Thuisbatterij 5 kWh: wanneer kies je voor deze opslagcapaciteit?

In deze snel evoluerende wereld naar groene energiewinning, wordt de vraag naar efficiënte opslagmogelijkheden voor energie groot. Nu zo veel mensen investeren in zonnepanelen en andere energiebronnen, is er meer vraag om de groene stroom thuis op te slaan. Zo gaat opgewekte energie niet verloren, stijgt zelfverbruik en ben je voorzien tijdens een stroompanne.

De thuisbatterij is de ideale oplossing in deze situaties. Er bestaan verschillende opslagcapaciteiten en het is belangrijk de juiste te kiezen voor jouw energiebehoefte. Wanneer is een thuisbatterij van 5 kWh de juiste voor jou? Kom het hier te weten.  

Ontvang gratis advies van een expert in jouw buurt

Wanneer is een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh de beste keuze?

Of een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 5 kWh de beste keuze is voor jou hangt af van verschillende factoren. Er zijn allerlei situaties waar deze capaciteit perfect is voor jouw situatie. Hieronder sommen we er enkele op:

  1. Ben je een gezin met een gemiddeld energieverbruik? Vlaamse gezinnen verbruiken over het algemeen de meeste energie in Vlaanderen.
  2. Wil je graag energieonafhankelijk leven? Volledig onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet is in België nog niet haalbaar. Batterijen zijn nog niet op punt om jouw gezin een volledig jaar van energie te voorzien. Zonnepanelen brengen daarnaast in de winter niet voldoende op. Een thuisbatterij van 5 kWh is wel een goed begin naar een meer onafhankelijkere levensstijl. Daarnaast komt de batterij goed van pas tijdens een stroompanne.
  3. Wil je kijken of je in de toekomst kunt uitbreiden? Er zijn allerlei batterijen op de markt waar het mogelijk is later een extra batterijmodule aan toe te voegen om zo de capaciteit te verhogen. Investeren in een te grote batterij is niet rendabel. Klein beginnen en eventueel uitbreiden is een slimme zet.
  4. Is een grotere thuisbatterij te duur? Batterijen met een capaciteit van 5 kWh zijn vaak een stuk goedkoper dan grotere accu’s. Aan grote thuisbatterijen hangt over het algemeen ook een groot prijskaartje. Als je een beperkt budget ter beschikking hebt of wilt stellen dan is een kleinere opslagcapaciteit een goede toegeving. Je kan op deze manier toch profiteren van de voordelen van energieopslag, maar betaalt niet meer dan je kan en wil.

Het is belangrijk eerst jouw stroomverbruik te evalueren en het vermogen van jouw thuisbatterij aan de hand hiervan te beslissen. Advies inwinnen van een professionele installateur of een energie-expert kan je helpen een weloverwogen beslissing te nemen, zodat je een batterij aankoopt die aan jouw specifieke eisen voldoet.

voor-en nadelen thuisbatterij 5 kWh

Er is maar een dunne lijn tussen de voor- en nadelen van een bepaalde capaciteit van een batterij. Hier zetten we ze nog even onder elkaar:

Voordelen

  • Geschikt voor gemiddeld verbruik en dus voor het gemiddelde gezin.
  • Financieel aantrekkelijk door de relatief kleine capaciteit.
  • Ruimte besparend in verhouding met batterijen van grotere capaciteit.
  • Ideale aanvulling op energieverbruik om kosten te besparen.

Nadelen

  • Gemiddelde opslag is soms wat te beperkt.
  • Niet geschikt voor grote gezinnen.
  • Beperkte opslag tijdens stroompanne afhankelijk van verbruik.
  • Uitbreiding enkel met batterijen van zelfde capaciteit wat de mogelijkheden beperkt.

Krijg gratis en vrijblijvend offertes op maat

Is een thuisbatterij met 5 kWh rendabel in 2024?

Een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 5 kWh kan rendabel zijn, maar dit is afhankelijk van veel factoren.

Als eerste belangrijkste factor heb je zonnepanelen of een andere energiewinning. Heb je deze niet en kan je de batterij enkel opladen met netstroom? Dan is een thuisbatterij momenteel niet rendabel.

Je kan de batterij kopen om veilig te zijn tijdens een stroompanne, maar het zal je energierekening niet goedkoper maken. Zonnepanelen en een thuisbatterij kan een goede rendabele combinatie zijn, maar dan moet je nog steeds met enkele andere factoren rekening houden. 

De capaciteit moet voldoende zijn voor jouw energieverbruik. Heb je een te grote of een te kleine batterij, dan is deze al snel niet meer rendabel. 

De nettarieven van jouw energie spelen een belangrijke rol. Is energie duur, dan is de batterij meer rendabel dan wanneer energieprijzen laag staan.

Subsidies en premies maken batterijen ook minder duur, maar dit is in België niet meer aan de orde. Daarnaast is de levensduur ook belangrijk. Deze hangt samen met jouw terugverdientijd.

