Thuisbatterij en zonnepanelen: een goede combinatie?

Het is de laatste jaren ontzettend populair geworden om zonnepanelen op je dak te leggen. Dit is een goede investering, maar in veel gevallen sla je teveel energie op waar je eigenlijk niks mee kunt. Een thuisbatterij is daarvoor een perfecte uitkomst, hiermee kun je het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan en gebruiken.

Wanneer je jouw zonnepanelen na 2020 hebt geïnstalleerd is dit zelfs nog interessanter. Hoe dit zit en hoe zo’n thuisbatterij precies werkt leggen we je hieronder uit.

Vraag direct advies en prijzen maat

Thuisbatterij zonnepanelen prijs

thuisbatterij zonnepanelen combineren

Wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen nou ongeveer? Dat is uiteraard afhankelijk van de fabrikant en de capaciteit.

Gemiddeld genomen kost een batterij zelf ongeveer 600 euro per kwh. Je hebt batterijen van 3 kwh en ze gaan momenteel tot ongeveer 20 kwh. Dat komt dus neer op 1.800 euro tot 12.000 euro.

Daarbij komt nog een omvormer voor ongeveer 2.000 euro en de installatie zal tussen de 500 en 1.000 euro kosten. Al met al kom je dan uit op een bedrag tussen 4.300 euro en 15.000 euro.

Ontvang een prijs op maat

Thuisbatterij zonnepanelen subsidie

Wanneer je een thuisbatterij least of koopt kun je tot en met 31 maart 2023 in aanmerking komen voor een premie. Daarna verdwijnt de thuisbatterij premie volledig. Om van de premie te genieten moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Zo geldt de premie alleen voor personen,
  2. Je moet de premie aanvragen binnen 3 maanden na het aangaan van het contract. De batterij moet je dan ook voor die datum geplaatst hebben.
  3. De premie bedraagt maximaal 850 euro en zal maximaal 40 procent van het bedrag uitmaken dat je hebt geïnvesteerd.

Uiteraard is dit heel interessant op het moment dat je een thuisbatterij wil kopen, dus informeer hier altijd naar.

Thuisbatterij zonnepanelen combineren

Een thuisbatterij wordt veel gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Je kunt uiteraard ook zonder zonnepanelen investeren in een thuisbatterij, maar op dit moment is dat niet rendabel.

Houd dus rekening met de kosten van zonnepanelen wanneer je een thuisbatterij wil aanschaffen, als je die nog niet hebt komt dat bedrag er nog bij. Het kostenplaatje kan dan namelijk aardig oplopen.

hoe rendabel is combinatie thuisbatterij zonnepanelen?

Waarom interessante combinatie?

Waarom is de combinatie van een thuisaccu en zonnepanelen nou zo interessant? Wanneer je zonnepanelen hebt produceer je waarschijnlijk meer stroom dan dat je kunt gebruiken.

Zonder thuisbatterij kun je hier niet zoveel mee en dat is zonde. Die elektriciteit wordt namelijk teruggestuurd naar het net. Wanneer je hier stroom vanaf haalt op momemten dat de zon niet schijnt betaal je hier wel voor.

Met een thuisbatterij kun je de opgewekte stroom opslaan om op een later moment te gebruiken. Dat is natuurlijk ideaal, en scheelt je een hoop geld.

Combineer je thuisbatterij met zonnepanelen

Hoe rendabel is deze combinatie?

Het idee van een thuisbatterij is natuurlijk heel mooi, maar omdat thuisbatterijen op dit moment nog vrij duur zijn in aanschaf is het niet rendabel.

Op dit moment is de terugverdientijd langer dan de gegarandeerde levensduur. Wanneer thuisbatterijen goedkoper worden of de prijs van stroom duurder verandert dit. Naar verwachting zal dat in de komende jaren ook gaan gebeuren.

Digitale meter

Tegenwoordig heb je bij zonnepanelen een digitale meter, die we ook wel slimme meter noemen. Deze draait niet meer fysiek terug, in tegenstelling tot de energiemeters met draai tellers. Wel kan een slimme meter virtueel worden teruggedraaid.

Er is wel een overgangsperiode, wanneer je voor 2020 zonnepanelen hebt laten plaatsen heb je nog 15 jaar recht op het principe van een terugdraaiende teller met het prosumententarief. Dat is de reden waarom het gunstig is als je voor het einde van 2020 zonnepanelen hebt laten plaatsen. Dan kun je teveel opgewekte stroom dus nog verkopen.

Heb je ze na die datum laten plaatsen? Dan geldt het verkopen met het prosumententarief helaas niet meer. En dat maakt een thuisbatterij nog een stuk interessanter.

Capaciteitstarief 2023

We hebben ook nog te maken met het capaciteitstarief in 2023. Er is een nieuwe tariefstructuur goedgekeurd voor elektriciteit, voor de periode 2021-2024. In het kort komt het erop neer dat vanaf dat een deel van je elektriciteitsfactuur wordt bepaald op basis van het piekverbruik.

Nu is dat nog op basis van de hoeveelheid elektriciteit die je hebt afgenomen. Er komt een vast tarief voor piekbelasting. Dit heeft als gevolg dat de prijs van een kwh elektriciteit ongeveer met 6 cent zal dalen.

Er wordt wel nog altijd een deel bepaald op basis van je daadwerkelijke verbruik. Het vaste tarief voor de piekbelasting zijn dus geen extra kosten, wat je wellicht zou denken.

Het is simpelweg een andere manier van het berekenen van de tarieven. De totale inkomsten voor de beheerder van het net zullen bijvoorbeeld gewoon hetzelfde blijven.

Laat je adviseren door een vakman

Thuisbatterij zonnepanelen kopen en offertes vergelijken

thuisbatterij zonnepanelen kopen

Wanneer je zonnepanelen hebt liggen kun je dus al direct overgaan tot het installeren van een thuisbatterij.

Let wel; wanneer je voor het einde van 2020 zonnepanelen hebt laten leggen zou het wel eens voordeliger kunnen zijn om hier nog even mee te wachten. Je kunt dan namelijk nog 15 jaar profiteren van het prosumententarief.

Hierover wordt overigens nog wel veel gediscussieerd, maar tot nu toe ziet het er naar uit dat dit zo blijft. Wanneer je na 2020 zonnepanelen hebt laten leggen, of wil laten leggen, is een thuisbatterij wellicht een interessante optie. Het is heel belangrijk om hierbij te kijken naar de investeringskosten.

Op dit moment is het vaak nog niet rendabel om een thuisbatterij te kopen, omdat de terugverdien termijn langer is dan de tijd dat een thuisbatterij meegaat. Wel is het zo dat dit in de toekomst waarschijnlijk gaat veranderen.

Blijf daarom goed informeren, vraag offertes op en vergelijk de verschillende mogelijkheden. Ook kun je in veel gevallen tot het eind van 2024 nog aanspraak maken op premies, waardoor de investering van een thuisbatterij een stuk lager wordt en de terugverdientermijn daarmee ook een stuk korter.

Het aanschaffen van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen kan in 2023 al interessant zijn, en is voor de toekomst hoe dan ook een optie die het overwegen absoluut waard is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.