Thuissaccu 100 kWh: is de prijs de investering waard?

Het installeren van een thuisaccu van 100 kWh is een grote investering. Maar is het de moeite waard? De energieopslag met een thuisaccu biedt veel voordelen, waaronder een verminderde energierekening, een beter beheer van energie en een betere duurzaamheid. In dit artikel zullen we de eigenschappen van een thuisaccu van 100 kWh bespreken en de waarde van de investering beoordelen.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Wanneer heb je een thuisaccu van 100 kWh nodig?

Een thuisaccu van 100 kWh is doorgaans niet nodig voor particuliere huishoudens, kleine bedrijven, en horecazaken. Enkel grote industriële bedrijven zouden baat hebben bij een accu van deze omvang.

Gemiddeld volstaat een capaciteit van 1 kWh aan batterijcapaciteit per kWp (kilowattpiek) aan zonnepanelenvermogen. Om een thuisaccu van 100 kWh volledig te benutten, zou je dus een zonnepanelen-installatie van 100.000 Wattpiek nodig hebben.

thuisaccu 100 kwh

Als particulier

Als particulier heb je meestal geen behoefte aan een thuisaccu van 100 kWh. De meeste huishoudens hebben een veel kleinere batterijcapaciteit nodig, afhankelijk van hun actuele en beoogde stroomverbruik en het totale vermogen van hun zonnepanelen-installatie.

Een erkende installateur kan je helpen bij het bepalen van de juiste accu-capaciteit die past bij jouw specifieke situatie.

Als ondernemer

Kleine bedrijven en horecazaken hebben meestal ook geen thuisaccu van 100 kWh nodig. De benodigde capaciteit hangt af van hun stroomverbruik en zonnepanelen-vermogen. In veel gevallen zal een aanzienlijk kleinere capaciteit voldoende zijn om overtollige groene stroom op te slaan en later te gebruiken. 

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Eigenschappen van een thuisaccu van 100 kWh

Een thuisaccu met een capaciteit van 100 kWh heeft verschillende eigenschappen die het een interessante optie maken voor bepaalde toepassingen:

  1. Type: voor een thuisaccu met een capaciteit van 100 kWh is een lithium-ion batterij het meest gangbare type. Lithium-ion batterijen zijn bekend om hun hoge efficiëntie, snelle laadsnelheden en lange levensduur. Wanneer je kiest voor een thuisaccu van een betrouwbaar merk, kan deze een levensduur hebben van wel 20 jaar of langer.
  2. Laadcycli: een belangrijke factor die de levensduur van een thuisaccu bepaalt, is het aantal laadcycli dat de accu kan doorstaan. Kwalitatieve lithium-ion batterijen kunnen doorgaans tussen de 6.000 en 10.000 laadcycli aan, afhankelijk van het merk en model. Het is essentieel om rekening te houden met het aantal laadcycli bij het kiezen van een thuisaccu, omdat dit de duurzaamheid en rendabiliteit op lange termijn beïnvloedt.
  3. Garantie: de garantieperiode van een thuisaccu varieert afhankelijk van het merk. Gemiddeld kun je rekenen op een garantie van ongeveer 10 jaar. Het is echter belangrijk om aandacht te besteden aan de garantievoorwaarden bij het vergelijken van offertes. Sommige merken bieden garantie op basis van het aantal laadcycli, wat betekent dat de garantieperiode eerder kan vervallen dan de geschatte levensduur van de accu.
  4. Afmetingen: gezien de opslagcapaciteit van 100 kWh zal een thuisaccu van dit formaat natuurlijk groter zijn dan kleinere varianten. Desondanks blijven lithium-ion thuisbatterijen over het algemeen redelijk compact en efficiënt in het opslaan van energie.

Hoeveel kost zo’n thuisbatterij?

De prijs van een thuisbatterij met een capaciteit van 100 kWh wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het merk, het aantal laadcycli en de totale opslagcapaciteit. Over het algemeen variëren de kosten tussen de € 600 en € 800 per kWh aan capaciteit. Voor een thuisaccu van 100 kWh kunnen de kosten dus liggen tussen € 60.000 en € 80.000, exclusief btw en installatiekosten.

Het is cruciaal om de benodigde capaciteit en het eigen stroomverbruik goed in te schatten. Een overgedimensioneerde thuisbatterij kan leiden tot onnodige kosten, terwijl een te kleine accu onvoldoende stroom kan opslaan, waardoor overtollige energie naar het net gaat.

Is de thuisbatterij rendabel? 

Voor gezinnen, kleine bedrijven en horecazaken is een thuisaccu van 100 kWh over het algemeen niet rendabel. Deze capaciteit is eerder geschikt voor grote, industriële bedrijven met een aanzienlijk hoger energieverbruik. Gemiddeld volstaat een batterijcapaciteit van 1 kWh per kWp aan zonnepanelenvermogen voor de meeste huishoudens. Een erkende installateur kan advies geven over de meest geschikte accu-capaciteit op basis van het stroomverbruik en de zonnepaneleninstallatie.

Merken die de thuisbatterij aanbieden

Er bestaan verschillende gerenommeerde merken die thuisaccu’s met een capaciteit van 100 kWh aanbieden. Kies voor betrouwbare en bekende merken, want die leveren meestal kwaliteitsproducten met een langere levensduur en betere prestaties. Tot de populaire merken die thuisaccu’s aanbieden behoren Tesla, LG Chem, BYD, Sonnen en SMA.

