Hoe kies je een betrouwbare thuisbatterij installateur?

Omwille van de huidige energieprijzen en de komst van de digitale meter, worden thuisbatterijen almaar populairder. Met een thuisbatterij kan je overtollige stroom van je zonnepanelen opslaan en gebruiken op een later moment. Op die manier haal je echt alles uit je zonnepanelen. Als je een thuisbatterij wilt laten installeren, is het belangrijk om een betrouwbare installateur te kiezen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij de installatie van een thuisbatterij. Een van de belangrijkste stappen is het kiezen van een installateur.

In dit artikel lijsten we op waar je op moet letten. Daarnaast geven we een stap-voor-stap overzicht van hoe het contact met een installateur in zijn werk gaat.

Vraag een offerte aan voor de installatie van thuisbatterijen

Hoe kies ik een betrouwbare thuisbatterij installateur?

De juiste installateur kiezen is geen gemakkelijke opgave. In dit artikel helpen we alvast een handje door enkele aandachtspunten op te sommen.

thuisbatterij installateur

Belangrijke vragen die je jezelf moet stellen

Vertrouw op een gecertificeerde thuisbatterij installateur

Het is aangeraden om beroep te doen op een installateur met een RESCert-certificaat. Je bent zeker van een correcte plaatsing door iemand met voldoende ervaring. 

Heeft de installateur een goede reputatie? 

Het kan zeker ook nuttig zijn om in je kennissenkring rond te vragen naar ervaringen met installateurs. Met een installateur die een goede reputatie geniet, ben je zeker dat het om een betrouwbare installateur gaat die kwaliteitsvolle en nauwkeurige plaatsingen uitvoert. 

Referenties vragen

Om zeker te zijn dat je te maken hebt met een goede installateur, kan je altijd om referenties vragen van vorige succesvolle plaatsingen. Een betrouwbare installateur zal deze referenties met plezier verschaffen. De moeite waard om naar te vragen dus!

Welke thuisbatterij merken worden gebruikt?

Je kan een goede installateur herkennen aan de merken waarmee hij werkt. Gaat de installateur aan de slag met erkende, kwaliteitsvolle merken? Dan is dit alvast een goed teken dat hij weet wat hij doet! Informeer je daarom op voorhand goed over de verschillende modellen en merken zodat je weet dat je te maken hebt met een merk waarvan geweten is dat ze kwaliteitsvolle modellen op de markt brengen.

Op zoek naar richtprijzen

Hoe gaat een thuisbatterij installateur te werk in België? 

Een installateur aanspreken en vinden verloopt in België meestal steeds op dezelfde manier. Hieronder overlopen we de gebruikelijk stappen.

Stap 1: Offerte aanvragen

Een eerste stap is natuurlijk om offertes aan te vragen bij installateurs. Je ontvangt meerdere offertes van installateurs in de buurt, zodat je deze eenvoudig kan vergelijken.

Stap 2: Oriënterend gesprek met installateurs

Wanneer je telefonisch contact hebt gehad met een installateur, zal deze op plaatsbezoek komen voor een oriënterend gesprek. Daarin wordt aandacht besteed aan jouw specifieke situatie en noden zoals het (beoogde) vermogen van jouw zonnepanelen, het stroomverbruik van jouw huishouden en de ruimte waar de thuisbatterij geplaatst kan worden. Ook met factoren als een elektrische auto wordt rekening gehouden. Zo weet de installateur welke batterij bij jou past in verband met opslag, aantal laadcycli en type batterij. 

Stap 3: Opmaak offerte

Op basis van het oriënterende gesprek, kan de installateur een gedetailleerdere offerte opmaken die afgesteld is op jouw situatie. Vervolgens zal hij zijn berekeningen naar de klant communiceren. Op basis van de offerte kan je beslissen of je al dan niet verder wil met de installateur. Daarom is het belangrijk om de offerte nauwkeurig te bekijken. Daarbij kan je kijken naar zijn keuze voor batterij en opslagcapaciteit, welke service aangeboden wordt na de plaatsing en de prijs.

