Beste thuisbatterij 2024: aandachtspunten, merken en tips

Door het verdwijnen van het systeem van de terugdraaiende teller, worden thuisbatterijen om energie op te slaan almaar populairder. Door een thuisbatterij te installeren kan je overtollige stroom van de panelen opslaan en op een later tijdstip gebruiken in plaats van het teveel aan energie terug te geven aan het net. Er bestaan allerhande modellen en merken. In dit artikel lees je met welke factoren je rekening moet houden om de juiste thuisbatterij te vinden! 

Vergelijk prijzen en offertes

Aandachtspunten om de beste thuisbatterij te kiezen

Er zijn enkele factoren waarmee je best rekening houdt bij jouw keuze voor een thuisbatterij. Om zeker te zijn dat je kiest voor de batterij die het beste scoort op de meeste vlakken, laat je je best bijstaan door een specialist.

1. Capaciteit thuisbatterij

Een eerste belangrijk aandachtspunt is de capaciteit die jij nodig hebt voor jouw thuisbatterij. Die capaciteit hoort zo goed mogelijk afgesteld te zijn op jouw huidige en beoogde stroomverbruik enerzijds en de productie van jouw zonnepanelen anderzijds. Om eenvoudig te berekenen welke capaciteit bij jouw zonnepanelen vermenigvuldig je 1 à 1,5 met kWh aan zonnepaneelvermogen. Produceren jouw panelen bijvoorbeeld 4 kWh? Dan zit je goed met een batterij tussen de 4 en 6 kWh. 

2. Type thuisbatterij

Er zijn twee systemen van batterij die in aanmerking komen voor een premie voor een thuisbatterij van de Vlaamse overheid: een lithium-ionbatterij en een zoutwaterbatterij.

Een lithium-ionbatterij is de vaakst voorkomende batterij. Naast thuisbatterij worden het systeem ook gebruikt in elektrische wagens en laptops. Ze zijn samengesteld uit nikkel, kobalt en mangaan. De batterijen zijn populair door hun compacte formaat en grote opslagcapaciteit. 

Een zoutwaterbatterij is een recente ontwikkeling die tevens goed is voor het milieu. De batterij maakt gebruik van het principe van het scheiden van zoet water en zout om de batterij op te laden. Er treedt geen capaciteitsverlies op lange termijn bij het op- en ontladen van de batterij.

Wat de ideale batterij is voor jou hangt af van verschillende factoren. Heb je weinig plaats of vind je het belangrijk een kleine compacte batterij te hebben? Dan is een lithium-ionbatterij de juiste keuze voor jou. Als je ecologie dan weer belangrijk vindt, kan een zoutwaterbatterij misschien de oplossing zijn voor jou. Om zeker te zijn dat je de juiste keuze maakt, kan het nuttig zijn om een specialist te raadplegen!

3. Levensduur thuisbatterij

De levensduur van een batterij wordt uitgedrukt in het aantal oplaadcycli. Deze laadcycli geven weer hoe vaak een batterij kan op- en ontladen. Doorgaans lithium-ionbatterijen 15 tot 20 jaar mee, terwijl de meeste zoutwaterbatterijen een lange levensduur hebben en tot wel 20 jaar meegaan. Hoe lang de batterij exact zal meegaan hangt ook af van het merk. Als je investeert in een kwalitatief merk, heb je meer kans om een batterij te hebben die lang meegaat. 

Daarnaast kan je de levensduur van je batterij verhogen door te kiezen voor de juiste capaciteit ten opzichte van jouw zonnepanelen. Wanneer de accu is afgestemd op jouw zonnepanelen, zal de accu langer meegaan.

Thuisbatterij in de garage

4. Prijs thuisbatterij

De prijs die je betaalt voor je batterij speelt eveneens een rol bij het bepalen van jouw thuisbatterij. Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor de goedkoopste optie, maar door een kwalitatieve batterij te kiezen, spaar je op langere termijn geld uit omdat deze batterijen doorgaans een langere levensduur hebben.

Daarnaast kan je ook kosten besparen door de juiste capaciteit te kiezen voor jouw thuisbatterij. Door op de hoogte te zijn van jouw verbruik geef je geen geld uit aan capaciteit die je toch niet nodig hebt. De prijzen van de thuisbatterij variëren sterk afhankelijk van de gekozen capaciteit en het gekozen model.

