Thuisbatterij 10 kWh: hoe beslis je welke capaciteit je nodig hebt?

Een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh is een veel voorkomende optie bij woningen met een gemiddeld energieverbruik. Maar hoe weet je of een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh geschikt is voor jouw woning? In dit artikel bespreken we de factoren die je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Hoe bereken je welke opslagcapaciteit je nodig hebt?

Om de ideale opslagcapaciteit van een thuisbatterij te berekenen, dien je rekening te houden met twee belangrijke factoren: jouw elektriciteitsverbruik en het totale vermogen van jouw zonnepaneleninstallatie. Een goede vuistregel is dat je gemiddeld 1 à 1,5 kWh capaciteit per kWp (kilowattpiek) aan vermogen nodig hebt voor de batterij.

Voorbeeld: Stel dat je een zonnepaneleninstallatie van 8 kWp hebt. Dan is een thuisbatterij van 10 kWh ideaal, omdat deze ongeveer 1,25 kWh per kWp kan opslaan (8 kWp x 1,25 kWh = 10 kWh). Zo’n batterij kan dan een groot deel van de overdag opgewekte stroom opslaan, zodat je deze ‘s avonds kunt gebruiken wanneer de zonnepanelen niet meer opwekken.

Thuisbatterij 10 kWh

Thuisbatterij van 10 kWh ideaal in bepaalde gevallen

Een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 10 kWh kan een uitstekende keuze zijn voor diverse situaties en huishoudens. Hieronder worden de specifieke gevallen waarin een thuisbatterij van 10 kWh ideaal is, uitgebreid besproken:

  1. Gezinnen met een groot elektriciteitsverbruik en/of gezinsuitbreiding: voor gezinnen die een aanzienlijk elektriciteitsverbruik hebben, kan een thuisbatterij van 10 kWh een waardevolle investering zijn. Deze gezinnen gebruiken vaak meer stroom gedurende de dag dan hun zonnepanelen kunnen opwekken. Met een thuisbatterij kunnen ze de overtollige energie opslaan die overdag wordt opgewekt en deze later, bijvoorbeeld ‘s avonds, gebruiken wanneer de zonnepanelen niet actief zijn.
  2. Huishoudens met grootverbruikers: voor huishoudens die grootverbruikers hebben, zoals elektrische auto’s, warmtepompen, of verwarmde zwembaden, kan een thuisbatterij van 10 kWh een slimme oplossing zijn.
  3. Toekomstige investeringen en uitbreiding van zonnepanelen: huishoudens die van plan zijn om in de toekomst meer in hun elektriciteitsverbruik te investeren, zoals het aanschaffen van extra zonnepanelen, kunnen een verstandige keuze maken door te kiezen voor een thuisbatterij van 10 kWh. Door nu al te investeren in een thuisbatterij met een grotere opslagcapaciteit, bereiden ze zich voor op de toekomstige energiebehoeften en kunnen ze de nieuwe zonnepanelen optimaliseren met energieopslag.
  4. Kleine bedrijven die zelfopgewekte stroom willen benutten: voor kleine bedrijven die een eigen zonnepaneleninstallatie hebben, biedt een thuisbatterij van 10 kWh de mogelijkheid om de zelfopgewekte stroom optimaal te benutten. Ondernemers kunnen de overdag geproduceerde energie opslaan en ‘s nachts of op momenten met een hoger energieverbruik gebruiken.

Hoeveel verbruikt een gemiddeld gezin?

Het gemiddeld elektriciteitsverbruik van een gezin varieert op basis van de grootte van het huishouden en het type elektriciteitsmeter. Hier zijn enkele gedetailleerde cijfers over het gemiddelde elektriciteitsverbruik op basis van het aantal personen in het huishouden:

  1. Eénpersoonshuishouden: een alleenstaande persoon verbruikt gemiddeld zo’n 1200 kWh elektriciteit per jaar. Dit relatief lagere verbruik wordt verwacht, aangezien er minder mensen zijn om stroom te gebruiken en apparaten te laten draaien.
  2. Tweepersoonshuishouden: een huishouden met twee personen verbruikt gemiddeld ongeveer 2350 kWh elektriciteit per jaar. Dit is bijna het dubbele van het verbruik van een éénpersoonshuishouden. Het verbruik stijgt omdat er twee personen zijn die gebruikmaken van elektrische apparaten en elektriciteit in het huishouden.
  3. Gezin (3 – 4 personen): een gezin bestaande uit 3 à 4 personen heeft een gemiddeld elektriciteitsverbruik van ongeveer 3500 kWh per jaar. In vergelijking met een tweepersoonshuishouden is het verbruik weer hoger omdat er meer mensen zijn in het huishouden die energie gebruiken. Deze gezinnen hebben vaak elektrische apparaten zoals koelkasten, wasmachines, televisies, computers en verlichting die collectief het energieverbruik verhogen.
  4. Grote gezinnen (4 – 5 personen): grotere gezinnen met 4 tot 5 personen hebben een aanzienlijk hoger elektriciteitsverbruik en verbruiken gemiddeld ongeveer 7500 kWh elektriciteit per jaar. Deze gezinnen hebben meerdere personen die elektriciteit gebruiken voor dagelijkse activiteiten, waaronder koken, verlichting, elektronica en mogelijk apparaten zoals een vaatwasser, droger en airconditioning.

