Thuisbatterij zelf plaatsen: aandachtspunten, prijs en stappenplan

Het plaatsen van een thuisbatterij is een interessante optie om je energieverbruik te verminderen en je energierekening te verlagen. Het is echter niet altijd even eenvoudig om de juiste batterij te kiezen, de plaatsing ervan correct uit te voeren en de kosten te bepalen. Daarom is het belangrijk om eerst de verschillende aandachtspunten te bekijken, de prijs in kaart te brengen en een stappenplan op te stellen voordat je aan de slag gaat.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Mag ik een thuisbatterij zelf plaatsen?

Ja, je mag een thuisbatterij zelf plaatsen. Het is echter essentieel om te beseffen dat het installeren van een thuisbatterij een goede kennis van elektrotechniek vereist.

Bovendien is het aanleggen van nieuwe bedrading alleen toegestaan wanneer dit wordt uitgevoerd door een erkende elektricien. Daarom is het vaak verstandiger om te kiezen voor een ervaren vakman om de thuisbatterij te laten plaatsen. Als je toch zelf aan de slag wilt gaan, moet je rekening houden met verschillende aspecten van een thuisbatterij installatie.

thuisbatterij zelf plaatsen

Waarmee rekening houden?

Bij het zelf plaatsen van een thuisbatterij zijn er enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden:

Type thuisbatterij

Voordat je een thuisbatterij kiest, is het belangrijk om het juiste type te bepalen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals lithium-ion, zoutwater of loodzuur thuisbatterijen. De meest voorkomende keuze is een lithium-ion accu, maar zoutwater batterijen zijn een milieuvriendelijk alternatief. Loodzuur thuisbatterijen zijn doorgaans minder rendabel.

Bidirectionele omvormer

Als je al zonnepanelen hebt en een thuisbatterij wilt installeren, heb je een bidirectionele omvormer nodig. Deze omvormer regelt het tweerichtingsverkeer van stroom tussen de accu, je zonnepanelen en het elektriciteitsnet. Het is van vitaal belang om de juiste omvormer te kiezen die compatibel is met je zonnepanelen en de thuisbatterij.

Zonnepanelen

Een thuisbatterij installatie werkt het beste in combinatie met zonnepanelen. Zonnepanelen wekken overdag groene stroom op die je gedeeltelijk meteen gebruikt. Met een thuisbatterij kun je de overtollige, ongebruikte energie opslaan voor gebruik in de avond en ‘s nachts. Zorg ervoor dat je zonnepanelen goed afgestemd zijn op de capaciteit van de thuisbatterij.

Benodigde capaciteit

De benodigde opslagcapaciteit van de thuisbatterij hangt af van je energieverbruik en woonsituatie. Ook het vermogen van je zonnepanelen is van invloed op de vereiste opslagcapaciteit. Over het algemeen wordt aangenomen dat voor elke kilowattpiek aan stroomproductie, je 1 tot 1,5 kilowattuur aan batterijcapaciteit nodig hebt.

Terugverdientijd

De tijd die nodig is om je investering in de thuisbatterij volledig terug te verdienen, hangt af van verschillende factoren, waaronder de totale kosten van de installatie en het rendement van de thuisbatterij. Gemiddeld duurt het 10 tot 14 jaar om de investering terug te verdienen. Het is belangrijk om deze terugverdientijd in overweging te nemen bij het nemen van een beslissing.

Kosten thuisbatterij zelf installeren 2024

Als we kijken naar de totale kosten, is het inschakelen van een vakman over het algemeen duurder, omdat je dan arbeidskosten moet betalen. Gemiddeld liggen de arbeidskosten tussen € 500 en € 1.000, afhankelijk van de omvang van het project.

Hier is een tabel met een vergelijking tussen de kosten van het zelf plaatsen van een thuisbatterij en het inschakelen van een vakman:

OpslagcapaciteitZelf plaatsen (€)Vakman inschakelen (€)
3 kWh€ 3.500 – € 4.500€ 4.000 – € 5.000
8 kWh€ 4.500 – € 8.000€ 5.000 – € 9.000
14 kWh€ 9.500 – € 10.500€ 10.000 – € 11.000

Let op dat dit slechts een geschatte vergelijking is en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals de specifieke installatievereisten, merkkeuze, enzovoort. Daarom is het altijd verstandig om offertes aan te vragen bij erkende installateurs om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Heb ik recht op premies en subsidies?

Helaas zijn de premies voor thuisbatterijen in Vlaanderen stopgezet eind maart 2023. De Vlaamse overheid heeft besloten om de premie voor thuisbatterijen eerder te beëindigen dan gepland. Thuisbatterijen met een keuringsattest na 31 maart 2023 komen niet meer in aanmerking voor de premie, en er zijn geen uitzonderingen voor vertraagde leveringen, gebrek aan beschikbare vakmannen voor de plaatsing of andere redenen.

Als je een thuisbatterij hebt die voor 31 maart 2023 is gekeurd en in gebruik is genomen, dan heb je nog steeds de mogelijkheid om tot 9 maanden na de ingebruikname de premie voor de thuisbatterij aan te vragen. Het is dus belangrijk om binnen die termijn de aanvraag in te dienen als je in aanmerking wilt komen voor de premie.

Meer weten? Ontvang advies op maat

Hoe thuisbatterij zelf plaatsen? Stappenplan

Als je ervoor kiest om zelf een thuisbatterij te installeren, is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en de juiste stappen te volgen. Hieronder vind je een stappenplan om je te helpen bij het zelf plaatsen van een thuisbatterij.

