Hybride omvormer met batterij: waarom hiervoor kiezen? Wat is de prijs?

Met het verdwijnen van de terugdraaiende teller en het instellen van het capaciteitstarief wordt investeren in een thuisbatterij een logische stap. Overtollige stroom wordt opgevangen en gebruikt wanneer zonnepanelen niets opbrengen. Heb je al zonnepanelen met een omvormer en wil je investeren in een batterij? Dan vervang je best jouw omvormer door een hybride omvormer om efficiënter samen te werken met de thuisbatterij. Waarom een hybride omvormer met batterij de ideale oplossing is voor jouw situatie kom je in dit artikel te weten.

Vind een expert in jouw buurt

Wat is het verschil tussen een omvormer en een hybride omvormer?

Een omvormer heeft eigenlijk als enige functie het omvormen van stroom. Zonnepanelen produceren zonne-energie in de vorm van gelijkstroom, maar elektrische apparaten in huis werken enkel met wisselstroom. De omvormer zorgt er hier voor dat deze gelijkstroom omgezet wordt in de wisselstroom, zodat jouw elektrische toestellen gebruik kunnen maken van de stroom van de zon. 

Wil je zonnepanelen combineren met een thuisbatterij? Dan heb je een hybride omvormer nodig. De hybride omvormer neemt de taak van de gewone omvormer volledig over, maar neemt er nog een extra taak bij.

De hybride omvormer is een soort ‘slimme’ omvormer en weet waar jouw zonne-energie het meeste nodig is. De opgewekte zonne-energie zal in de eerste plaats nog steeds naar de apparaten in huis gaan die stroom vragen. Wordt er meer energie opgewekt dan er nog is in huis? Dan zal de hybride omvormer ervoor kiezen jouw batterij op te laden. Pas wanneer de accu vol is zal de overtollige energie op het net geïnjecteerd worden.

De hybride omvormer zorgt er als laatste voor dat een apparaat energie krijgt als de zonnepanelen geen stroom opwekken. Het systeem zal de opgeslagen energie aanspreken in de plaats van energie van het net te halen. 

Hybride omvormer tussen zonnepanelen, batterij en netstroom

Welke omvormers zijn geschikt voor thuisbatterijen?

Als je van plan bent om een thuisbatterij toe te voegen aan jouw elektriciteitsvoorzieningen is het belangrijk een goede omvormer te kiezen.

Hybride omvormers zijn specifiek ontwikkeld om de samenwerking tussen zonnepanelen, thuisbatterij en energienet vlot en efficiënt te laten verlopen. Er zijn nog andere overwegingen die je in berekening moet nemen bij de keuze van omvormer. Niet alle omvormers zijn namelijk gemaakt om samen te werken met jouw batterij. 

  1. Controleer of de omvormer en de batterij compatibel zijn. Bepaalde omvormers werken alleen met batterijen van een bepaald merk
  2. Zorg dat jouw omvormer voldoende vermogen heeft om efficiënt te kunnen samenwerken.
  3. Bekijk of de omvormer functies en instellingen heeft die de samenwerking met de batterij vlotter gaan doen verlopen zodat je meer controle hebt over jouw energiebeheer.

Het is altijd raadzaam om voor de aanschaf en installatie van een thuisbatterij advies in te winnen van een ervaren installateur. Zij kunnen je adviseren over de beste opties voor jouw specifieke situatie.

Waarom kiezen voor hybride omvormer met een batterij?

Een hybride omvormer is een goede keuze bij een zonnepanelen installatie met thuisbatterij. Het is de ideale oplossing om de twee systemen efficiënt te combineren en om er een zo hoog mogelijk rendement uit te halen.

De aanwezige omvormer zorgt ervoor dat zonne-energie optimaal benut wordt door het benodigde te gebruiken en de rest op te slaan voor later. Pas wanneer de batterij vol is zal de omvormer energie op het net zetten. Deze werking zorgt voor meer onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Nadelen hybride omvormer

De extra functies van een hybride omvormer zorgen ervoor dat de aankoopprijs wat hoger ligt dan bij een gewone omvormer. Niet enkel het prijskaartje zal groter zijn, het apparaat op zich neemt ook meer plaats in.

