Batterij zonnepanelen: werking, salderingsregeling en prijs

Zonnepanelen zijn de investering van het moment als het gaat over duurzame, groene energie. De prijzen van zonnepanelen zijn de laatste jaren hard gedaald, maar de levensduur gestegen. Dit maakt ze een rendabele oplossing voor milieuvriendelijke energie.

Niet alle opgewekte energie kan onmiddellijk gebruikt worden. Dat is waar de batterij voor zonnepanelen in het verhaal komt. De mogelijkheid om ongebruikte energie op te slaan voor een later moment spreekt veel mensen aan.

Hoe werkt dit precies? Wat kost een combinatie van een thuisbatterij en zonnepanelen en is het rendabel met de salderingsregeling? Kom het hieronder allemaal te weten.

Vraag direct advies en prijzen maat

Hoe werkt thuisopslag nu eigenlijk?

Het principe is eigenlijk heel simpel. Zonnestroom wordt van zodra de zon opkomt aangemaakt. De gelijkstroom van de zonnepanelen gaat langs een omvormer en wordt omgezet naar wisselstroom. Deze energie wordt doorgestuurd naar alle apparaten en andere dingen in huis die energie nodig hebben.

Op een zonnige dag zullen de panelen meer opbrengen dan er direct gebruikt kan worden. Alles wat er niet door de apparaten gebruikt wordt en dus overblijft wordt op het energienet geïnjecteerd.

Wil je de elektriciteit niet kwijt aan het net? Dan kan je een accu aansluiten op de zonnepanelen. Op de momenten dat er een overschot is zal dit naar de batterij gaan in plaats van het net. Momenten dat jouw zonnepanelen niet genoeg energie maken kunnen jouw apparaten de opgeslagen energie vanop de thuisbatterij gebruiken. Zo moet je geen elektriciteit van het net halen en dus ook niets betalen.

Om deze beslissing automatisch te laten gebeuren heb je een hybride omvormer nodig. Deze slimmere omvormer weet of je apparaten energie nodig hebben en zo niet of er nog ruimte is om energie op de batterij op te slaan. 

Volledig onafhankelijk leven met zonnepanelen en accu is in België niet haalbaar. In de winter wordt er te weinig energie geproduceerd met de panelen en de energie van in de zomer tot in het donkerdere seizoen bijhouden gaat niet. 

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Wanneer zonnestroom opslaan?

Zonnestroom opslaan is een interessante manier om onafhankelijk te zijn van energiemaatschappijen en probleemloos door stroompannes heen te komen. Het is daarnaast een goede bron van groene, milieuvriendelijke energie. Dit maakt het een goede investering.

Zonnestroom opslaan kan daarnaast ook een rendabele oplossing zijn als je de energierekening wilt naar beneden krijgen. Toen de Vlaamse overheid de terugdraaiende teller afschafte werd zonnestroom opslaan interessanter.

Nu de subsidies voor thuisbatterijen ook afgeschaft zijn wordt het opnieuw een iets minder rendabele investering. Wil je een voordeel halen uit de thuisbatterij dan vraag je best advies aan een ervaren installateur.

Salderingsregeling 

De salderingsregeling, hier terugdraaiende teller genaamd, werd in België al afgeschaft in 2021, in Nederland is deze wel nog van kracht.

Wanneer jouw zonnepanelen stroom opwekken die je niet kan gebruiken, wordt deze op het net geïnjecteerd. Momenteel is het dankzij de salderingsregeling in Nederland zo dat je net zo veel krijgt voor jouw geïnjecteerde stroom als dat je betaalt voor de stroom die je afhaalde. Lever je meer stroom dan je van het net haalt dan krijg je een iets minder voordelig bedrag. Het is vaak dezelfde prijs als die de stroomproducenten zelf krijgen. De regeling zorgt ervoor dat het elektriciteitsnet een beetje fungeert als grote thuisbatterij. Het maakt thuisbatterijen in Nederland iets minder rendabel dan in België.

Wat is de prijs die energieleveranciers in België geven?

Sinds de afschaffing van de terugdraaiende teller in 2021 betalen energieleveranciers een prijs die ze zelf kiezen. De stop van deze regeling maakte zonnepanelen wat minder rendabel, maar promoot het zelfgebruik van stroom en maakt thuisbatterijen meer rendabel.

