Zandbatterij: werking, mogelijkheden en prijs
De zandbatterij is een veelbelovend alternatief voor traditionele batterijen die gebruikt worden om energie op te slaan. Het gebruikt zand om warmte op te slaan, waardoor het een relatief goedkope, veilige en duurzame oplossing is voor energieopslag. In dit artikel gaan we dieper in op de werking, mogelijkheden en prijs van de zandbatterij.
Snel en gratis offertes vergelijken?
INHOUD
Wat is een zandbatterij?
Een zandbatterij is een van de meest recente ontwikkelingen in de wereld van de batterijen.
In Finland ontwikkelden onderzoekers een batterij die energie maandenlang kan opslaan. Die energie wordt dan gebruikt om water op te warmen dat gebruikt wordt in het verwarmingssysteem. Het systeem is beloftevol, omdat het grootste bestanddeel van de batterij zand is, een grondstof die wijdverspreid is en niet al te duur.
Geschiedenis: Finland heeft de eerste zandbatterij ontwikkeld
Het Finse bedrijf Polar Nacht in het westelijke district Kankaanpää ontwikkelde met een succesvolle proefinstallatie een ingenieuse manier voor warmte-opslag. Ze maken gebruik van zand om overtollige elektrische energie uit hernieuwbare bronnen op te slaan in de vorm van hoge temperaturen.
Daarvoor wordt het zand verwarmd in een grote silo tot 600°C zodat het op een later moment gebruikt kan worden om via het stadsverwarmingsnetwerk verspreid te worden naar de verwarmingssystemen van de woningen. De grote vooruitgang zit in de hoeveelheid energie en de lange termijn dat de energie gestockeerd kan worden.
Oplossing voor de lange termijn
De ontwikkeling van de zandbatterij biedt mogelijkheden voor de toekomst van energie-opslag. Het systeem houdt de energie met gemak enkele maanden vast en is daarnaast relatief goedkoop.
Voor het project bedroegen de installatiekosten niet meer dan 10 euro per kilowattuur. Volgens de onderzoekers is de technologie schaalbaar, waardoor er nog andere toepassingen gezocht zouden kunnen worden.
Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?
Hoe nuttig is een zandbatterij in 2024?
Naast het gebruik voor het verwarmen van een gemeenschap, biedt een zandbatterij op dit moment vooral kansen in industriële toepassingen. Daar is vaak proceswarmte nodig en die op dit moment vaak afkomstig van fossiele brandstoffen. De warmte uit groene energie opslaan en als warmte gebruiken, kan daar een grote stap vooruit zijn.
Op termijn zou het kunnen dat de zandbatterij ook voor privégebruik nuttig kan blijken. Op dit moment is het echter nog afwachten op een systeem dat op kleinere schaal gebruikt kan worden.
Hoe werkt een zandbatterij?
De werking van een zandbatterij is relatief eenvoudig. De overtollige groene stroom uit zonnepanelen en windmolens wordt geleid naar de zandbatterij. Die stroom wordt dan omgezet in warmte door de wrijving van het zand. Tijdens dat proces warmt het zand op tot wel 600 graden Celsius.
De warme lucht die vrijkomt wordt door middel van een warmtewisselaar in het zand gecirculeerd. Die warmte uit het zand kan maandenlang gestockeerd worden en op het moment dat er nood aan is vrijgelaten worden om water op te warmen. Dat water wordt dan weer gebruikt om verwarmingssystemen aan te drijven.
Kan je energie opslaan met een zandbatterij?
Dat kan in principe, maar dat zou volgens de Finse onderzoekers niet erg efficiënt zijn. Wanneer de warmte wordt omgezet in energie gaat er ook weer energie verloren en die verliezen lopen al snel op. De batterij is eerder geschikt om warmte af te geven en is dus ideaal om aan te sluiten op een verwarmingssysteem.
Prijs Finse zandbatterij
Op dit moment bestaat er nog geen variant van een zandbatterij op de schaal van de centrale verwarming van een huishouden. De technologie is alvast veelbelovend op het vlak van thermische energie-opslag en zal op termijn waarschijnlijk meer toepassingen kennen. Wanneer het zover is, is er goede hoop voor de prijs van de batterij omwille van de goedkope grondstof dat zand is.
Meer weten over zandbatterijen? Stel je vragen aan specialisten en ontvang advies op maat!
Geïnteresseerd in de technologie achter een zandbatterij? Wil je meer weten over de mogelijkheden in verband met energie-opslag, zowel op kleine als op grote schaal? Via onderstaande form kan je in contact komen met verschillende specialisten die advies op maat kunnen geven voor jouw situatie. Je ontvangt gratis en vrijblijvend offertes!