documenten die je nodig hebt om de aanvraag succesvol in te dienen. Wanneer je een ingediend dossier volledig inleverde, dan volgt de uitbetaling in normale omstandigheden, binnen de 4 maanden na de indiening van de aanvraag.

Hieronder lees je wat de bedragen zijn van de uitbetaling voor de periode van 1 april 2021 tot 31 december 2021 alsook voor het jaar 2022.

1 april 2021 tot 31 december 2021

  • 4 tot 6 kWh: 300 euro/kWh
  • 6 t.e.m. 9 kWh: 250 euro/kWh
  • Vanaf 9 kWh: geen bijkomend bedrag

Vanaf 2022

  • 4 tot 6 kWh: 187,5 euro/kWh
  • 6 t.e.m. 9 kWh: 150 euro/kWh
  • Vanaf 9 kWh: geen bijkomend bedrag
Ikea thuisbatterij

Terugverdientijd thuisbatterij

De terugverdientijd van een thuisbatterij is gemiddeld tussen de 10 en 14 jaar. Dit omdat de kostprijs van een batterij momenteel nog vrij hoog is. Als de prijzen blijven dalen de komende jaren, dan zal de terugverdientijd van de thuisbatterij alsmaar dalen.

Je kan nu ook zelf jouw terugverdientijd gaan berekenen. Hierdoor heeft de Vlaamse overheid zelf een simulator gecreëerd. Deze is ontwikkeld door EElab/Lemcko (UGent). De simulator is van toepassing voor eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen die reeds over een digitale meter beschikken.

Ikea thuisbatterij kopen: vraag en vergelijk offertes

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd om te investeren in een thuisbatterij van Ikea? Vraag dan via onderstaand formulier vrijblijvend jouw gratis offerte aan. Zo kan je verschillende offertes vergelijken van de diverse thuisbatterijen en ben je zeker van een goede investering.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.