5. Merk thuisbatterij

Er zijn verschillende merken die kwalitatieve batterijen op de markt brengen, zoals LG, Solarwatt, Tesla en nog vele andere. Het beste merk hangt af van jouw noden. Om te weten welk merk past bij jouw situatie, kan het lonen om een specialist te raadplegen die jou kan helpen bij het navigeren door de merken.

6. Omvormer thuisbatterij

De omvormer is belangrijk voor de werking van je thuisbatterij. De omvormer zorgt ervoor dat er stroom wordt opgeladen naar de batterij en dat die energie ook beschikbaar wordt om te gebruiken op latere tijdstippen.

Er zijn verschillende types omvormer. Als je nog geen zonnepanelen hebt, kies je doorgaans best voor een hybride omvormer. Die omvormen functioneert dan zowel voor je thuisbatterij als voor je zonnepanelen, waardoor je geld bespaart. Als je wel al zonnepanelen hebt, zijn er twee opties. Enerzijds zijn er batterijen op de markt met een geïntegreerde omvormer, anderzijds kan je een omvormer aanschaffen los van je batterij. Die eerste optie komt vaak goedkoper uit omwille van de vlottere plaatsing in één keer.

Op zoek naar advies op maat

Wat zijn de beste keurmerken?

Er bestaan verschillende objectieve keurmerken die een indicatie kunnen geven van de kwaliteit van een batterij. We overlopen hier de beste en belangrijkste.

CE-keurmerk

Wanneer een batterij dit keurmerk heeft, weet je dat het voldoet aan de Europese wetgeving. Dit keurmerk is verplicht in Europa.

UL-certificaat

Een batterij met het UL-certificaat scoort goed op vlak van (brand)veiligheid voor mens, dier en milieu. Dit keurmerk is niet verplicht in Europa, maar wel in de Verenigde Staten.

ISO-kwaliteit

De ISO-kwaliteit drukt niets uit over de batterij zelf, maar wel over de leverancier. Zo ben je zeker dat je te maken hebt met een betrouwbare producent.

IEC-certificaat

De IEC standaard bevestigt dat het gaat om batterijen die veilige elektrische componenten bevatten.

thuisbatterij

Belangrijke modellen en merken thuisbatterijen

Tesla Powerwall 2.0

Dit model is de enige batterij van Tesla op dit moment. Het model heeft een geïntegreerde omvormer, waardoor het niet nodig is om deze nog apart aan te schaffen. Verder heeft het model de volgende specificaties: 

  • Opslagcapaciteit: 13,5 kWh
  • Gewicht: 114 kg
  • Rendement: 50%
  • Afmetingen: 755 x 155 x 125 mm
  • Garantie: 10 jaar
  • Prijs (richtprijs, zonder BTW): 8.240 euro

LG Chem RESU

Er zijn zes verschillende modellen van de LG Chem die op vlak van opslagcapaciteit variëren tussen 3,3 kWh en 13 kWh. Vier van de zes LG RESU thuisbatterijen hebben 48 Volt laagspanning, terwijl de andere twee geschikt zijn voor 400 Volt hoogspanning.

Door die verschillende modellen en opties, kan je kiezen voor een uitvoering die perfect past bij jouw installatie. In tegenstelling tot het model van Tesla, zit er geen omvormer ingebouwd in de batterij. Die moet je dus nog apart aanschaffen. 

De eigenschappen van de LF Chem Resu 6 zijn als volgt: 

  • Opslagcapaciteit: 6,5 kWh
  • Gewicht: 70 kg
  • Rendement: 42%
  • Afmetingen: 452 x 654 x 120 mm
  • Garantie: 10 jaar
  • Prijs (richtprijs, met BTW): 3.700 euro

Huawei Solar LUNA 2000

Huawei Solar produceert sterke lithium-ionbatterijen waarin AI en Cloud technologie zit ingebouwd. In de Huawei Solar LUNA2000 reeks bestaan 3 verschillende modellen van 5, 10 en 15 kWh capaciteit.

Ook deze batterijen moeten voorzien worden van een externe omvormer. De andere eigenschappen van de Huawei Solar LUNA2000 zijn als volgt: 

  • Opslagcapaciteit: 10 kWh
  • Gewicht: 63 kg
  • Rendement: 100%
  • Afmetingen: 670 x 150 x 600 mm
  • Garantie: 10 jaar
  • Prijs (richtprijs, met BTW): 6.200 euro

SolarWatt My Reserve

SolarWatt en een bedrijf dat samenwerkt met BMW om batterijen te produceren aan de hand van dezelfde technologie als de batterijcellen uit de auto-industrie. De batterijen staan gekend voor een hoge kwaliteit en een opslagcapaciteit die je kan uitbreiden.

