Thuisbatterij kopen: richtprijzen en handige info

Een thuisbatterij kopen kan zeer interessant zijn, vooral in combinatie met zonnepanelen. Hiermee ben je in staat om opgewekte zonne-energie van je zonnepanelen op te slaan en later te gebruiken.

Dit is uiteraard milieuvriendelijk, maar je bespaart zelf ook erg veel op je energiekosten. Waar je bij een thuisbatterij kopen rekening mee moet houden, is dat naast de investering in zonnepanelen, ook de thuisbatterij een behoorlijke investering is.

Hierbij kun je wel ondersteuning krijgen in de vorm van premies en een lager btw-tarief op de installatiekosten, als je woning 10 jaar of ouder is.

Een thuisbatterij kopen, maar aan welke prijs?

Een gemiddelde richtprijs waar je rekening mee kunt houden voor een batterij voor zonnepanelen, is rond de € 8.000,-. De thuisbatterij prijs is afhankelijk van diverse factoren, waarbij de opslagcapaciteit het belangrijkste is. Hoe hoger de opslagcapaciteit, des de hoger zal de prijs zijn. Ook het merk kan van belang zijn bij een thuisbatterij kopen. Een Tesla thuisbatterij zal gemiddeld rond de € 10.000,- kosten en een LG thuisbatterij € 7.000,-.

Dit zijn de de duurdere merken. Voor een lagere capaciteit kan een Ikea thuisbatterij voldoende zijn en dan betaal je gemiddeld € 3.500,-.

Wil je een thuisbatterij kopen?

Vergelijk merken en offertes

Bepalende factoren bij het kopen van je thuisbatterij

Bij een thuisbatterij kopen moet je op enkele factoren letten. Deze factoren zijn van belang bij het kiezen van het juiste model voor jouw situatie. Ook de prijs hangt veelal van deze factoren af.

Wanneer je alle factoren goed in beeld hebt, kun je ook een thuisbatterij online kopen. Wat zijn de factoren waar je rekening mee moet houden?

Welke thuisbatterij kopen?

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit bepalen kan lastig zijn. Je doet er goed aan om hiervoor een expert in te schakelen. Als je de thuisbatterij tegelijkertijd aanschaft met zonnepanelen, dan zal hier automatisch rekening mee gehouden worden. Een goede combinatie met de productie door de zonnepanelen, het verbruik en de opslag is noodzakelijk.

De huidige generatie thuisbatterijen heeft een opslagcapaciteit van 3 tot 14 kWh. Dit is voor de meeste huishoudens voldoende, maar je moet uiteraard wel een model uitkiezen die voldoende opslagcapaciteit heeft voor jouw situatie.

Omvormer

Wanneer je zonnepanelen hebt, dan hoort hier een omvormer bij. De omvormer zorgt er onder andere voor dat opgewekte elektriciteit van gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom.

Ook voor een thuisbatterij is een omvormer nodig, maar dan één met extra functies, zodat de omvormer de elektriciteit kan geleiden naar de thuisbatterij of naar de woning voor gebruik. Heb je al zonnepanelen, dan is je huidige omvormer hier niet geschikt voor. Je hoeft je omvormer niet te vervangen, maar je kunt een speciale omvormer erbij plaatsen.

Kies je voor zonnepanelen met een thuisbatterij, overweeg dan een omvormer die alle functies in zich heeft. Er zijn ook systemen waarbij de omvormer én thuisbatterij als één systeem verkrijgbaar fungeren.

Zonnepaneleninstallatie

Een thuisbatterij is vooral geschikt in combinatie met een zonnepaneleninstallatie. Het belangrijkste waar je op moet letten, is dat de capaciteit van de zonnepaneleninstallatie aansluit met de opslagcapaciteit van de thuisbatterij.

Het zou natuurlijk jammer zijn om voldoende stroom te produceren, maar dat het niet opgeslagen kan worden wegens een te kleine capaciteit van de thuisbatterij.

Uiteraard is ook de omvormer belangrijk. Deze moet geschikt zijn om elektriciteit naar wisselstroom om te zetten en te bepalen of elektriciteit direct gebruikt wordt of kan worden opgeslagen.

Levensduur batterij

Wat je vaak zult zien als je expliciet kiest voor een goedkope thuisbatterij, dat de levensduur veel minder lang is. Uiteindelijk is de thuisbatterij dan toch nog een duurkoop. Van belang voor de levensduur van de thuisbatterij, is de laadcycli. Hiermee wordt bedoeld, het aantal keren dat de batterij oplaadt, dus om elektriciteit op te laden of ontlaadt om energie aan het huishouden af te geven.