Stap 4: Installatie en plaatsing van de thuisbatterij

Wanneer je hebt toegezegd op een offerte van een installateur, kan er een moment afgesproken worden voor de plaatsing. Het installeren van de batterij is niet zozeer arbeidsintensief, maar vereist wel veel aandacht en precisie. Meestal neemt de plaatsing niet meer dan één dag in beslag, zodat je de batterij al snel in gebruik kan nemen!

Stap 5: Batterij voor zonnepaneel gebruiken

Nadat de batterij succesvol is geïnstalleerd, kan je ze in gebruik beginnen nemen en beginnen genieten van het maximale rendement uit je zonnepanelen. Het is daarbij wel belangrijk dat je je batterij registreert bij Fluvius nadat het door een erkend keuringsmechanisme is gekeurd. De meeste installateurs doen dit echter zelf bij de plaatsing.

Interessant om thuisbatterij zelf te plaatsen of installateur inschakelen?

Denk je eraan om zelf je batterij te plaatsen om kosten uit te sparen? Tenzij je beschikt over een grondige kennis van batterijen, elektriciteit, omvormers en techniek is dat zelden een goed idee.

Een thuisbatterij plaatsen vereist kennis en ervaring. Met een erkende installateur ben je zeker van een kwaliteitsvolle en nauwkeurige plaatsing. Daarnaast heb je een betrouwbaar aanspreekpunt voor advies en iemand die je helpt bij de keuze voor de juiste batterij. Vaak is er ook nog achteraf service verbonden aan de plaatsing door een installateur en geniet van een goede garantie en/of onderhoud. Kortom, met een erkende installateur zit je altijd goed!

thuisbatterij installatie

Ook interessant voor jou:

Waar mag een thuisbatterij geplaatst worden?

De batterij wordt idealiter geïnstalleerd in een koele en voldoende grote ruimte. Daarnaast moet het ook voldoende geventileerd en toegankelijk zijn.

Vochtige ruimtes en direct zonlicht zijn dan weer te vermijden. Een garage of technische ruimte is dus ideaal. De ruimte die je moet voorzien voor de batterij is meestal om en bij 1 vierkante meter. Er bestaat een thuisbatterij van Tesla die ook buiten geplaatst kan worden en er bestaat een extra kleine thuisbatterij van Renault die in de keuken geïnstalleerd kan worden, maar dit zijn op dit moment nog de uitzonderingen. 

Naast ruimte, moet je ook rekening houden met het gewicht dat je aan je muur hangt. Een thuisbatterij weegt vaak meer dan 100 kg. Het is dus belangrijk om na te gaan of je muren stevig genoeg zijn. 

Wie mag een thuisbatterij installeren?

Iedereen mag een thuisbatterij systeem plaatsen, al vereist dat wel een bovengemiddelde kennis van verschillende aspecten binnen de elektrotechniek.

Je hebt een grondige kennis nodig over zonnepanelen, omvormers, batterijen, elektriciteit en techniek. Het is namelijk belangrijk dat alles correct geplaatst is, want de batterij mag pas in gebruik genomen worden zodra alles gekeurd is.

Daarnaast moet de nieuwe elektrische bedrading verplicht gelegd worden door een erkende elektricien. Het is dus aangeraden om een erkende installateur het werk te laten doen, zo ben je zeker van een betrouwbare en correcte plaatsing.

thuisbatterij met netstroom

Op zoek naar een erkende thuisbatterij installateur?

Zoek je een manier om overtollige energie van je zonnepanelen op te slaan? Een thuisbatterij kan wel eens de juiste keuze zijn voor jou! Een erkende installateur vinden om jouw thuisbatterij te plaatsen, kan een uitdagende opgave zijn.

Hier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen, zodat je je nog beter kunt informeren en de beste oplossing voor jouw situatie kunt vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.