Is een thuisbatterij rendabel in 2024? Advies en tips
Een thuisbatterij is een investering die door de invoering van het capaciteitstarief en de digitale meter en de situatie op de energiemarkt steeds populairder wordt. Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het stroomnet en wordt je meer zelfvoorzienend. Maar is het rendabel om een thuisbatterij aan te schaffen? In dit artikel geven we je advies over wat je moet weten voordat je een thuisbatterij aanschaft. We geven ook tips over hoe je het rendement van je thuisbatterij kunt maximaliseren.
Snel en gratis offertes vergelijken?
INHOUD
Is een thuisbatterij rendabel in 2024?
De installatie van een thuisbatterij is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Je kan niet de hele dag rekenen op energie van je zonnepanelen, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en op bewolkte dagen. Met een thuisbatterij kan je op zulke momenten beroep doen op de opgeslagen energie. De vraag is echter of het rendabel is om een thuisbatterij te installeren in 2024.
Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. Een thuisbatterij is soms wel en soms niet rendabel, maar het is niet duidelijk welke invloed toekomstige ontwikkelingen zullen hebben op de rendabiliteit van thuisbatterijen. Hoe dan is het een investering gericht op toekomst, die jou bestand maakt tegen mogelijk nog hogere energieprijzen. Met de huidige elektriciteitsprijzen is het alvast interessant om een thuisbatterij te overwegen, want misschien is deze in jouw situatie wel rendabel. Er zijn namelijk verschillende factoren die kunnen beïnvloeden of je batterij rendabel is. Hieronder lijsten we ze voor je op!
Welke factoren beïnvloeden rendement?
Levensduur thuisbatterij
De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij wordt geschat rond de 10 à 14 jaar, terwijl een batterij een gemiddelde levensduur heeft van ongeveer 15 jaar. Hoe lang een batterij exact meegaat, hangt natuurlijk af van het model waarvoor je gekozen hebt en hoeveel laadcycli deze aankan. Hoe langer je jouw batterij kan gebruiken, hoe rendabeler het wordt!
Capaciteitsverlies
Ook het capaciteitsverlies beïnvloed het rendement. Jaarlijks verliest je batterij 3 tot 4% aan capaciteit, waardoor de afschrijvingstermijn korter is dan bij een zonnepaneleninstallatie.
Meer weten over thuisbatterijen?
Vanaf wanneer is een thuisbatterij rendabel?
Vanaf wanneer een thuisbatterij rendabel zal zijn, hangt af van je verbruiksprofiel, de grootte van de zonnepaneleninstallatie en de capaciteit van je batterij.
Daarnaast is het ook relevant hoeveel de terugleververgoeding van de energieleverancier bedraagt in jouw geval. Wanneer die terugleververgoeding eerder laag is, is de batterij interessanter dan bij een hogere vergoeding.
In de beste gevallen zou een thuisbatterij tegenwoordig standaard het zelfverbruik kunnen opkrikken van 30% naar wel 80%. Ook de aankoopprijs van de thuisbatterij speelt een rol. Met een investering van 300 euro per kWh heb je bijna altijd een rendabele investering, ongeacht de terugleververgoeding.
Zou ik in de toekomst nog investeren in thuisbatterij?
Het is een goed idee om te investeren in een thuisbatterij. Wanneer je zonnepanelen hebt én een digitale meter hebt, zijn er veel voordelige effecten verbonden aan een thuisbatterij. Je verhoogt je zelfconsumptie en moet daardoor minder elektriciteit van het net afkopen.
De situatie in de toekomst kan echter nog sterk wijzigen, aangezien de energieprijzen en de overheidspremies voor aankoop en leasing van een thuisbatterij tegen dan anders kunnen zijn. Hoe dan ook ziet het ernaar uit dat door de concurrentiële markt de prijs voor batterijen zal blijven dalen, waardoor dit ook in de toekomst een voordelige investering kan zijn!
Wat is het verschil in rendement tussen batterij met en zonder zonnepanelen?
Thuisbatterij met zonnepanelen
Wanneer je een thuisbatterij combineert met zonnepanelen, kan je zo veel mogelijk van de zelf opgewekte stroom zelf gebruiken en verlies je geen stroom wanneer je de zonnepaneleninstallatie op volle toeren draait. Door het zelfverbruik te optimaliseren, geef je minder terug aan het net en moet je ook minder afkopen van het net! Door geen of minder energie te moeten aankopen op donkere dagen of tijdens de nacht, bespaar je heel wat geld, wat de aankoop van een thuisbatterij rendabel kan maken!
Thuisbatterij zonder zonnepanelen
Het is mogelijk om een batterij te installeren zonder zonnepaneleninstallatie. Dit is echter helemaal niet rendabel. Je kan je batterij dan wel ‘s nachts opladen aan nachttarief en tot 100 euro aan energie besparen per jaar, maar daarmee heb je de kostprijs van de batterij niet terugverdiend.