Er zijn teruglevercontracten met een vaste en met een variabele prijs. Je kan zowel energieprijzen als terugleverprijzen vergelijken online. Omdat leveranciers dit tarief zelf mogen betalen kan het ook goed zijn dat jouw leverancier niets betaalt voor geïnjecteerde stroom. Dit is allemaal afhankelijk van de vrije markt.

zonnepanelen en batterij

Zonnepanelen met batterij of op het net?

De terugdraaiende teller bestaat niet meer in België en er zijn leveranciers die niets betalen in het nieuwe tariefsysteem voor geïnjecteerde stroom. Het investeren in een thuisbatterij is daardoor veel interessanter geworden.

Accu’s zijn nog relatief duur voor het voordeel dat je er kan uithalen, maar met goede berekeningen kunnen ze jouw energierekening heel wat goedkoper maken. Naast deze twee opties kan je ook zonnestroom delen met buren, familie of vrienden. Voor deze stroom vraag je de prijs die je zelf wil.

Krijg gratis en vrijblijvend offertes

Hoeveel kosten zonnepanelen met accu?

De kosten van de combinatie zonnepanelen met een accu is afhankelijk van verschillende factoren zoals de gezinssituatie en het energieverbruik. Hoe groter jouw energieverbruik, hoe groter de opslagcapaciteit van de accu en hoe meer zonnepanelen er nodig zijn. Deze groter investeringen kosten dan ook meer.

Momenteel zijn de kosten van een thuisbatterij met zonnepanelen installatie redelijk duur. Je kan goedkope installaties vinden, maar dan boet je in aan levensduur en rendement. Wil je zonnepanelen met een hoger rendement en een batterij met een lange levensduur, dan zullen de kosten redelijk hoog liggen.

Een duurdere batterij heeft over het algemeen een groter aantal laadcycli en dus langere levensduur dan een goedkopere batterij. Om de aankoop zo rendabel mogelijk te maken stem je zowel de zonnepanelen als de accu best precies af op je verbruik. Een te hoge energieproductie of te grote opslagcapaciteit van de accu maken de installatie onnodig duur. 

Om een duidelijk beeld te krijgen van de totale kostprijs contacteer je best een ervaren installateur. Zij berekenen samen met jou welke capaciteit het systeem nodig heeft zodat je er het beste rendement kan uithalen.

Premie of subsidie?

Er zijn momenteel geen premies of subsidies voor thuisbatterijen of een combinatie-installatie in België. Een installatie zonnepanelen kan wel nog steeds op steun van de Vlaamse overheid rekenen.

De premie halveerde in 2023 ten opzichte van in 2022 en zal in 2024 nogmaals halveren. Niet te lang twijfelen met de installatie is de boodschap, wil je nog genieten van de premie.

Besparen met zonnepanelen en batterij

Waar batterij zonnepanelen plaatsen?

De ideale plaats voor een accu is een droge, koele ruimte. Een kelder en een garage zijn daarvoor ideaal, maar niet iedereen heeft zo’n ruimte. Indien er aan enkele voorwaarden voldaan wordt kan je een thuisbatterij ook buiten laten installeren. 

Hoe groot is een batterij voor zonnepanelen in huis?

Thuisbatterijen bestaan er in allerlei verschillende capaciteiten, vormen en maten. Er zijn grote accu’s op de markt, maar ook kleine batterijen. De grootte van de thuisbatterij hangt deels samen met de opslagcapaciteit, maar ook met de kwaliteit en prijs

Kan ik warmtepomp combineren met zonnepanelen en batterij?

Het is absoluut mogelijk om een warmtepomp, zonnepanelen en een batterij te combineren. Deze drie installaties zorgen er niet alleen voor dat je duurzame en milieuvriendelijke stroom kunt produceren en opslaan, maar helpen je ook om aanzienlijk te besparen op je energierekening.

thuisbatterij

Is een thuisbatterij met zonnepanelen kopen rendabel voor jou? Vergelijk prijzen en offertes

Laat je informeren over het beste type batterij en meest rendabele zonnepanelen installatie voor jouw situatie. Contacteer ervaren installateurs in jouw buurt en krijg gratis advies. Krijg vrijblijvend offertes, vergelijk de prijzen en bespaar zo kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.