Thuisbatterij 20 kWh: voor-en nadelen in 2024

In bepaalde situaties is investeren in een grote thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh een goed idee. Thuisbatterijen zijn aan een opmars bezig nu zonnepanelen populairder worden en energieprijzen blijven stijgen.

Een thuisaccu aankopen zonder zonnepanelen is nog steeds niet rendabel in 2024. Zonnepanelen én een thuisbatterij zijn dat wel. Wanneer is een batterij met een capaciteit van 20 kWh de juiste voor jou? Kom dat hier te weten.

Contacteer een expert en ontvang gratis en vrijblijvend advies

Wanneer kiezen voor een batterij met een capaciteit van 20 kWh?

Een thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh is een relatief grote batterij. De grootte van de opslagcapaciteit zorgt ervoor dat het ook een grote investering is. Het is dan ook niet voor iedere situatie een rendabele keuze.

De thuisaccu is voornamelijk aan te raden bij huishoudens met een grote energiebehoefte of bij zakelijk gebruik. Kiezen voor een batterij van 20 kWh kan een goede beslissing zijn. Dat is vooral afhankelijk van twee factoren.

Als eerste grote factor heb je jouw energieverbruik. Dit kan je makkelijke terugvinden op jouw energiefactuur. Heb je deze niet bij de hand, dan kan je ook naar het gemiddelde kijken. Het gemiddelde huishouden in België verbruikt rond de 2.500 kWh per jaar. De grote verbruikers onder de gezinnen zitten al snel rond 12.500 kWh. Dit is gelijk aan respectievelijk ongeveer 7 kWh en 34 kWh per dag. 

Wil je makkelijk berekenen wat je ideale opslagcapaciteit is? Deel dan jouw stroomverbruik per dag door 2. De capaciteit die je uitkomt zou voldoende moeten zijn voor jouw energieverbruik. In België zou het gemiddelde gezin al kunnen toekomen met een thuisbatterij van 3,5 kWh. 

Daarnaast is de opbrengst van jouw zonnepanelen een indicator van de benodigde opslagcapaciteit. Een grote thuisbatterij is enkel handig als jouw zonnepanelen voldoende stoom opwekken om deze te vullen. Als je batterij nooit meer dan de helft wordt opgeladen dan is het zonde om zo’n grote investering te maken. Je kan dan beter een kleinere thuisbatterij kopen. Deze is goedkoper waardoor je rendement zal stijgen.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar kosten

Kenmerken van een thuisbatterij 20 kWh

Een thuisbatterij van 20 kWh hoort bij de grote batterijen op de markt. De meeste thuisbatterijen voor gezinnen zijn een stuk kleiner. Deze batterij heeft een veel grotere opslagcapaciteit met daar bijkomend grotere afmetingen en een groter prijskaartje. Hieronder zetten we alle kenmerken even op een rijtje.

Voor- en nadelen

Een thuisbatterij met deze grootte heeft verschillende voordelen. Er zijn veel verschillende merken die een batterij van 20 kWh verkopen. Je moet dus niet inboeten aan kwaliteit omdat je een bepaalde capaciteit nodig hebt.

Een ander voordeel is dat veel merken opbouwbare capaciteit bieden, je kan de 20 kWh dus ook nog makkelijk uitbreiden indien gewenst. Is er een stroompanne? Dan kan een batterij van 20 kWh je gemakkelijk een volledige dag verder helpen.

Verder is het zo dat hoe meer zonne-energie en opslagcapaciteit je hebt, hoe meer je onafhankelijk van het elektriciteitsnet kan leven. 

Als eerste nadeel heb je de fysieke grootte van de thuisbatterij. Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe meer plaats je nodig hebt om de thuisbatterij te kunnen hangen. De zonnepaneleninstallatie die bij deze batterij hoort zal eveneens meer ruimte in beslag nemen.

Hoewel 20 kWh een relatief grote thuisbatterij is, is het niet voldoende om je huishouden de winter door te krijgen. Gemiddeld verbruikt een gezin 2.500 kWh per jaar. 20 kWh is dan snel opgebruikt. De zon zal in de winter niet voldoende schijnen om dit tekort aan te vullen.

Prijs

De prijzen van thuisbatterijen zijn momenteel hoog. Investeren in een batterij zonder zonnepanelen is vandaag nog niet rendabel, zeker niet bij batterijen van deze capaciteit. Heb je een hoge energiebehoefte en veel zonnepanelen dan kan het wel een goede keuze zijn om te investeren in een grote thuisaccu. 

Wil je een thuisbatterij van 20 kWh aanschaffen, dan moet je toch al snel rekenen op 15.000 euro inclusief plaatsing, exclusief btw. De prijzen starten aan ongeveer 12.000 euro, maar lopen al snel op.

Er zijn momenteel geen premies in België die de aankoopkost omlaaghalen. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je wel genieten van een verlaagd btw van 6% in de plaats van 21%. Is jouw woning nog geen 10 jaar oud, dan betaal je 21% btw.

