Thuisbatterij 3 fase omvormer: voordelen, nadelen en prijs

In dit artikel ontdek je de voordelen en nadelen van een thuisbatterij 3-fase omvormer. We bespreken ook de prijsindicaties voor verschillende vermogensniveaus, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Vraag direct advies en prijzen op maat

Kies je bij een thuisbatterij voor 1- of 3-fase omvormer?

Bij het kiezen van een omvormer voor je thuisbatterij is het belangrijk om rekening te houden met het type net waarop je bent aangesloten. Als je een 3-fase net hebt, zijn er twee opties beschikbaar.

Je kunt kiezen voor drie afzonderlijke omvormers van 1-fase, die elk op een aparte fase zijn aangesloten. Een andere mogelijkheid is om één omvormer te gebruiken die geschikt is voor 3-fasen.

Beide opties hebben voor- en nadelen, dus het is verstandig om goed advies in te winnen om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Kan elke batterij op elke omvormer?

Niet elke thuisbatterij is compatibel met elke omvormer. Als je al een omvormer hebt of van plan bent er een te kopen, moet je ervoor zorgen dat deze geschikt is voor de specifieke thuisbatterij die je wilt installeren. Sommige batterijen werken alleen met 1-fase omvormers, terwijl andere geschikt zijn voor 3-fase omvormers.

Batterij van 10 kWh aan een 3-fase omvormer?

Ja, het is mogelijk om een batterij van 10 kWh aan een 3-fase omvormer te koppelen. De capaciteit van de batterij heeft geen directe invloed op de keuze tussen 1-fase en 3-fase omvormers. Zowel 1-fase als 3-fase omvormers kunnen worden gebruikt in combinatie met een batterij van 10 kWh.

Ontvang prijzen op maat

Thuisbatterij en zonnepanelen met een 1- of 3-fase omvormer?

Bij het kiezen van een omvormer voor je thuisbatterij en zonnepanelen is het belangrijk om rekening te houden met het type net waarop je bent aangesloten.

In een 3-fase netwerk kun je kiezen voor een enkele 1-fase omvormer, maar dit kan duurder zijn omdat je dan energie van het net moet halen. 

Een 3-fase omvormer biedt het voordeel dat je zonne-energie evenwichtig over de drie fasen kunt verdelen, wat handig is als je veel 3-fase apparaten hebt, zoals inductiekookplaten.

Slimme thuisbatterij

Wat kost een fase 3-omvormer?

De kosten van een 3-fase omvormer variëren afhankelijk van het maximale vermogen dat je wilt installeren.

Gemiddeld liggen de kosten inclusief plaatsing tussen de € 700 en € 900 voor een 2.200 Wp omvormer, tussen de € 750 en € 1.000 voor een 3.000 Wp omvormer, en tussen de € 1.100 en € 1.350 voor een 4.000 Wp omvormer. 

Uiteindelijke prijzen kunnen verschillen op basis van merk, model, installatiecomplexiteit en extra materialen. Vraag offertes aan bij installateurs voor een nauwkeurige prijs voor jouw situatie.

Voor en nadelen 3-fase omvormer

Voordelen

  • Kostenbesparing: een 3-fase omvormer is vaak goedkoper dan drie individuele 1-fase omvormers.
  • Minder stroom per fase: de belasting wordt verdeeld over de verschillende fasen, waardoor kleinere zekeringen nodig zijn.
  • Voorbereid op apparaten met 3-fase aansluitingen: steeds meer apparaten vereisen een 3-fase aansluiting, waardoor je flexibiliteit in je elektrische installatie vergroot.

Nadelen

  • Geen verschillende stroomtoevoer per fase: in een huis met veel één-fase verbruikers, zoals wasmachines, kan dit inefficiënt zijn.
  • Kosten bij aanschaf van drie afzonderlijke omvormers: dit kan prijzig zijn, maar er zijn oplossingen zoals de SolarEdge 3-fasen batterij omvormer die dit probleem oplost.
thuisbatterij zelf plaatsen

Advies van een expert nodig? Vul gratis en vrijblijvend onderstaand offerteformulier in en kom in contact met een installateur

Wil je graag persoonlijk advies op maat voor een thuisbatterij 3-fase omvormer van een ervaren installateur? Vul dan eenvoudig het gratis en vrijblijvende offerteformulier in en kom in contact met een professional. 

Zij kunnen je helpen om de beste oplossing te vinden die aansluit bij jouw specifieke situatie en wensen. Met deskundig advies kun je optimaal profiteren van een duurzame en efficiënte energieopslag voor jouw woning zoals een tal andere mensen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.