Je moet dus goed letten op het aantal laadcycli die een thuisbatterij aan boord heeft. Hoe meer laadcycli de batterij aan kan, des te langer zal de levensduur zijn. Deze modellen zijn uiteraard duurder in aanschaf, maar dit verdien je gemakkelijk terug door de lange levensduur.

Gemiddeld genomen zal een thuisbatterij tussen de 2.500 tot 10.000 cycli hebben. In levensjaren houdt dit in 10 tot 20 jaar. Het kan daarom verstandig zijn om een model thuisbatterij te kiezen op basis van de laadcycli in plaats van de prijs.

Verplaatsing- en installatiekosten

Je moet niet alleen rekening houden met de aanschafprijs van een thuisbatterij, ook met de verplaatsing- en installatiekosten. Je doet er uiteraard verstandig aan om voor installatie een expert in te schakelen. De expert moet misschien een bepaalde afstand afleggen en zal hiervoor voorrijkosten berekenen.

Hoe minder tijd er nodig is om de thuisbatterij te installeren, des te goedkoper zullen de installatiekosten zijn. Overweeg daarom om zowel zonnepanelen als een thuisbatterij gezamenlijk aan te schaffen. Hiermee kun je aanzienlijk op de installatietijd besparen.

Vergelijk thuisbatterij leveranciers!

Welke thuisbatterij merken kopen?

Er zijn thuisbatterijen van verschillende soorten merken. Sommige merken zijn zeer gerenommeerd, terwijl er ook onbekende merken zijn. Ook het merk van een thuisbatterij speelt vaak mee in de prijsbepaling.

Veel gerenommeerde merken leveren een thuisbatterij van hoge kwaliteit en met een lange levensduur. Het spreekt dan voor zich dat deze merken duurder zijn in aanschaf.

Thuisbatterij kopen? Dit zijn de voordelen

Thuisbatterij Ikea

Niet iedereen is er van op de hoogte, maar je kunt een Ikea thuisbatterij kopen en dit tegen een zeer scherpe prijs. Naast een thuisbatterij kopen van Ikea, kun je hier ook terecht voor goedkope zonnepanelen. Je hebt dan een compleet pakket bij de Ikea met zonnepanelen én thuisbatterij.

De standaardprijs van een Ikea thuisbatterij is € 3.300,-. Voor zonnepanelen bied Ikea een drietal pakketten aan, van een doe-het-zelf pakket tot zonnepanelen op maat.

Tesla thuisbatterij

Tesla kent iedereen van de auto´s, maar op het gebied van energieopslag is Tesla een voorloper. Je mag van een Tesla thuisbatterij dan ook hoge kwaliteit verwachten en een lange levensduur.

De thuisbatterij van Tesla heet Powerwall en heeft niet alleen hele goede specificaties. De thuisbatterij is ook nog eens gemakkelijk te bedienen via je smartphone.

Tevens is de Powerwall uitgevoerd met een noodstroombeveiliging. Je hebt dus ook bij stroomuitval altijd voldoende energie. De Powerwall is wel één van de duurste thuisbatterijen, maar de omvormer is hierbij ingebouwd.

LG thuisbatterij

LG thuisbatterijen is een grote speler op de markt. LG biedt thuisbatterijen aan met verschillende capaciteiten, vanaf 2,9 kWh tot 9,3 kWh. Er is dus altijd wel een LG thuisbatterij te koop die voor jouw situatie geschikt is.

De verschillende modellen zijn van een relatief klein formaat en dus gemakkelijk te installeren en onderhoudsvrij. Wel moet je hier nog een aparte omvormer bij kopen.

Vergelijk thuisbatterij merken

Koop je nieuwe thuisbatterij: vergelijk merken en offertes!

Als je op zoek bent naar een thuisbatterij, ga dan nooit direct in op de eerste de beste aanbieding. Niet alleen de prijs is belangrijk, er spelen veel meer factoren waar je op moet letten.

Het is daarom zeer verstandig om de diverse merken met elkaar te vergelijken en offertes op te vragen bij verschillende installateurs. Zo kun je niet alleen de aanschafprijzen vergelijken, maar ook de installatiekosten en eventuele bijkomende extra kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.