Warmtepomp zonnepanelen batterij: welke zijn een interessante combinatie?

Warmtepomp, zonnepanelen en batterij zijn drie innovatieve mogelijkheden om duurzame zonnestroom te produceren en op te slaan. In dit artikel leggen we uit welke toestellen een interessante combinatie vormen. Bovendien bespreken we de kostprijs, besparingen en voordelen. Wil je extra info of advies op maat van een specialist? Vul ons offerteformulier in. 

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Warmtepomp, zonnepanelen en thuisbatterij: goede combinatie?

Vanwege de steeds hogere tarieven op de energiemarkt is het een verstandige keuze om te investeren in een warmtepomp, zonnepanelen en/of batterij. Deze drie installaties zorgen er niet alleen voor dat je duurzame en milieuvriendelijke stroom kunt produceren en opslaan, ze doen je bovendien serieus besparen op je energiefactuur. 

Je vraagt je nu misschien af welke van deze drie apparaten je met elkaar kunt combineren. Hieronder bespreken we vier mogelijke combinaties.

Combinatie 1: Warmtepomp en zonnepanelen

Een eerste mogelijkheid is om de aankoop van een warmtepomp met zonnepanelen te combineren. Als je het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp wil verminderen en verduurzamen, is het verstandig het toestel aan zonnepanelen te koppelen.

combinatie warmtepomp en zonnepanelen

Enkele voordelen zijn: 

  • Duurzaamheid. Ongeveer 80 % van de geproduceerde warmte haalt een warmtepomp uit de omgeving. Zonnepanelen produceren stroom op basis van zonlicht. Wanneer je jouw warmtepomp aan zonnepanelen koppelt, gebruikt de warmtepomp de groene elektriciteit van de panelen om je huis te verwarmen of van sanitair warm water te voorzien. Met andere woorden: je warmtepomp werkt nog meer op groene stroom dan voordien. Het is een ideale combinatie wanneer je onafhankelijk wil zijn van fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie. 
  • Minder afhankelijk van energieleverancier. Omdat je warmtepomp werkt op de groene elektriciteit van de zonnepanelen ben je minder afhankelijk van je energieleverancier. De schommelende energieprijzen hebben dan bijna geen invloed op jouw levensstijl en energiefactuur. 
  • Meerwaarde voor je (nieuwe) woning. De waarde van een woning stijgt wanneer je zowel een warmtepomp als zonnepanelen hebt laten installeren. Het zijn dus investeringen die niet alleen nuttig zijn voor het heden, maar ook voor de toekomst. In de loop van de tijd kunnen eventuele kopers een grotere interesse hebben. 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je warmtepomp hangt van verschillende factoren af. Een ervaren installateur kan een berekend en professioneel antwoord geven: hij houdt onder andere rekening met je totale woonoppervlakte, je type woning, de dakoriëntatie, hellingsgraad, isolatiepeil, luchtdichtheid van je woning et cetera. 

Over het algemeen verbruikt een warmtepomp ongeveer 5.000 kWh per jaar. Als je zonnepanelen hebt met een individueel piekvermogen van 360 Wp, dan heb je 13 zonnepanelen nodig om je warmtepomp perfect te laten functioneren. De berekening hiervoor is simpel: deel 5.000 kWh door 360 Wp. 

Welke warmtepomp combineer je best met zonnepanelen?

Welke warmtepomp je best met zonnepanelen combineert, verschilt per woning

  • In nieuwbouwwoningen kies je best voor een geothermische (grond-grond en grond-water) warmtepomp. In de wintermaanden behaalt een geothermische warmtepomp het hoogste rendement van alle warmtepompen. Mag je geen grondboringen uitvoeren of heb je niet het gepaste budget? Dan is een lucht-water warmtepomp een ideale keuze. 
  • Bij ingrijpende energetische renovaties (IER) kan je kiezen voor een elektrische warmtepomp. Dit toestel werkt namelijk uitstekend in goed geïsoleerde woningen. De beste keuze bij een grondige renovatie is echter de lucht-water warmtepomp. Heb je een appartement? Een lucht-lucht warmtepomp werkt dan ook voldoende. 
  • In bestaande woningen is het eerst en vooral belangrijk om na te gaan of je huis voldoende geïsoleerd is. Is je woning matig geïsoleerd? Dan is een hybride warmtepomp een goede keuze. De warmtepomp en de condensatieketel werken dan samen om je woning van voldoende warmte te voorzien. 

Ontvang gratis advies van professionals

Combinatie 2: Zonnepanelen en slimme thuisbatterij

Een andere effectieve combinatie is een zonnepaneleninstallatie met een thuisbatterij. Heel wat mensen combineren deze twee toestellen. Enkele pluspunten zijn: 

  • Grote energie-onafhankelijkheid. Niet alleen kan je jouw elektriciteitsverbruik beter spreiden, bovendien ben je ook niet meer afhankelijk van piekmomenten, het elektriciteitsnet en de schommelende marktprijzen. Een slimme thuisbatterij vermijdt deze kosten door rekening te houden met de huidige energieprijzen en je persoonlijke verbruik. Heb je een stroompanne? Ook dan kan je jouw thuisbatterij inzetten. 
  • Hoge zelfconsumptie. Zonder een thuisbatterij gebruikt een gezin gemiddeld 30% tot 40% van de zonnestroom. Met een thuisaccu stijgt dit percentage naar 70% tot 80%. Je kunt dus meer gratis elektriciteit verbruiken. Bovendien dalen je distributienetkosten: je neemt namelijk minder stroom af van het elektriciteitsnetwerk. 
  • Voordelig onder het capaciteitstarief. Distributienetkosten worden sinds het begin van 2023 berekend op basis van je piekverbruik in plaats van je werkelijke verbruik. Met andere woorden: het moment van de maand waarop je het meeste verbruikte, bepaalt je energiefactuur. Een slimme thuisbatterij speelt hierop in: de batterij neemt over wanneer het ziet dat je verbruikspiek op de netstroom te hoog begint te liggen. 
  • Hoge injectievergoedingen. Aan de hand van een terugleveringscontract krijg je een vergoeding voor elke kWh zonnestroom die je naar het net stuurt. Als je een dynamisch energietarief hebt, kan een slimme thuisbatterij ook met deze injectievergoedingen goed omgaan: het toestel verkoopt je energieoverschotten op het moment dat de energievraag het hoogste ligt. Zo ontvang je dus het hoogst mogelijke geldbedrag. 