Terugverdientijd en levensduur vergelijken

De terugverdientijd en de levensduur van een thuisbatterij hangen samen. Of een thuisbatterij rendabel is, is afhankelijk van zowel de terugverdientijd als de levensduur.

De terugverdientijd is kort gezegd de tijd die jouw batterij nodig heeft om zichzelf terug te verdienen. Is deze tijd langer dan de levensduur van de thuisbatterij? Dan is de aankoop in jouw situatie niet rendabel. Bereken deze tijden altijd in eerste instantie uit alvorens je een batterij aanschaft. Contacteer een expert zodat je zeker bent voordeel te halen uit de investering.

Type batterijen vergelijken

Naast verschillende merken thuisaccu’s heb je ook verschillende types van batterijen. De twee meest voorkomende zijn loodbatterijen en lithium-ion batterijen, waarvan deze tweede de meest verkochte van het moment is.

Lithium-ion batterijen hebben een langere levensduur en zijn iets beter voor het milieu dan loodbatterijen. Momenteel zijn deze dan ook de beste keuze. 

Alternatieve zoutwaterbatterijen zijn in opmars, maar er is nog veel onderzoek nodig om deze rendabel te maken. 

Thuisbatterijen 20 kWh of meer

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een 20 kWh batterij?

Er wordt gerekend dat ongeveer de helft van het vermogen van de zonnepanelen in batterijcapaciteit rendabel is. Dit is enkel het geval indien de zonnepanelen afgestemd werden op het energieverbruik. Is dit niet het geval zal je installatie minder rendabel zijn.

Gerekend dat een batterij van 20 kWh het beste past bij jouw verbruik, heb je 40 kWh nodig per dag van jouw zonnepanelen. Dat komt overeen met een jaarlijkse opbrengst van 14.600 kWh. Om aan deze opbrengst te geraken heb je tussen 40 en 50 zonnepanelen nodig. 

Veel zonnepanelen voor grote thuisbatterij

Kostprijs batterij van 20 kWh met zonnepanelen

Je kan met een thuisbatterij en zonnepanelen enorm veel besparen op jouw energierekening. Nu de terugdraaiende teller verdwenen is en de digitale meter overal geïnstalleerd is wordt de installatie van een thuisbatterij en zonnepanelen nog interessanter. 

Dit is belangrijk om te weten wanneer je nadenkt om te investeren in een manier om groene energie op te wekken. 

Aan de grote hoeveelheid zonnepanelen en grote opslagcapaciteit van de batterij hangt een aanzienlijk prijskaartje. Panelen, batterij en hybride omvormer samen zullen inclusief installatie tussen 31.500 en 37.500 euro vallen. Dit zijn gemiddelde prijzen. Er bestaan goedkopere installaties en er bestaan duurdere. Het is belangrijk om de investering in een thuisbatterij en zonnepanelen goed te overwegen.

Wanneer is het rendabel?

Of thuisbatterijen en zonnepanelen met deze grote vermogens rendabel zijn is in elke situatie verschillend. Een gezin met een hoog energieverbruik door bijvoorbeeld meerdere elektrische auto’s kan geholpen zijn met deze investering.

Voor bedrijven met hoge energiebehoeften is het ook een goede aankoop. Gemiddelde gezinnen zullen niet genoeg besparen op hun elektriciteitsrekening om deze investering eruit te halen. Bespreek jouw situatie met een expert om zeker te zijn van jouw behoeften. 

Ontvang gratis advies van een expert in jouw buurt

Ook interessant voor jou:

Hoeveel kost een batterij van 15 kWh met zonnepanelen?

Een batterij van 15 kWh met een bijhorende installatie zonnepanelen is een hele investering. De aankoopprijs zal rond 28.000 euro liggen. Bekijk goed of dit een rendabel systeem is voor jouw energieverbruik. 

Wat kost een batterij van 50 kWh?

Wil je investeren in een grote thuisbatterij van 50 kWh, dan reken je best op een aankoopprijs van rond de 35.000 euro.

Kan je best de goedkoopste thuisbatterij kopen?

De goedkoopste thuisbatterij komt op de lange termijn meestal niet goedkoper uit dan een kwalitatieve batterij die iets meer kost. De goedkopere batterijen hebben vaak een veel kortere levensduur en een kortere productgarantie. Het beste is te investeren in een accu met een goede prijs-kwaliteitverhouding. 

Contacteer gratis een installateur en ontdek hoeveel kWh aan capaciteit jij nodig hebt

Vul onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Krijg 1 of meerdere offertes, vergelijk de prijzen en bespaar kosten. Experten kunnen je helpen bij de keuze van opslagcapaciteit en vermogen van zonnepaneleninstallatie. Zo ben je zeker dat je een goed rendement zal halen uit jouw investering. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.