Ontvang GRATIS en vrijblijvend advies
Capaciteit thuisbatterij
Om zo rendabel mogelijk te zijn, is de capaciteit van je thuisbatterij idealiter afgestemd op het piekvermogen van je panelen. Bij een te lage capaciteit gaat er te veel energie terug naar het net en bij een te grote capaciteit heb je een te dure batterij voor de hoeveelheid energie die je produceert. Om te berekenen wat de ideale capaciteit is, vermenigvuldig je 1 à 1,5 met het piekvermogen van panelen.
Thuisbatterij 5 kWh
Voor een thuisbatterij van 5 kWh betaal je (inclusief btw) tussen de 4.000 en 6.000 euro. Deze batterijen zijn vaak compacter en flexibeler en kunnen makkelijk verplaatst worden. Voor wie niet veel energie verbruikt en/of weinig plaatst heeft, kan deze batterij de juiste oplossing zijn!
Thuisbatterij 10 kWh
Ook een batterij met een capaciteit van 10 kWh komt geregeld voor. Reken op een kostprijs tussen de 8.000 en 10.000 euro. Deze batterij is ideaal wanneer je een piekvermogen hebt van 6 à 10 kWh. De batterij is wel groter dan de modellen met lagere capaciteit. Maar door een grotere batterij aan te schaffen, kan je batterij langer mee, omdat deze minder laadcycli moet doorlopen.
Thuisbatterij 20 kWh
Deze capaciteit is interessant voor wie een zonnepaneelinstallatie heeft met een zeer hoog vermogen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor bedrijven of grote gebouwen. Ook voor particulieren met een groot verbruik omwille van apparatuur zoals een warmtepomp, laadpaal of meerdere wagens, kan dit de juiste keuze zijn. Voor zo’n batterij tel je gemiddeld tussen de 12.000 en 15.000 euro neer, waardoor het voor particulieren zelden een rendabele investering is.
Thuisbatterij 40 kWh
Net als de batterij van 20 kWh, is de batterij met een capaciteit van 40 kWh een model dat eerder past bij bedrijven en industrie.
Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?
De terugverdientijd kan niet exact berekend worden, aangezien deze beïnvloed wordt door verschillende factoren. Meestal ligt de terugverdientijd tussen de 10 à 14 jaar. Om beter zicht te hebben over de terugverdientijd in jouw situatie, contacteer je best een specialist!
Hoe verhoog je het rendement van je thuisbatterij? Tips
Tip 1: Juiste opslagcapaciteit
Koop je een te kleine batterij, dan zal de prijs per kWh hoger liggen en ligt je rendement sowieso lager. Kies je dan weer voor een te grote batterij, dan zal je meer betalen voor capaciteit die je niet nodig hebt en kan gebruiken. Daardoor is het interessant om door een specialist te laten bepalen welke capaciteit perfect aansluit bij jouw panelen en verbruik. Door de juiste capaciteit te kopen, gaat je batterij ook langer mee!
Tip 2: Onderhoud thuisbatterij
Hoe langer je batterij meekan, hoe hoger je rendement. Daardoor is het van belang deze goed te onderhouden. Als je je batterij regelmatig laat nakijken door de installateur kom je eventuele defecten op tijd op het spoor en vermijd je slijtage waardoor je batterij een redelijke termijn meegaat.
Tip 3: Juiste omvormer
Ook de omvormer speelt een rol in je energie-opslag. Door een omvormer van hoge kwaliteit te kiezen, ben je zeker van een optimale werking van je systeem. Sommige modellen hebben een ingebouwde omvormer. Vraag dus zeker raad aan een specialist!
Tip 4: Kies voor kwaliteit
Als je zeker wil zijn van een batterij die lang meegaat, kies je best voor een kwalitatieve thuisbatterij van één van de bekendste merken. Zo’n batterij van een erkende fabrikant is misschien iets duurder, maar het verschil in prijs haal je er alweer uit wanneer deze langer meegaat en goed werkt. Je geniet vaak ook van een goed aantal jaar garantie. Zo haal je het maximumbedrag uit je batterij!
Meer weten over de prijs, het rendement en terugverdientijd van thuisbatterij? Stel je vragen en ontvang advies op maat!
Wil jij jouw zonnepanelen optimaal benutten? Overweeg je de aankoop van een thuisbatterij? Wil je minder afhankelijk zijn van het stroomnet? Wanneer je de onderstaande form invult, krijg je gratis en vrijblijvend offertes van erkende installateurs voor een nieuwe installatie van een thuisbatterij. Een vakman geeft advies op maat, kent alle technische details en zorgt voor de beste oplossing voor jouw situatie, waardoor je zeker bent van de meest rendabele optie!