Terugverdientijd en levensduur

De terugverdientijd van een thuisbatterij geeft aan hoe lang het duurt voordat je je investering hebt terugverdiend. Om een batterij rendabel te maken moet deze terugbetaald zijn voor de batterij stuk gaat. Is de batterij na 20 jaar terugverdient, maar is de levensduur maar 15 jaar, dan is de accu niet rendabel voor jouw situatie. 

Vraag advies aan experten om de terugverdientijd te berekenen. Zij doen dit dagelijks en helpen jou om een interessante investering te maken. 

Hoeveel kost een batterij van 5 kWh met zonnepanelen?

Wanneer je een thuisbatterij wilt aanschaffen als je al zonnepanelen hebt, moet je rekening houden met de compatibiliteit. Het is daarom handiger om beide samen te installeren. Op deze manier ben je zeker dat de omvormer, zonnepanelen en thuisbatterij kunnen samenwerken zodat je achteraf geen extra kosten hebt. 

Het bedrag van een thuisbatterij, zonnepanelen en omvormer kan hoog oplopen, maar het is de investering zeker waard. 

Voor een volledig systeem zonnepanelen, met hybride omvormer en thuisbatterij van 5 kWh betaal je minstens tussen 10.000 en 17.000 euro. Er zijn duurdere systemen op de markt. Deze grotere investering houdt ook een langere levensduur en groter vermogen in. Een duurdere installatie met meer opbrengst wil niet altijd zeggen dat er een hoger rendement zal zijn. 

Zonepanelen en thuisbatterij

Prijs thuisbatterij van 5 kWh

Een grote prijsindicator in het volledige zonnepanelen-thuisbatterij systeem is de batterij zelf. De investering is nog redelijk hoog in België en een plaatsing zonder zonnepanelen is nog niet rendabel.

Prijzen van thuisbatterijen zijn heel uiteenlopen. De prijs voor een degelijke batterij start rond zo’n 2.500 euro. Er zijn goedkopere op de markt, maar een slechte kwaliteit hangt hier mee samen. Als gevolg heb je een batterij met een kortere levensduur en zal je vaker moeten investeren in een nieuwe. Het is een goede keuze om een batterij te nemen met een betrouwbare kwaliteit. De prijs kan oplopen tot enkele duizenden euro’s

Contacteer een installateur en krijg gratis advies

Hoeveel kWh zonnepanelen heb je nodig?

Bij een thuisbatterij van 5 kWh heb je idealiter zo’n 3.000 tot 4.000 Wp of 2.700 tot 3.600 kWh aan zonnepanelen. Een zonnepaneel is goed voor 260 tot 300 Wp.

Voor deze capaciteit van batterij installeer je dus best 10 tot 13 zonnepanelen om een goed rendement te behalen. Hoe beter de kwaliteit van de zonnepanelen, hoe minder je er zal moeten plaatsen. Heb je voldoende ruimte, dan kan je panelen met minder opbrengst plaatsen. Heb je maar een kleine oppervlakte, dan kies je best panelen met een zo hoog mogelijk vermogen. Het systeem zal duurder zijn, maar je hebt minder panelen nodig. Daarnaast hebben deze vaak een langer productgarantie en levensduur, wat je rendement weer ten goede komt.

Welke thuisbatterij voor de combinatie kiezen?

Welke thuisbatterij je kiest is niet zo zeer afhankelijk van jouw zonnepaneleninstallatie. De meeste batterijen zijn geschikt om vaak intensief op te laden en te ontladen.

Over het algemeen zijn de lithium-ion batterijen van betere kwaliteit en dus meer geschikt om te combineren met jouw zonnepanelen. Zoutwater batterijen zijn in opmars en zouden hun plaats kunnen innemen. Momenteel zijn ze nog te duur om een rendabele keuze te zijn.

Slimme omvormer kopen

Bij een thuisbatterij hoort een ‘slimme’ omvormer. Hiermee wordt een hybride omvormer bedoelt. Het is een ‘slim’ apparaat in de zin dat het weet wat met de geproduceerde energie te doen.

Wanneer je zonne-energie opwekt en een thuisbatterij hebt kan de stroom 3 kanten op: naar jouw elektrische apparaten, naar het elektriciteitsnet of naar de batterij. De hybride omvormer weet wanneer jouw batterij volgeladen is en of er elektrische apparaten zijn die gebruik willen maken van de stroom. Zo niet kiest de omvormer er zelf voor de energie op het net te zetten. 

De hybride omvormer is wat duurder dan z’n gewone tegenhanger. Een gewone omvormer vind je voor 800 à 1.000 euro. De hybride omvormer kost je tussen 1.500 en 4.500 euro. 

Ontdek wat de ideale thuisbatterij is voor jou! Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan erkende installateurs

Wil je graag meer informatie? Vul dan onderstaand offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend advies van experten. Ontvang daarnaast gratis offertes die je kan vergelijken. Zo kan je op kosten besparen om een hoger rendement te halen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.