Ontvang gratis en vrijblijvend advies van een installateur

Merken die hybride omvormers aanbieden

Er zijn verschillende merken die hybride omvormers aanbieden. Zo zijn er onder andere omvormers van de merken SMA Solar Technology, Fronius, GoodWe en Sungrow. Dit is geen volledige opsomming. Er zijn nog vele alternatieven op de markt. Om de beste omvormer voor jouw installatie te vinden neem je best contact op met een expert. Zij hebben zicht op de compatibiliteit van jouw systemen. 

Tip: Het is altijd een goed idee om, indien mogelijk, batterij en hybride omvormer van hetzelfde merk aan te kopen.

Wat is het beste merk voor een omvormer?

Enkele merken die positieve beoordelingen kregen op vlak van betrouwbaarheid en klanttevredenheid sommen we hieronder voor je op.

Solax

De omvormer van Solax is er een met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Hij wordt daarom gezien als een van de best op de markt. Ze bieden 5 tot 10 jaar garantie, afhankelijk van het type omvormer.

Huawei

De omvormers van Huawei zijn er met hoge kwaliteit. Ze investeren veel in onderzoek en ontwikkeling en hebben vertrouwen in hun eigen producten. Ze bieden standaard 5 jaar garantie, maar voor een meerprijs kan je het uitbreiden tot 10 jaar.

Solaredge

De hybride omvormers van Solaredge zijn de ideale aanwinst bij particuliere thuisbatterijen. Ze bieden 12 jaar garantie die bij sommige systemen tot wel 25 jaar kan verlengd worden.

Opmerking: Andere merken kunnen ook als beste worden beschouwd, afhankelijk van de voorkeur en situatie van de gebruiker.

Hybride omvormer

Hybride omvormer met zonnepanelen en batterij

Een hybride omvormer is een geavanceerd systeem dat het mogelijk maakt jouw thuisbatterijzonnepanelen en elektrische apparaten perfect te laten samenwerken.

Heb je enkel zonnepanelen dan is een gewone omvormer voldoende. Denk je dat je in de toekomst in een thuisbatterij wilt investeren om nog meer gebruik te maken van je zelf opgewekte stroom? Dan koop je best een hybride omvormer voor jouw zonnepanelen.

Een hybride omvormer zorgt voor de naadloze samenwerking tussen batterij en panelen, maar het is ook een ideaal systeem wanneer je enkel zonnepanelen hebt

Prijs hybride omvormer

Een gewone omvormer kan je al vinden voor minder dan 1.000 euro. Wil je niet investeren in een hybride omvormer dan heb je voor jouw panelen en batterij een andere omvormer nodig. Dat laat de prijs al snel oplopen. Daarnaast is jouw energiebeheer minder precies, wat kan leiden tot stroomverlies.

De prijs van een hybride omvormer start rond 1.500 euro en kan oplopen tot 4.500 euro. De prijs is de investering echter waard en je verdient het dan ook snel terug. 

Kostprijs aankoop en installatie thuisbatterij

De kostprijs van een thuisbatterij is erg uiteenlopend, net als de installatieprijs. Reken voor de kleinere thuisbatterij op minstens 2.000 euro. Prijzen kunnen erg hoog oplopen, maar een gemiddeld huishouden van 3 of 4 zou kunnen toekomen met een batterij die 4.500 euro kost. 

Installatieprijzen variëren tussen 1.000 en 3.000 euro, afhankelijk van de installateur en de vereiste werken. Vraag offertes aan om prijzen te kunnen vergelijken. Zo kan je besparen op kosten. 

zonnepanelen met omvormer

Vul gratis onderstaand offerteformulier in en kom in contact met een expert

Een expert op het gebied van hybride omvormers kan van onschatbare waarde zijn bij de aankoop en installatie van een energiesysteem dat perfect bij jouw specifieke behoeften past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.