Terugverdientijd thuisbatterij: bereken of jouw batterij rendabel is

De terugverdientijd van thuisbatterijen is een belangrijk aspect om te bepalen of het plaatsen van een thuisbatterij rendabel is. De terugverdientijd, of de tijd die het duurt voordat de investering in de thuisbatterij wordt terugverdiend, is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type batterij, de capaciteit, de locatie en de energieprijs.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Hoe snel kan je een thuisbatterij terugverdienen?

De snelheid waarmee je een thuisbatterij kunt terugverdienen kan afhangen van verschillende factoren, zoals de initiële kosten van de thuisbatterij, je jaarlijkse energieverbruik, de capaciteit van de batterij en je energietarief. Over het algemeen wordt geschat dat de gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij tussen de 10 en 14 jaar ligt.

terugverdientijd thuisbatterij

Thuisbatterij is rendabel: bepalende factoren

De rendabiliteit van een thuisbatterij wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hier zijn de belangrijkste bepalende factoren:

  1. Energieverbruik: het jaarlijkse energieverbruik van je huishouden speelt een cruciale rol bij het bepalen van de terugverdientijd van een thuisbatterij. Hoe hoger je energieverbruik, des te meer energie er opgeslagen kan worden in de batterij en des te meer je kunt besparen op het afnemen van elektriciteit van het net.
  2. Capaciteit van de batterij: de capaciteit van de thuisbatterij heeft invloed op de hoeveelheid energie die je kunt opslaan. Een grotere batterij kan meer energie opslaan, maar deze kan ook duurder zijn. Het is belangrijk om de capaciteit van de batterij af te stemmen op je energieverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen om het meest efficiënte gebruik te garanderen.
  3. Kostprijs: de initiële kostprijs van de thuisbatterij is een belangrijke factor. Hoe hoger de aanschafkosten, hoe langer het kan duren voordat je de investering hebt terugverdiend. Het is essentieel om de kosten van de batterij af te wegen tegen de verwachte besparingen over de levensduur van de batterij.
  4. Verbruikspatroon: je dagelijkse verbruikspatroon is van invloed op de capaciteit van de batterij die je nodig hebt. Als je veel energie verbruikt wanneer je zonnepanelen elektriciteit produceren, kan een grotere batterij voordelig zijn om het overschot aan energie op te slaan. Als je voornamelijk ‘s avonds meer energie verbruikt, kan een grotere batterij je helpen om die opgeslagen energie te gebruiken wanneer de zon niet schijnt.
  5. Energiecontract: het type energiecontract dat je hebt, met inbegrip van de tarieven en eventuele variaties, speelt een rol bij de terugverdientijd van de thuisbatterij. Als je een hoger energietarief hebt, kun je meer besparen door zelf opgeslagen energie te gebruiken in plaats van deze tegen een hoger tarief van het net te kopen.

Terugverdientijd sterk afhankelijk van levensduur en capaciteit

De terugverdientijd van een thuisbatterij is inderdaad sterk afhankelijk van zowel de levensduur als de capaciteit van de batterij. Hier zijn twee belangrijke scenario’s waarin de terugverdientijd van een thuisbatterij mogelijk niet rendabel kan zijn:

  1. Levensduur korter dan terugverdientijd: als de geschatte levensduur van de thuisbatterij korter is dan de verwachte terugverdientijd, kan dit de rendabiliteit in het gedrang brengen. Bijvoorbeeld, als de batterij een geschatte levensduur heeft van slechts 10 jaar, maar de verwachte terugverdientijd is 14 jaar, dan zou de batterij niet in staat zijn om de initiële investering volledig terug te verdienen voordat deze aan het einde van zijn levensduur komt.
  2. Capaciteit te groot voor het verbruik: als de capaciteit van de thuisbatterij veel groter is dan het werkelijke verbruik van het huishouden, kan dit ook leiden tot een minder rendabele situatie. Een te grote batterij kan duurder zijn in aanschaf, en als je niet genoeg energie produceert om deze te vullen, wordt de overcapaciteit niet optimaal benut en duurt het langer om de investering terug te verdienen.