Hoeveel capaciteit heeft een batterij nodig bij een zonnepaneleninstallatie?

Een batterij heeft gemiddeld 1 à 1,5 kWh aan capaciteit nodig per kWp aan zonnepanelen vermogen. Als je bijvoorbeeld een zonnepaneleninstallatie van 4 kWp hebt, is het ideaal om een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh te installeren.

Extra voordeel bij digitale meter

Met een digitale meter verlies je elke kWh aan zelf opgewekte energie of warmte die je niet verbruikt. Dankzij de thuisbatterij kan je de ongebruikte groene stroom zelf bewaren en vervolgens op een later tijdstip gebruiken. Je geeft de ongebruikte groene stroom dus niet aan het net. Zo kan je de stroom zelf inzetten in plaats van een lagere vergoeding van de leverancier te krijgen. 

zonnepanelen installatie en thuisbatterij

Combinatie 3: Warmtepomp en thuisbatterij

Een derde combinatie is een warmtepomp samen met een thuisbatterij. Door je warmtepomp van eigen stroom te voorzien, bespaar je heel wat op je energierekening. Ook betaal je geen gaskosten meer. Samen met een subsidie wordt de aankoop nog gunstiger. 

De stroom van de thuisbatterij moet van ergens komen. Dit kan bijvoorbeeld een zonnepaneleninstallatie zijn. Enkel zo kan je de warmtepomp op groene en duurzame energie laten werken.

Combinatie 4: Warmtepomp, zonnepanelen én thuisaccu

De laatste combinatie bestaat uit zowel een warmtepomp, zonnepanelen als een batterij. Wanneer deze drie toestellen samenwerken, kan je niet alleen duurzame en groene stroom opwekken en opslaan, maar deze ook inzetten voor verwarming, warm water en koeling. 

De werking is eigenlijk heel simpel. Overdag wek je stroom op met je zonnepanelen die je vervolgens in je thuisbatterij opslaat. Later kan je deze stroom inzetten voor je warmtepomp. Die kan je woning daarna van verwarming, warm water en/of koeling voorzien. 

Hoeveel stroom je nodig hebt, is afhankelijk van het soort warmtepomp en je hoeveelheid stroomverbruik. Als je met je panelen te veel stroom opwekt, is dit echter geen probleem: de thuisbatterij slaat deze groene stroom voor je op zodat je het later kunt gebruiken. 

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers uit jouw buurt

Prijs warmtepomp, zonnepanelen en batterij

Wat kost een hybride warmtepomp met 10 zonnepanelen?

De prijs voor een hybride warmtepomp van 4 kW inclusief buitenunit ligt tussen de 6.000 en 8.500 euro. 10 zonnepanelen kosten gemiddeld 7.500 euro inclusief installatie. Dit betekent dat de prijs voor een hybride warmtepomp met 10 panelen gemiddeld tussen de 13.500 en 16.000 euro ligt. De kostprijs hangt voor een groot deel af van het merk zonnepanelen en warmtepomp.

Tip: De Vlaamse overheid biedt een premie aan wanneer je onder bepaalde voorwaarden een warmtepomp installeert: de Mijn VerbouwPremie. Controleer zeker eens of je hiervoor in aanmerking komt.  

Besparing bij warmtepomp, zonnepanelen of batterij

Hoeveel bespaar je bij een warmtepomp met zonnepanelen?

Een warmtepomp samen met zonnepanelen is op lange termijn een zeer rendabele investering: je kunt tot wel 21.000 euro besparen (wanneer je geen rekening houdt met een stijging van de elektriciteit- en gasprijzen). 

Besparing zonnepanelen met thuisbatterij 

Een zonnepaneleninstallatie doet je al veel besparen op je energiefactuur. Maar in combinatie met een thuisbatterij dalen de kosten nog meer. Een gemiddeld gezin heeft een jaarlijkse besparing die tussen de 300 en 600 euro ligt. De besparing hangt echter af van de gangbare stroomprijzen. 

Is een thuisbatterij alleen rendabel?

Je kunt een thuisbatterij alleen installeren zonder zonnepanelen. Dit is echter helemaal niet rendabel. De batterij ‘s nachts opladen is goedkoper door het nachttarief. Je bespaart jaarlijks ongeveer 100 euro. Dit is echter niet genoeg om de aankoop van je thuisbatterij op lange termijn terug te verdienen. 

warmtepomp zonnepanelen batterij

Op zoek naar een installateur? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan

Wil je graag duurzame energie opwekken en opslaan aan de hand van zonnepanelen, een warmtepomp en/of een thuisbatterij

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op.

Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, vind je de oplossing die het beste bij je situatie past. Een vakman garandeert bovendien dat de installatie van je zonnepanelen, warmtepomp of thuisbatterij op een veilige en correcte manier verloopt. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.