Het verbruik wordt verder beïnvloed door het type elektriciteitsmeter dat in het huishouden wordt gebruikt. In het bovenstaande overzicht zijn de verbruikscijfers gebaseerd op een tweevoudige meter, waarbij elektriciteit tegen verschillende tarieven wordt aangeboden gedurende de dag en nacht.

Vraag direct advies en prijzen op maat

Wat kost een thuisbatterij van 10 kWh?

In 2024 ligt de prijs van een thuisbatterij van 10 kWh gemiddeld rond de € 8.000. Deze prijs is inclusief 6% btw en de kosten voor de montage. Het is belangrijk op te merken dat de prijs van een thuisbatterij afhankelijk is van de grootte van de batterij.

Kleinere huishoudbatterijen met een lagere capaciteit zijn duurder per kilowattuur dan grotere batterijen. Voor een thuisbatterij van 3 kWh kun je een richtprijs van ongeveer € 4.000 verwachten, terwijl een thuisbatterij van 14 kWh rond de € 10.000 kost. De prijs van de thuisbatterij 20 kWh is nog hoger dan € 10.000.

Hoeveel kosten zonnepanelen met een batterij van 10 kWh?

Diverse factoren beïnvloeden de totale kosten van zonnepanelen in combinatie met een batterij van 10 kWh, zoals de prijs van de zonnepanelen zelf, de kosten van de batterij, de installatiekosten en eventuele beschikbare subsidies of premies. Een zonnepanelensysteem met een thuisbatterij van 10 kWh vereist doorgaans een investering tussen € 18.000 en € 28.000.

Bereken terugverdientijd met levensduur en kostprijs

De terugverdientijd van een zonnepanelensysteem met een batterij van 10 kWh is afhankelijk van de totale kosten van het systeem, de jaarlijkse besparingen op de energierekening en de levensduur van het systeem.

Om de terugverdientijd te berekenen, moet je de totale kosten van het systeem delen door de jaarlijkse besparing op de energierekening. Als voorbeeld kunnen we uitgaan van een systeem dat € 20.000 kost en jaarlijks € 1.500 bespaart:

Terugverdientijd = totale kosten / jaarlijkse besparing terugverdientijd = € 20.000 / € 1.500 ≈ 13,33 jaar

De initiële investering van € 20.000 zal naar verwachting ongeveer 13,5 jaar duren om terug te verdienen met de jaarlijkse besparing op de energierekening.

Rendabel in 2024?

In 2024 zijn thuisbatterijen rendabel vanwege de toegenomen zelfconsumptie (gemiddeld 28% tot 68%) en de besparingen op elektriciteits- en netkosten.

Wanneer je zonnepanelen meer stroom produceren dan je verbruikt, wordt het teveel opgeslagen in de batterij. Bij extra stroombehoefte gebruik je eerst de batterij en daarna het elektriciteitsnet.

De totale besparing en de tijd die nodig is om je investering terug te verdienen, zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie, de capaciteit van de thuisbatterij en lokale energieprijzen. Een deskundige analyse kan helpen bepalen of een thuisbatterij een verstandige investering is voor jouw huishouden.

Thuisbatterij 10 kWh capaciteit

Krijg advies over de beste thuisbatterij voor jou! Vul onderstaand offerteformulier in en vergelijk prijzen

Wil je advies en offertes ontvangen voor de beste thuisbatterij die perfect aansluit bij jouw behoeften? Vul dan snel onderstaand formulier in en ontdek hoe je kosten kunt besparen.

Vergelijk prijzen van erkende thuisbatterij installateurs en krijg advies op maat, zodat je goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden.

Een erkende installateur biedt meerwaarde door hun expertise en betrouwbare service. Kies voor de ideale oplossing die past bij jouw situatie en geniet van de voordelen van een thuisbatterij die perfect bij jouw wensen aansluit. Wacht niet langer en ontvang vrijblijvend advies en offertes voor een 10 kWh thuisbatterij.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.