Om een thuisbatterij rendabel te maken, is het essentieel om de juiste balans te vinden tussen de capaciteit van de batterij en het energieverbruik van het huishouden. Een erkende installateur kan helpen bij het bepalen van de ideale capaciteit van de batterij op basis van het stroomverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen.

Vraag hier gratis offertes aan

Berekenen terugverdientijd: simulator

De simulator voor thuisbatterijen, ontwikkeld door de onderzoeksgroep EELab/Lemcko (UGent), is bedoeld voor eigenaren van zonnepanelen in het Vlaams Gewest met een digitale meter. Het biedt een indicatieve berekening van de terugverdientijd van een thuisbatterij op basis van gegevens over het huishouden en de aanwezige elektrische apparaten.

De simulator maakt gebruik van de meest recente informatie over energieprijzen en -tarieven en houdt rekening met toekomstige wijzigingen, terwijl de verstrekte gegevens tijdens de sessie niet worden opgeslagen om privacy te waarborgen.

Kosten thuisbatterij

Premies en subsidies

In Vlaanderen zijn er geen premies meer beschikbaar voor het plaatsen van thuisbatterijen. Deze premies werden eerder verstrekt als een stimulans om huishoudens aan te moedigen om thuisbatterijen te installeren en zo hun zelfopgewekte zonne-energie op te slaan. Echter, de premies voor thuisbatterijen zijn stopgezet en zijn niet langer beschikbaar voor nieuwe aanvragen.

Aan de andere kant zijn er nog steeds premies beschikbaar voor zonnepanelen. Deze subsidies worden verstrekt als een ondersteuning voor huishoudens die investeren in de installatie van zonnepanelen om hernieuwbare energie op te wekken. Hoewel de premies voor thuisbatterijen zijn gestopt, kunnen huishoudens nog steeds profiteren van financiële ondersteuning voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

terugverdientijd thuisbatterij prijs

Wat kost een batterij met zonnepanelen?

Een batterijsysteem in combinatie met zonnepanelen kan een waardevolle investering zijn om zelf opgewekte zonne-energie efficiënt te benutten. De kosten van zo’n batterijsysteem kunnen echter variëren afhankelijk van verschillende factoren. Een cruciale factor is de capaciteit van de batterij, uitgedrukt in kilowattuur (kWh), die bepaalt hoeveel energie de batterij kan opslaan. Daarnaast spelen het merk en de kwaliteit van het batterijsysteem een rol in de prijsbepaling, waarbij betrouwbare en gerenommeerde merken vaak een hogere prijs hebben.

Verder moeten ook de installatiekosten en eventuele aanvullende apparatuur zoals omvormers en monitoringssystemen worden overwogen bij het berekenen van de totale kosten van het batterijsysteem met zonnepanelen.

Ondanks het feit dat er momenteel geen premies meer zijn voor thuisbatterijen in Vlaanderen, kunnen er nog steeds premies beschikbaar zijn voor zonnepanelen, wat een stimulans kan zijn om de kosten enigszins te compenseren.

Voor een batterijsysteem van 3 kWh moet men gemiddeld rekening houden met een prijs van ongeveer € 4.000, terwijl de kosten voor een batterij van 8 kWh kunnen variëren tussen € 5.000 en € 8.000, afhankelijk van de specifieke kenmerken van het systeem.

Extra advies nodig? Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Via onderstaand formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen, waarbij je deskundig advies ontvangt over de terugverdientijd en de beste oplossing voor jouw situatie.

Een erkend thuisbatterij installateur biedt meerwaarde door veilige en efficiënte installatie te garanderen, terwijl advies op maat zorgt voor een perfect afgestemde oplossing op basis van jouw energiebehoefte en levensstijl, waardoor je optimaal profiteert van de voordelen van een thuisbatterijsysteem en bijdraagt aan een duurzamere energietoekomst.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.