Bij het kiezen van de juiste thuisaccu voor de specifieke situatie is het verstandig om meerdere offertes te vergelijken en advies te vragen aan een erkende installateur. Op deze manier kan men de meest geschikte thuisaccu vinden die voldoet aan de energiebehoeften en budgetvereisten.

Thuisaccu van 100 kWh met zonnepanelen combineren

Een thuisaccu van 100 kWh is een grote capaciteit die in staat is om veel overtollige energie van je zonnepanelen op te slaan. Het combineren van een dergelijke thuisaccu met zonnepanelen kan een slimme keuze zijn, vooral als je een groot huishouden hebt of veel elektriciteit verbruikt.

Met een thuisaccu van 100 kWh kun je een aanzienlijke hoeveelheid zelfopgewekte energie opslaan, waardoor je minder afhankelijk wordt van het elektriciteitsnet en meer van je eigen groene energie kunt gebruiken, zelfs wanneer de zon niet schijnt.

Hoeveel zonnepanelen sluit je aan op de batterij?

Het aantal zonnepanelen dat je kunt aansluiten op een thuisaccu van 100 kWh hangt af van de individuele specificaties van zowel de zonnepanelen als de batterij. Gemiddeld genomen heeft een standaard zonnepaneel een vermogen van ongeveer 300-400 watt. Om het aantal zonnepanelen te berekenen dat je kunt aansluiten op een 100 kWh batterij, gebruik je de volgende formule:

Aantal zonnepanelen = Capaciteit batterij (kWh) / Vermogen per zonnepaneel (kW)

Bijvoorbeeld, voor een thuisaccu van 100 kWh en zonnepanelen met een vermogen van 0,4 kW, zou je ongeveer 250 zonnepanelen kunnen aansluiten:

Aantal zonnepanelen = 100 kWh / 0,4 kW ≈ 250 zonnepanelen

Wat kost de accu met een zonnepaneleninstallatie?

De prijs van een thuisbatterij in combinatie met een zonnepaneleninstallatie verschilt naargelang de capaciteit van de batterij, het merk en type en het aantal benodigde zonnepanelen.

Thuisbatterijen kosten gemiddeld tussen de € 600 en € 800 per kWh capaciteit. Een thuisbatterij van 5 kWh kost bijvoorbeeld tussen de € 3.000 en € 4.000, exclusief btw en installatiekosten. De kosten van zonnepanelen liggen tussen € 1,5 en € 2,5 per Wattpiek (Wp).

Voor een installatie van 5 kWp kunnen de kosten tussen € 7.500 en € 12.500 liggen. Voor een precieze prijs voor jouw situatie is het aan te raden om offertes van erkende installateurs te vergelijken op basis van je persoonlijke behoeften en budget.

Vraag hier je gratis offertes aan

Kleinere capaciteit kopen en later uitbreiden

Het is niet altijd nodig om meteen een thuisaccu met een grote capaciteit aan te schaffen. Voor veel huishoudens en kleine bedrijven kan het verstandiger zijn om met een kleinere capaciteit te beginnen en deze later uit te breiden als dat nodig is. Dit heeft een aantal voordelen:

  1. Lagere initiële kosten: een kleinere thuisbatterij heeft natuurlijk een lagere aankoopprijs dan een grote batterij. Hierdoor kun je in eerste instantie kosten besparen.
  2. Flexibiliteit: door met een kleinere accu te beginnen, kun je beter inschatten hoeveel opslagcapaciteit je echt nodig hebt. Zo voorkom je dat je investeert in een te grote batterij.
  3. Toekomstbestendig: als je energiebehoeften in de toekomst toenemen, kun je de thuisbatterij eenvoudig uitbreiden om aan jouw toegenomen vraag te voldoen.

Kies een modulair systeem dat gemakkelijk kan worden uitgebreid met extra accucapaciteit. Raadpleeg een erkende installateur om te bespreken welke opties het beste zijn voor jouw situatie.

Wat is de grootste accu capaciteit op de markt?

De grootste accu capaciteit op de markt is momenteel 20,5 kWh. Met een opslagvermogen van 20,5 kWh biedt deze thuisbatterij een aanzienlijke energieopslag, waardoor het ideaal is voor huishoudens met een hoog energieverbruik of voor toepassingen waarbij een langdurige opslag van groene stroom vereist is.

Deze krachtige batterijen zijn vaak ontworpen om grote hoeveelheden zonne-energie op te slaan, waardoor zelfvoorziening en energieonafhankelijkheid worden bevorderd.

thuisbatterij 100 kwh capaciteit

Vraag gratis advies en ontdek welke thuisbatterij bij jou past! Vraag vrijblijvend offertes aan installateurs

Wens je advies en offertes te ontvangen voor de beste thuisbatterij die perfect past bij jouw behoeften? Gebruik dan snel onderstaand offerteformulier en ontdek hoe je kosten kunt besparen.

Maak een prijsvergelijking van erkende thuisbatterij installateurs en krijg advies op maat zodat je goed geïnformeerd bent over je opties. Erkende installateurs bieden toegevoegde waarde door hun expertise en betrouwbare service.

Volg de ideale oplossing voor jouw situatie en geniet van de voordelen van een thuisbatterij die perfect aansluit op jouw behoeften. Aarzel niet langer en ontvang vrijblijvend advies en offertes voor een thuisbatterij van 100 kWh.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.