Stap 1: Voorbereidingswerk

 • Controleer de benodigdheden: zorg ervoor dat je alle benodigde apparatuur en materialen hebt, zoals de thuisbatterij, omvormer, omschakelrelais, geschikte bedrading en gereedschap.
 • Plaatsbepaling: kies een geschikte locatie voor de thuisbatterij. Deze moet koel en ruim genoeg zijn, bijvoorbeeld in de garage of een technische ruimte. Zorg ervoor dat de plaats stevig genoeg is om het gewicht van de batterij te dragen.
 • Controleer de zonnepanelen: een thuisbatterij is doorgaans bedoeld voor gebruik in combinatie met zonnepanelen. Controleer dus of je zonnepanelen hebt en of ze goed werken voordat je verder gaat met de installatie.
 • Controleer de omvormer: zorg ervoor dat je een geschikte hybride omvormer hebt die in staat is om stroom van en naar de batterij te sturen.
 • Digitale meter: zorg ervoor dat je een digitale meter hebt, aangezien deze de registratie van stroomverbruik en -opbrengst regelt.
 • Geschikte batterij: kies een batterij met voldoende opslagcapaciteit, ontladingskracht en diepontladingsmogelijkheid.

Stap 2: Thuisbatterij aansluiten

 • Sluit de aparte omvormer aan op de zekeringkast: de omvormer ontvangt stroom van het elektriciteitsnet en verdeelt dit naar de stroomkringen in je huis. De thuisbatterij zal de stroom van de zekeringkast opslaan en verdelen tijdens een stroomonderbreking.
 • Installeer het omschakelrelais: het omschakelrelais zorgt voor de stroomoverdracht van het elektriciteitsnet naar de thuisbatterij tijdens een stroomonderbreking.
 • Sluit de bedrading aan: laat dit over aan een gediplomeerde elektricien, aangezien het leggen van nieuwe bedrading complex is en gevaarlijk kan zijn als het niet goed wordt uitgevoerd.

Stap 3: Thuisbatterij programmeren en instellen

 • Stel de thuisbatterij in: nadat de installatie is voltooid, programmeer je de thuisbatterij volgens je behoeften. Stel bijvoorbeeld in wanneer de batterij moet opladen en ontladen, afhankelijk van de energiebehoeften en tarieven.
 • Reservevoeding instellen: configureer de thuisbatterij, zodat deze automatisch als reservevoeding wordt gebruikt bij een stroomonderbreking.

Hoelang duurt de installatie van een thuisbatterij?

De installatie van een thuisbatterij neemt gemiddeld ongeveer 4 tot 8 uur in beslag. De exacte duur van de installatie is afhankelijk van verschillende factoren:

 1. Complexiteit van de bedrading: de duur van de installatie kan variëren op basis van de complexiteit van de elektrische bedrading in jouw huis. Als er aanpassingen aan de bedrading moeten worden gedaan om de thuisbatterij correct aan te sluiten, kan dit extra tijd in beslag nemen.
 2. Soort thuisbatterijsysteem: verschillende thuisbatterijsystemen hebben hun eigen installatievereisten. De installatietijd kan verschillen afhankelijk van het type batterij dat je hebt gekozen.
 3. Laadregelaar: de laadregelaar regelt het opladen van de batterij vanuit je zonnepanelen. De installatie van de laadregelaar kan ook van invloed zijn op de totale duur van het installatieproces.

Tijdens de installatie zal de elektricien de stroom in jouw huis tijdelijk uitschakelen om veilig aan de elektrische bedrading te kunnen werken. Het is dus belangrijk om je voor te bereiden op een paar uur zonder elektriciteit tijdens de installatie.

thuisbatterij zelf plaatsen prijs

Kan ik een batterij aansluiten op mijn omvormer?

Ja, in de meeste gevallen kun je een batterij aansluiten op een geschikte omvormer, waardoor je een hybride energiesysteem creëert. De batterij slaat overtollige energie van zonnepanelen op voor later gebruik, waardoor je zelfvoorzienend wordt. Zorg voor een compatibele batterij, professionele installatie en juiste instellingen voor optimale werking.

Thuisbatterij zelf plaatsen of vakman inschakelen?

Zelf plaatsen

Zelf een thuisbatterij plaatsen biedt mogelijk kostenbesparingen en een gevoel van voldoening. Het kan een haalbare optie zijn voor ervaren doe-het-zelvers die vertrouwd zijn met elektrische installaties en voorschriften. Echter, het vereist technische kennis en vaardigheden om de installatie correct en veilig uit te voeren.

Thuisbatterij laten installeren door een professional

Een vakman inschakelen heeft aanzienlijke voordelen. Een erkende thuisbatterij installateur biedt expertise en ervaring om de installatie efficiënt en veilig te laten verlopen. Bovendien krijg je advies op maat voor jouw situatie en mogelijke subsidies. Gratis offertes aanvragen helpt om prijzen te vergelijken en de beste oplossing te vinden.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk prijzen

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes en advies over zelf plaatsen van een thuisbatterij. Vergelijk prijzen en kies de juiste oplossing voor jouw behoeften. Een erkende installateur biedt meerwaarde, zorgt voor veilige installatie en helpt bij het benutten van subsidies en fiscale voordelen. Zo ben je goed geïnformeerd en klaar voor een duurzame energieoplossing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
eendraadschema opstellen door een specialist
Eendraadschema thuisbatterij
thuisbatterij buiten plaatsen
Thuisbatterij buiten plaatsen
thuisbatterij 3 fase omvormer
Thuisbatterij 3 fase omvormer