Voordelen en nadelen thuisbatterij: schematisch overzicht

Sinds de invoering van de digitale meter, worden thuisbatterijen almaar populairder. De installatie van een thuisbatterij biedt veel voordelen als het gaat om energie-efficiëntie en duurzaamheid. Ze helpen je om je energieverbruik te verminderen en kunnen jouw energierekening verlagen.

Er zijn ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden voordat je een thuisbatterij aanschaft. Dit artikel biedt een overzicht van alle voor- en nadelen die komen kijken bij de installatie van een thuisbatterij.

Vraag direct advies en prijzen op maat

Voordelen thuisbatterij

De aankoop van een thuisbatterij heeft heel wat voordelen sinds de invoering van de digitale meter. Hieronder lijsten we ze op! 

terugverdientijd Tesla-thuisbatterij

Verhoogde onafhankelijkheid

Met een thuisbatterij ben je zeker van energie, ook op momenten dat je zonnepanelen niet veel energie opleveren. Je bekomt meer onafhankelijkheid van het energienetwerk, waardoor je stijgende energieprijzen minder snel opmerkt. Ook bij een dreigend energietekort ben je zeker van energie. Je zet dus meer in op je eigen energiebron!

Stroompanne

Een thuisbatterij is meteen ook een back-up wanneer er zich een stroompanne of storing van het netwerk voordoet. Zo zit je niet plots zonder energie op momenten dat niet goed uitkomen. In afgelegen gebieden waar vaker zulke pannes voorkomen, kan een thuisbatterij interessant zijn om zeker te zijn van je bevoorrading.

Zonne-energie gaat niet verloren

Met een thuisbatterij halen mensen echt alles uit hun zonnepanelen. Door het opslaan van overtollige zonne-energie, geef je deze niet terug aan het net, maar gebruik je ze zelf op een later moment! Zo kan je ook op donkere dagen en ‘s nachts gebruikmaken van de goedkope en groene energie die je panelen hebben opgewekt. 

Verlaagde energiekosten

Omdat je minder energie van het elektriciteitsnet moet halen, kan je ook wanneer er geen zon is profiteren van goedkope, duurzame energie. Een lagere energiefactuur, kan met de huidige energieprijzen een groot voordeel zijn!

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Nadelen thuisbatterij

Naast voordelen, zijn er ook wat nadelen verbonden aan een thuisbatterij. We lijsten de belangrijke nadelen voor je op.

nadelen van een thuisaccu

Prijs

Het grootste nadeel van een thuisbatterij op dit moment is de installatiekosten van een thuisbatterij. Daarbij moet je niet alleen denken aan de aankooppijs, maar ook het onderhoud brengt kosten met zich mee. 

Aankoopprijs

De prijs van de huisbatterij ligt op dit moment tussen de 5.000 en 10.000 euro, afhankelijk van het model, het vermogen en de capaciteit. Het duurt dus even voor je de investering hebt terugverdiend. Het zou kunnen dat de prijzen over de komende jaren nog dalen, omdat de technologie aan een snel tempo vooruitgaat.

Onderhoudskosten

Om optimaal rendement te halen uit je thuisbatterij, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Ook dit kan extra kosten met zich meebrengen, die verschillen van batterij tot batterij. Slecht onderhoud kan de levensduur van een batterij namelijk inperken.

Rendabel in 2024?

De installatie van een thuisbatterij is soms wel en soms niet rendabel. Hoe dan is het een investering gericht op toekomst, die jou bestand maakt tegen mogelijk nog hogere energieprijzen.

Met de huidige elektriciteitsprijzen is het alvast interessant om een thuisbatterij te overwegen. Er zijn verschillende factoren die kunnen beïnvloeden wat de terugverdientijd is van een thuisbatterij zoals het verbruiksprofiel van je huishouden, de grootte van de zonnepaneleninstallatie en de opslagcapaciteit van je batterij.

Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over je toekomstige verbruiksprofiel: plan je bijvoorbeeld om een elektrische wagen aan te schaffen? Dan heeft dit invloed op jouw verbruik.

Daarnaast is het ook relevant hoeveel de terugleververgoeding van de energieleverancier bedraagt in jouw geval. Die terugleververgoeding kwam er in plaats van de terugdraaiende teller op het moment dat de digitale meter werd ingevoerd.

Ook de aankoopprijs van de thuisbatterij speelt een rol. Met een investering van 300 euro per kWh heb je bijna altijd een rendabele investering, ongeacht de terugleververgoeding. Daarnaast voorziet de Vlaamse overheid een premie voor mensen die een thuisbatterij aankopen. Dat maakt de aankoop natuurlijk nog interessanter! 

In de beste gevallen zou een thuisbatterij tegenwoordig standaard het zelfverbruik van mensen kunnen opkrikken van 30% naar wel 80%. De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij wordt geschat rond de 10 à 14 jaar, terwijl een batterij een gemiddelde levensduur heeft van ongeveer 15 jaar. Hoe lang een batterij exact meegaat, hangt natuurlijk af van het model waarvoor je gekozen hebt en hoeveel laadcycli deze aankan. Hoe langer je jouw batterij kan gebruiken, hoe rendabeler het wordt! 

Hoe werkt het in de winter?

In ons klimaat zijn er in de winter erg weinig zonuren, waardoor er minder energie wordt geproduceerd. Daarnaast heb je in de winter meer elektriciteit nodig. In de wintermaanden ben je dus nog vaak aangewezen op het elektriciteitsnet. Geheel onafhankelijk zijn op vlak van energie is dus niet mogelijk bij ons, en je hebt altijd nog voor een paar procent het elektriciteitsnet nodig.

Impact op het milieu

Enerzijds gebruik je met een thuisbatterij meer groene stroom. Anderzijds worden in thuisbatterijen schaarse grondstoffen gebruikt die moeilijk te recycleren zijn. Op dit moment gaan thuisbatterijen meestal slechts 15 jaar mee, waardoor er een afvalproblematiek ontstaan is rond de batterijen. Nieuwe technologische kunnen in de toekomst misschien een oplossing bieden voor dit probleem, maar op dit moment is een thuisbatterij uit ecologische overwegingen nog niet optimaal.

Thuisbatterij voordelen en nadelen

Is het interessant om een thuisbatterij te plaatsen?

Het is wel mogelijk om een batterij te installeren zonder zonnepaneleninstallatie, maar dit is helemaal niet rendabel. Je kan je batterij ‘s nachts opladen aan nachttarief en tot 100 euro aan energie besparen per jaar. Met die uitsparing is de terugverdientijd van de batterij langer dan de levensduur van de batterij.

Zonnepanelen en batterij samen is wel rendabel

Wanneer je een thuisbatterij combineert met zonnepanelen, kan je zo veel mogelijk van de zelf opgewekte stroom zelf gebruiken en verlies je geen elektriciteit wanneer je zelf veel stroom opwekt op zonnige dagen. Door het zelfverbruik te optimaliseren, geef je enerzijds minder terug aan het net en moet je ook anderzijds minder energie. Door minder energie aan te kopen op donkere dagen bespaar je heel wat geld, wat de aankoop van een thuisbatterij rendabel kan maken! 

thuisbatterij zelf plaatsen

Contacteer een expert in jouw buurt en ontdek wat de beste optie is voor jouw situatie

Overweeg je om een thuisbatterij aan te schaffen? Wil je graag info ontvangen over de rentabiliteit? Om te bekijken of de voordelen in jouw geval opwegen tegen de nadelen, schakel je best een specialist in. Door een specialist in te schakelen, krijg je advies op maat en ben je zeker van de beste keuze voor jouw situatie.

Via onderstaande form ontvang je gratis en vrijblijvend offertes. Dat maakt het makkelijk om prijzen te vergelijken en de juiste experts in jouw buurt te vinden!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.