Capaciteit thuisbatterij: opties, prijs en berekenen

Wie optimaal gebruik wil maken van opgewekte groene stroom en het maximale rendement wil halen uit zijn of haar panelen, installeert best een thuisbatterij. De capaciteit van een thuisbatterij is een van de belangrijkste factoren om te overwegen. Daarbij is het van belang om te weten hoeveel energie jouw batterij kan opslaan, zodat je kunt bepalen welke batterij het beste bij jouw behoeften past. Er zijn verschillende opties, prijzen en technieken om de capaciteit van een thuisbatterij te berekenen. In dit artikel lees je er alles over.

Wil je zeker zijn van de beste prijs? Vraag dan GRATIS en vrijblijvend offertes aan!

Welke capaciteit batterij heb ik nodig voor mijn zonnepanelen?

De capaciteit die je nodig hebt voor je accu is afgestemd op jouw jaarlijks stroomverbruik en het vermogen van je zonnepanelen. Thuisbatterijen zijn beschikbaar in verschillende capaciteiten, waaronder 5 kWh, 10 kWh, 15 kWh, 20 kWh en 100 kWh.

In dit artikel geven we enkele handige tips die kunnen helpen bij het bepalen van de juiste capaciteit, maar om zeker te zijn van advies op maat contacteer je best een vakman.

grote thuisbatterijen in de garage

Waarop letten?

Er zijn twee zaken die een invloed hebben op het ideale vermogen van je thuisbatterij. 

  1. Je stroomverbruik: dit houdt in dat je weet hoeveel stroom je verbruikt en wanneer. Om te weten welke capaciteit batterij je nodig hebt, is het nodig om te weten wanneer jouw piek- en daluren vallen. Zo verbruik je ‘s nachts bijvoorbeeld minder energie dan overdag. Door dit in kaart te brengen, kan je streven naar voldoende opslag tijdens de daluren zodat er voldoende energie is op de piekmomenten.
  2. Het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie: zo ben je zeker dat je niet onnodig veel betaalt voor een batterij met een hoge capaciteit, wanneer je panelen niet in staat zijn om zoveel energie op te wekken of dat je omgekeerd een veel te kleine batterij aanschaft voor de opgewekte stroom van jouw zonnepanelen.

Actueel versus toekomstig stroomverbruik

Het is belangrijk om rekening te houden met grote veranderingen in het energieverbruik en je toekomstplannen. Voorzie je de aanschaf van grote elektrische apparaten? Ben je van plan om over te stappen op elektrisch koken? Ga je een laadpaal of warmtepomp installeren? Ben je van plan om een elektrische wagen aan te schaffen? Dan hou je hier best rekening mee voor het bepalen van je verbruik. 

Overzicht 2024

Er zijn verschillende vermogens beschikbaar in thuisbatterijen. Hieronder vind je een overzicht en de eigenschappen.

  1. Thuisbatterij 3 kWh – 5 kWh: dit is de vaakst voorkomende batterij voor residentieel gebruik, omdat dit past bij een gemiddeld gezin van 4 personen. In zo een geval moet je echter wel je energieverbruik goed monitoren om ervoor te zorgen dat je minder afhankelijk bent van de netleveranciers.
  2. Thuisbatterij 6 kWh – 10 kWh: ook deze batterijen worden gebruikt voor (grotere) gezinnen en particuliere gebruikers. Het is echter niet zo dat een hele grote batterij beter is dan een kleinere, omdat je het risico loopt om te overdimensioneren.
  3. Thuisbatterij 11 kWh – 15 kWh: zulke grote batterijen worden eerder gebruikt voor grote installaties van bijvoorbeeld bedrijven of handelszaken.
  4. Thuisbatterij > 15 kWh: dit zijn enorm grote batterijen die eerder gericht zijn op industriële toepassingen.

Vraag gratis en vrijblijvend advies aan specialisten

Grote of kleine thuisbatterij kopen?

Er zijn veel verschillende opslagcapaciteiten beschikbaar in batterijen, variërend van 5 tot wel meer dan 14 kWh. Hoe bepaal je nu welke grootte jij nodig hebt en of je kiest voor een batterij die net iets kleiner is dan jouw verbruik of net iets groter? We overlopen de voor- en nadelen van beide opties.

