Thuisaccu: slim investeren in groene energie

Een thuisaccu werkt door overtollige zonne-energie op te slaan voor later gebruik. Het vermindert afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, verhoogt zelfconsumptie en verlaagt energierekeningen. Thuisaccu’s werken het beste met zonnepanelen en zijn beschikbaar in verschillende soorten, waaronder loodzuur, lithium-ion en zoutwateraccu’s. In dit artikel leer je hoe een thuisaccu werkt, de voordelen ervan met zonnepanelen, de soorten thuisaccu’s, de ideale plaatsing en de kosten.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoe werkt een thuisaccu?

Een thuisaccu is een geavanceerd apparaat dat werkt op basis van vier belangrijke stappen om huizen van stroom te voorzien en duurzaam gebruik te maken van zonne-energie.

Om te beginnen meet de omvormer voor de thuisaccu voortdurend hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en hoeveel stroom het huishouden verbruikt. Deze continue monitoring zorgt ervoor dat het systeem altijd op de hoogte is van de beschikbare energie.

Wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan het huishouden nodig heeft, wordt de overtollige groene stroom naar de thuisaccu gestuurd en daar opgeslagen. Deze groene stroom wordt effectief gebruikt op zonnige dagen en helpt bij het opbouwen van een energiereserve die later kan worden gebruikt.

Wanneer de zon ondergaat en het huishouden stroom gaat gebruiken, komt de opgeslagen energie van de thuisaccu in actie. De accu wordt ontladen om te voldoen aan de energiebehoeften van het huishouden, zodat de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet afneemt. Naarmate de thuisbatterij meer wordt opgeladen, kan er ‘s nachts meer stroom worden verbruikt zonder afhankelijk te zijn van het reguliere elektriciteitsnet.

Dit proces is echter niet beperkt tot zonne-energie; ‘s nachts kan de thuisaccu ook energie opslaan. In tegenstelling tot overdag, wanneer zonne-energie wordt gebruikt, wordt ‘s nachts goedkopere netstroom tegen een laagtarief gebruikt. Dit maakt het mogelijk om energie op te slaan tijdens de uren waarin het elektriciteitstarief lager is, en dit later te benutten op momenten waarop de elektriciteitskosten hoger zijn.

Door deze slimme werking helpt een thuisaccu niet alleen bij het maximaliseren van het gebruik van zonne-energie, maar vermindert het ook de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, waardoor het huishouden zelfvoorzienend wordt. Bovendien leidt het tot lagere energiekosten en een duurzamere levensstijl, waardoor huiseigenaren een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu en de toekomst van duurzame energie.

thuisaccu

Zonnepanelen en thuisbatterij

Een thuisaccu werkt het beste in combinatie met zonnepanelen. Op zonnige dagen produceren de zonnepanelen vaak meer elektriciteit dan je op dat moment kunt verbruiken. De thuisaccu kan dit overschot opslaan voor gebruik op momenten dat je meer elektriciteit verbruikt dan je zonnepanelen opwekken, zoals ‘s avonds en ‘s nachts.

Door een thuisbatterij te gebruiken, kun je het percentage van je zelf opgewekte stroom dat je daadwerkelijk gebruikt, verhogen van gemiddeld 30% zonder een batterij naar 60% à 70% met een thuisaccu. Dit maakt je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en helpt om je energierekening te verlagen, omdat je minder netstroom gebruikt.

Omvormer nodig

Als je een thuisaccu installeert, heb je een omvormer nodig die in twee richtingen werkt. Deze omvormer kan schakelen tussen de gelijkstroom die je zonnepanelen produceren en de wisselstroom die je huis nodig heeft. De omvormer kan worden geïntegreerd met je huidige omvormer voor zonnepanelen, of je kunt een aparte omvormer voor de thuisaccu installeren. Als je nog geen zonnepanelen hebt, wordt er een hybride omvormer geïnstalleerd die zowel je toekomstige zonnepanelen als de thuisaccu kan aansturen.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Waar thuisaccu plaatsen?