Een ander voordeel van de batterij is dat deze milieuvriendelijk is en een zeer snelle reactietijd heeft. In deze batterij zit eveneens een omvormer ingebouwd, dus die hoef je niet apart aan te schaffen. De specificaties zijn als volgt: 

  • Opslagcapaciteit: 11 kWh
  • Gewicht: 78 kg
  • Rendement: 93%
  • Afmetingen: 984 x 734 x 310 mm
  • Garantie: 10 jaar
  • Prijs (richtprijs, met BTW): 5.600 euro

Meer weten? Stel al je vragen aan professionele installateurs

SonnenBatterie 10

SonnenBatterie is een Duits bedrijf dat batterijen produceert sinds 2010. Ze hebben modellen die op valk van capaciteit variëren tussen de 4 kWh tot wel 240 kWh. Er zijn dus heel wat verschillende opties te krijgen, zodat je een capaciteit kan kiezen die bij jou past. In deze batterijen zitten geen omvormers inbegrepen. De eigenschappen van de SonnenBatterie 10 zijn als volgt: 

  • Opslagcapaciteit: 22 kWh
  • Gewicht: 55 kg
  • Rendement: 46%
  • Afmetingen: 660 x 1295 x 355 mm
  • Garantie: 10 jaar
  • Prijs (richtprijs, zonder BTW): 8.866 euro

Solax Triple Power

Het merk Solax heeft het model Triple Power op de markt gebracht waarin de nieuwste LFP-technologie verwerkt zit. Dat zorgt voor veiligere batterijen die bestand zijn tegen temperatuurschommelingen. Het zijn praktische en flexibele batterijen die je vanop afstand kan bedienen en regelen zodat je eenvoudig beslist wanneer de batterij moet opladen. Ook bij deze batterij is geen omvormer inbegrepen. De installatie heeft de volgende eigenschappen: 

  • Opslagcapaciteit: 5,8 kWh
  • Gewicht: 68 kg
  • Rendement: 40%
  • Afmetingen: 708 x 474 x 173mm
  • Garantie: 10 jaar
  • Prijs (richtprijs, inclusief BTW): 3.000 euro

Panasonic EverVolt Standard

Het bekenste thuisbatterijmodel van Panasoic is de EverVolt. Er bestaan twee uitvoeringen: eentje van 14 kWh en eentje met een hogere capaciteit van 25,6 kWh. De batterijen zijn opgebouwd aan de hand van een modulair ontwerp, zodat je de opslag van de opgewekte energie kan afstemmen op je eigen verbruik. Je kan tot wel 12 kWp aan zonnepanelen koppelen aan de batterij, waar ook een omvormer in zit ingebouwd. De specificaties zijn als volgt: 

  • Opslagcapaciteit: 11,4 kWh
  • Gewicht: 39,4 kg
  • Rendement: 84%
  • Afmetingen: 990 x 448 x 150 mm
  • Garantie: 10 jaar
  • Prijs (richtprijs, inclusief BTW): 14.000 euro

Wat is de beste batterij op de markt voor zonnepanelen in 2024?

Er is geen eenduidig antwoord op wat de beste thuisaccu is voor jouw zonnepanelen. De voorgestelde merken zijn alvast van hoge kwaliteit en met een van deze modellen ben je zeker van een kwalitatief model.

Afhankelijk van de situatie, opbrengst van jouw panelen en jouw verbruik kan voor iedereen een andere batterij de beste zijn. De beste batterij is in eerste instantie een batterij met een capaciteit die bij jou past.

Om zeker te zijn dat je een batterij aankoopt die afgestemd is op jouw situatie, schakel je best een specialist in die jou advies kan geven over de verschillende modellen. 

zonnepanelen op dak

Beste thuisaccu laten installeren? Raadpleeg verschillende installateurs in je buurt en ontvang offertes!

Door een specialist te raadplegen, ben je zeker van advies op maat en de keuze voor de juiste batterij. Een specialist kan je bijstaan bij de keuze voor het merk thuisbatterij en zorgt voor een correcte installatie ervan. Via onderstaande form kan je gratis en vrijblijven offertes aanvragen. Zo kan je prijzen vergelijken van verschillende installateurs en ben je zeker van de meest voordelige optie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.