Wat zijn de voordelen van een grote thuisbatterij?

Er zijn enkele voordelen verbonden aan een thuisbatterij met een hogere capaciteit. Hieronder sommen wij ze voor je op.

Goedkoper

Enerzijds is het niet omdat je een batterij met een grotere opslagcapaciteit installeert, dat je ook meer geld zal kwijt zijn. Daarnaast is een grotere thuisbatterij duurder per kWh dan een kleine batterij, waardoor de kostprijs relatief goedkoper uitkomt!

Lage injectie op het net

Als je een grote opslagcapaciteit hebt, kan je meer overtollige stroom opslaan. Zeker in de zomer wanneer er veel zon schijnt, is dat een voordeel. Daardoor verhoog je je zelfverbruik en moet je minder aankopen van het net. Dat is een enorm voordeel met de huidige energieprijzen!

Voordeel van een kleine thuisbatterij?

In sommige gevallen kan ook een kleine thuisbatterij de moeite waard zijn om te overwegen.

Flexibiliteit

De belangrijkste reden om te kiezen voor een kleine batterij, is de flexibiliteit die gunstige afmetingen van een thuisbatterij met zich meebrengen. Een kleine batterij is eenvoudiger te verplaatsen en te vervangen en neemt minder plaats in.

Thuisbatterij in de garage

Hoeveel kost een thuisbatterij? + Optimale capaciteit

In de onderstaande tabel kan je zien wat de prijs is voor een batterij van een bepaalde capaciteit en wat de relatie is tot het vermogen van je panelen. De exacte prijs zal natuurlijk verschillen tussen merken en hangt ook af van de installatiekosten die jou worden aangerekend.

Vermogen zonnepanelenCapaciteit batterijPrijs (incl. btw & plaatsing)
3 kWp3 – 5 kWh4.000 – 6.000 euro
4 kWp4 – 6 kWh4.000 – 6.000 euro
5 kWp5 – 8 kWh5.000 – 7.000 euro
6 kWp6 – 9 kWh5.000 – 7.000 euro
7 kWp7 – 11 kWh5.000 – 7.000 euro
8 kWp8 – 12 kWh8.000 – 10.000 euro
9 kWp9 – 14 kWh8.000 – 10.000 euro
10 kWp10 – 15 kWh8.000 – 10.000 euro

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat is het vermogen van een thuisbatterij?

Het vermogen van je accu drukt uit hoe krachtig jouw batterij is. Dit is niet hetzelfde als de capaciteit.

Wat is het verschil tussen vermogen en capaciteit? 

Hoewel de termen vaak door elkaar gebruikt worden, betekenen ze niet hetzelfde. De capaciteit van je batterij is de hoeveelheid energie die erin opgeslagen kan worden, uitgedrukt in kWh. Het vermogen daarentegen is de snelheid waaraan de batterij op- of ontladen wordt en wordt uitgedrukt in kW. 

Ideale capaciteit thuisbatterij berekenen

Om de ideale capaciteit van je thuisbatterij te berekenen, is de vuistregel om 1 à 1,5 kWh te vermenigvuldigen per kWp van je zonnepanelen. Zo ben je zeker dat de kosten en de voordelen evenredig zijn. Een batterij met een groter vermogen, kost namelijk ook meer. Wanneer je een zonnepaneel installatie hebt die gemiddeld 4 kWp heeft, dan zit je goed met een thuisbatterij tussen de 4 en 6 kWh.

Wat gebeurt er als de capaciteit van de batterij te hoog is?

Een te grote accu is niet altijd wenselijk. Je loopt het risico om te overdimensioneren. Dat betekent dat je batterij het moeilijk heeft om te worden opgeladen omdat je zonnepanelen te weinig stroom opwekken. Om zeker te zijn van de juiste thuisbatterij, schakel je best een specialist in!

Thuisbatterij 15 kWh

Thuisbatterij kopen: verstuur je aanvraag en vergelijk prijzen op maat

Van plan om een thuisbatterij aan te schaffen? Dan heb je er voordeel bij een vakman om hulp te vragen. Een specialist kan advies op maat bieden en ervoor zorgen dat je de juiste batterij kiest voor jouw verbruik en zonnepanelen. Via onderstaande form kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen om zo de installateur in jouw buurt te vinden die het beste past bij jou!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.