Een thuisaccu wordt bij voorkeur geplaatst in een koele en droge ruimte in je huis. Het is belangrijk dat de omgevingstemperatuur stabiel blijft en niet te hoog oploopt, omdat hoge temperaturen de levensduur van de accu kunnen verkorten. Een kelder, berging of garage zijn vaak geschikte locaties voor de installatie van een thuisaccu. Zorg ervoor dat de ruimte voldoende ventilatie heeft en vrij is van direct zonlicht.

Daarnaast moet de thuisaccu ook in de buurt van je zonnepanelen en omvormer worden geplaatst. Dit minimaliseert de verliezen in de bekabeling en zorgt voor een efficiënte werking van het systeem. In sommige gevallen kan de thuisaccu ook buiten worden geplaatst, maar dan moet deze goed beschermd zijn tegen weersomstandigheden en diefstal.

Soorten thuisaccu’s

Er zijn momenteel drie hoofdsoorten thuisaccu’s beschikbaar op de markt om zonne-energie op te slaan: loodzuur, lithium-ion en zoutwateraccu’s.

Loodzuur

Loodzuuraccu’s zijn een van de oudste en meest bekende soorten batterijen op de markt. Ze bestaan uit een mengsel van lood, zwavelzuur en water. Hoewel ze goedkoper zijn dan andere typen thuisaccu’s, hebben ze een aantal nadelen, waardoor ze minder geschikt zijn voor het opslaan van zonne-energie:

Voordelen:

 • Goedkoper dan andere types thuisaccu’s.
 • Hoge stroomsterkte is mogelijk.

Nadelen:

 • Korte levensduur (ongeveer 8 tot 10 jaar).
 • Niet geschikt om diep te ontladen, wat betekent dat ze niet volledig kunnen worden leeggemaakt en opgeladen zonder de levensduur te verkorten.
 • Groot en zwaar van formaat, waardoor ze meer ruimte in beslag nemen.
 • Ouderwetse technologie die niet optimaal is voor efficiënt opladen en ontladen met zonne-energie.

Litium-ion

Lithium-ion accu’s zijn tegenwoordig de meest voorkomende en populaire soort thuisaccu’s. Ze worden veel gebruikt in elektrische auto’s, laptops en smartphones en zijn ook geschikt voor het opslaan van zonne-energie.

Voordelen:

 • Licht en compact.
 • Hoge opslagcapaciteit, wat betekent dat ze relatief veel energie kunnen opslaan in verhouding tot hun grootte.
 • Lange levensduur, met duizenden laadcycli mogelijk.
 • Geen specifiek onderhoud vereist.

Nadelen:

 • Duurder dan loodzuuraccu’s.
 • Bij volledig opladen en ontladen kan er mogelijk capaciteitsverlies optreden.

Zoutwater

Zoutwateraccu’s zijn een relatief nieuw type batterij dat bestaat uit een kunststof krat gevuld met zout en zoet water. Ze bieden een ecologisch en veilig alternatief voor andere typen thuisaccu’s.

Voordelen:

 • Recycleerbaar.
 • Langste levensduur, met een gemiddelde levensduur van ongeveer 20 jaar.
 • Geen capaciteitsverlies bij volledige opladen en ontladen.

Nadelen:

 • Groot en zwaar, waardoor ze meer ruimte in beslag nemen.
 • Minder prestaties tijdens stroompieken.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij voor zonnepanelen bedragen gemiddeld € 1.000 per kWh (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs varieert afhankelijk van de capaciteit van de batterij, de kwaliteit, het merk, enzovoort.

Wat kost een batterij met zonnepanelen?

De prijs van een batterij voor zonnepanelen hangt af van de capaciteit. Hier zijn enkele gemiddelde prijzen voor veel gekozen thuisbatterijen:

 • Thuisaccu van 3 kWh: € 2.000 à 3.000
 • Thuisaccu van 8 kWh: € 5.000 à 8.000
 • Thuisaccu van 14 kWh: € 12.000 à 14.000

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig?

Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van je stroomverbruik en het vermogen van de zonnepanelen. Om een schatting te maken van de capaciteit van de thuisaccu, vermenigvuldig je elke individuele kWp (kWp is het piekvermogen van een zonnepaneel) van je PV installatie met 1 à 1,5 kWh.

Bijvoorbeeld: Als je zonnepanelen een totaal piekvermogen hebben van 6 kWp, heb je een thuisaccu nodig met een capaciteit van 6 à 9 kWh.

Vraag direct advies en prijzen op maat

Premie batterijen in België

In België wordt de premie voor thuisbatterijen stopgezet. Batterijen die na 31 maart 2023 gekeurd zijn, komen niet meer in aanmerking voor de premie. Als je batterij nog gekeurd is voor die datum, kun je tot 9 maanden na de datum van indienstname de premie aanvragen. Vanaf 1 januari 2024 is het premieloket definitief gesloten.

Is een thuisaccu rendabel in 2024?

Ja, een thuisbatterij kan nog steeds rendabel zijn, vooral als je kijkt naar de piekende energieprijzen. Het verhoogt je zelfconsumptie en vermindert je energierekening. De terugverdientijd wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het tarief voor teruglevering en je eigen energieverbruikspatronen.

Levensduur en terugbetaaltijd

De levensduur van een thuisbatterij varieert afhankelijk van het type batterij dat je kiest. Kwalitatieve lithium-ion accu’s hebben bijvoorbeeld een lange levensduur vanwege hun grote aantal laadcycli en kunnen tot 95% rendement behalen. Goedkope accu’s hebben vaak minder laadcycli en een lager rendement, waardoor ze sneller vervangen moeten worden.

De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt af van de initiële investering, je energieverbruikspatronen, de energieprijzen, enzovoort. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het overwegen van de aanschaf van een thuisaccu. Een ervaren installateur kan je adviseren over de meest geschikte accu voor je situatie.

thuisaccu capaciteit

Alternatieven op de thuisaccu kopen

Als je volledig onafhankelijk wilt zijn van het elektriciteitsnet, zijn er enkele alternatieven voor het kopen van een thuisaccu:

 1. Grid-tie omvormer: in plaats van een thuisaccu kun je investeren in een grid-tie omvormer met zonnepanelen. Deze omvormer zorgt ervoor dat overtollige energie die je zonnepanelen opwekken, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Op momenten dat je meer stroom verbruikt dan je zonnepanelen opwekken, haal je energie van het net. Deze omvormer maakt je gedeeltelijk onafhankelijk, maar je bent nog steeds afhankelijk van het net tijdens perioden met weinig zonlicht.
 2. Off-grid systeem: een off-grid systeem is een systeem dat volledig losstaat van het elektriciteitsnet. Hierbij heb je naast zonnepanelen een groot batterijsysteem nodig om de opgewekte energie op te slaan. Dit systeem kan je volledige onafhankelijkheid bieden, maar het vergt wel een aanzienlijke investering, vooral als je veel energie verbruikt.
 3. Energieopslag in elektrische voertuigen (EV’s): als je een elektrisch voertuig bezit, kun je de batterij van je EV gebruiken als thuisaccu. Sommige elektrische auto’s hebben Vehicle-to-Home (V2H) functionaliteit, waarmee je de energie van je auto kunt gebruiken om je huis van stroom te voorzien. Dit kan handig zijn als je EV een grote batterijcapaciteit heeft en je de energie niet alleen voor transport gebruikt.

Meer advies nodig? Contacteer gratis en vrijblijvend experten

Ben je geïnteresseerd in het verhogen van je energie-efficiëntie en het maximaliseren van je zelfverbruik met zonne-energie? Overweeg dan een thuisaccu! Ontdek de voordelen van duurzame energieopslag en neem de eerste stap naar een groenere toekomst.

Vul het onderstaande formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend advies van onze deskundige experts. Ze staan klaar om je te helpen bij het kiezen van de juiste thuisaccu die perfect aansluit bij jouw behoeften en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.