Btw thuisbatterij: wat is de regeling?

Energie neutrale woningen zijn belangrijk voor de toekomst. Om tegemoet te komen aan de dure investeringen die hierbij horen stelde de Vlaamse overheid enkele btw-verlagingen in werking bij renovaties of verbeteringen. Hoe zit het vandaag met de btw op de thuisbatterij? Er veranderen vaak allerlei dingen aan de btw-regeling, wat veel mensen met vragen achterlaat. Het is belangrijk over de juiste info te beschikken om een goede inschatting te kunnen maken van jouw investering. Lees onderstaand artikel en kom de huidige regelgeving te weten. 

Krijg gratis advies van een erkend installateur

Komen thuisbatterijen in aanmerking voor verlaagde btw?

Werken aan jouw woning die in functie zijn van het verbeteren, omvormen, renoveren of herstellen van het gebouw, vallen onder de verlaagde btw-regeling. De thuisbatterij komt samen met zonnepanelen en een zonneboiler in aanmerking voor een btw-verlaging van 21% naar 6%. 

Verlaagde btw op meer dan enkel de thuisbatterij

De 6% btw is niet enkel van toepassing op de batterij. Bij de installatie heb je allerlei andere kosten welke je aan hetzelfde btw-tarief kan laten factureren.

Hoeveel procent btw bij aankoop thuisbatterij zonder plaatsing?

Koop je een thuisbatterij of plaats je deze zelf? Dan betaal je 21% btw op je aankoop van de batterij, maar ook voor alle materialen die nodig zijn voor de plaatsing. Enkel bij volledige plaatsing kan de installateur de batterij factureren aan 6% btw.

De voorwaarden

Genieten van de verlaagde btw op een thuisbatterij kan zoals eerder gezegd enkel indien je de batterij volledig laat plaatsen door een professional. Koop je de batterij en komt er een installateur deze installeren? Dan betaal je 21% btw. Koopt een aannemer de batterij en plaats je deze zelf? Hier betaal je opnieuw 21% btw. 

Er was eerder een regeling dat de woning ouder dan 10 jaar moest zijn om een verlaagde btw te krijgen. Deze regeling is tijdelijk opgeheven voor bepaalde installaties. Tot eind 2023 kan je, ongeacht de leeftijd van de woning, zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen laten installeren aan een verlaagde btw. Deze uitzondering werd jammer genoeg niet aan thuisbatterijen gegeven. Voor een batterij betaal je in een woning ouder dan 10 jaar nog gewoon 21% btw. 

De woning moet volledig of hoofdzakelijk (meer dan 50%) gebruikt worden voor private doeleinden. Gebruik je 40% van de oppervlakte van de woning voor jouw beroep, dan geldt de 6% btw voor de volledige werken. Deze 6% zal ook gelden bij het gedeelte dat gebruikt wordt voor het beroep.

In de factuur dat de aannemer opstelt moeten alle aspecten van de werken die 6% btw genieten opgenomen worden. 

Opmerking: Het is geen vereiste dat de woning waar de batterij geplaatst wordt de enige woning is, of dat de eigenaar de woning zelf gebruikt. Vakantiewoningen en tweede verblijven komen ook in aanmerking voor de verlaagde btw-regeling.

Btw verlaging thuisbatterij

Hoeveel btw bij batterij en zonnepanelen in België?

Zowel de batterij als de zonnepanelen kunnen onder bepaalde voorwaarden aangekocht en geplaatst worden aan een btw van 6%. Om te kunnen genieten van deze verlaagde prijs moet je aan volgende punten voldoen: 

De voorwaarden

Zoals eerder vermeld is de leeftijdsvereiste van de woning deels opgeheven. Tot eind 2023 is het niet meer noodzakelijk dat jouw woning 10 jaar oud is om te genieten van de btw-vermindering. Deze regel werd voor thuisbatterijen niet aangepast. Is jouw woning geen 10 jaar oud, dan krijg je dus een vermindering op de zonnepanelen installatie, maar niet op de thuisbatterij.

De verlaging geldt deels op de hybride omvormer van jouw batterij, maar enkel indien je deze samen met zonnepanelen plaatst. Plaats je de omvormer enkel voor jouw thuisbatterij dan betaal je 21% btw. Wanneer je de hybride omvormer plaatst zowel voor de zonnepanelen als voor de thuisbatterij, dan zal de prijs opgesplitst worden en betaal je op het ene deel 21% en het andere deel 6% btw.  

Wat kost een batterij met zonnepanelen?

De richtprijs voor een thuisbatterij en zonnepanelen is heel erg afhankelijk van de capaciteit die je nodig hebt om jouw energieverbruik volledig te kunnen ondersteunen.

Gemiddeld kost de installatie zonnepanelen ongeveer evenveel als de thuisbatterij. Installeer je een thuisbatterij met een capaciteit van 4 kWh, dan betaal je hier ongeveer 4.000 – 4.400 euro voor. De zonnepanelen installatie die hier het beste bij aansluit zal je ook ongeveer 4.000 tot 5.000 euro kosten. 

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van professionals

Premie voor batterij

De premies voor thuisbatterijen werden stopgezet door de Vlaamse overheid. Valt de installatiedatum na 31 maart 2023, dan krijg je geen premie meer. Is de installatiedatum voor 1 april 2023, dan kan je nog een aanvraag doen. De aanvraag moet binnen de 6 maanden na installatie gebeuren. 

Wanneer je een zonnepanelen installatie plaatst met een thuisbatterij kan je wel nog genieten van de premie die bij de installatie van de zonnepanelen hoort. 

premie voor thuisbatterij of zonnepanelen

Is een thuisbatterij met verlaagde btw rendabel?

Een thuisbatterij met verlaagde btw wil zeggen dat deze een professionele levering en plaatsing krijgen. De prijzen worden wat hoger door deze installatiekosten. Een professional onder de arm nemen is wel een slimme investering.

Je krijgt naast de installatie advies over welke batterij best bij jouw energieverbruik past om een zo kost mogelijke terugverdientijd te hebben. Daarnaast hebben ze bijvoorbeeld ook een zicht op milieuvriendelijke thuisbatterijen en welke momenten de goedkoopste zijn om een accu aan te schaffen. 

Het voordeel aan een thuisbatterij met zonnepanelen is dat je hier, voornamelijk in de zomer, een groot deel van de dag afhankelijk van kan zijn. Deze periode kan je met behulp van de zon veel stroom produceren. De opgewekte energie zal je niet volledig kunnen gebruiken.

Overtollige stroom wordt dan op de thuisbatterij gezet. Afhankelijk van de opslagcapaciteit zal je een bepaalde periode met deze stroom toekomen. Volledig onafhankelijk zijn van het net is in België onmogelijk. Je zal bepaalde momenten toch nog elektriciteit van het netwerk nodig hebben. 

Het prijskaartje van een thuisbatterij is nog redelijk hoog. Een goed vermogen van de zonnepanelen, een digitale meter en een slimme hybride omvormer kunnen helpen een hoger rendement uit jouw investering te halen. Bespreek met een professional welke batterij het beste bij jouw verbruik past om zo geen onnodige kosten te maken.

Terugverdientijd en levensduur 

Momenteel zijn de terugverdientijd en levensduur van een batterij allebei gemiddeld 10 tot 14 jaar. Het is dus bij de aankoop heel belangrijk alles goed te berekenen zodat jouw terugverdientijd niet langer is dan de levensduur. In dat geval is een thuisbatterij niet rendabel en zal je er verlies op maken.

De prijzen van de accu hangen ook samen met de verschillende merken van thuisbatterijen. Bepaalde merken hebben een vertrouwen opgebouwd en kunnen meer vragen voor hun bewezen kwalitatieve producten. Je betaalt meer, maar hebt op de lange duur wel een besparing. 

Om jouw terugverdientijd zo kort mogelijk te maken is het belangrijk goed te kijken naar de capaciteit van de batterij. Is de opslagcapaciteit meer dan vier keer zo veel als er nodig is om het gezin een halve dag te onderhouden van energie, dan kan het zijn dat je met een mindere capaciteit nog steeds voldoende hebt. Kom je makkelijk toe met een lichtere batterij? Dan is de batterij met veel opslagcapaciteit een onnodig dure investering.

De meeste merken hebben verschillende opties in hun gamma. Wanneer je niet toekomt met de capaciteit zijn er vaak uitbreidbare batterijmodules beschikbaar.

Vergeet bij jouw aankoop zeker niet het aantal oplaadcycli te bekijken. De levensduur is belangrijk om te kunnen berekenen of jouw investering rendabel zal zijn of niet.

thuisbatterij rendabel na verloop van tijd

Benieuwd hoeveel zonnepanelen en een batterij kosten voor jou? Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Wil je graag een duurzame investering doen in de toekomst? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan. Vergelijk prijzen en bespaar zo op de kosten van jouw thuisbatterij en zonnepanelen installatie. Geniet daarnaast van een verminderd btw-tarief.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.