Thuisbatterij 15 kWh: advies, prijs en alternatieven

De thuisbatterij 15 kWh is een uitstekende keuze voor mensen die hun energiekosten willen verlagen. Met een thuisbatterij 15 kWh kunnen huishoudens energie opslaan die ze overdag hebben opgewekt met zonnepanelen. Op deze manier kunnen ze hun energieverbruik verminderen door hun elektriciteitsrekening te verlagen.

In dit artikel wordt uitgelegd wat een thuisbatterij 15 kWh is, wat de voordelen zijn, welke alternatieven er zijn en hoeveel een thuisbatterij 15 kWh kost.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Is een thuisbatterij van 15 kWh de juiste keuze?

Een thuisbatterij van 15 kWh is een verstandige keuze in bepaalde situaties. Om te bepalen of het de juiste keuze voor jou is, is het belangrijk om te kijken of je aan de volgende criteria voldoet:

  1. Je hebt een grote zonnepanelen-installatie van 10 à 15 kWp, of je bent van plan er een te plaatsen in de toekomst. Een dergelijke omvangrijke zonnepanelen-installatie kan veel energie opwekken, en een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 15 kWh kan helpen om de overtollige energie op te slaan voor later gebruik.
  2. Je huishouden heeft veel grootverbruikers, zoals een laadpaal voor elektrische wagens, een warmtepomp, een zwembad, en andere apparaten die veel elektriciteit verbruiken. In dit geval kan een thuisbatterij van 15 kWh van pas komen om de piekmomenten op te vangen en het energieverbruik te balanceren.
  3. Je hebt een kleine handelszaak of een klein bedrijf. Ook voor zakelijke toepassingen met een gemiddelde energiebehoefte kan een thuisbatterij van 15 kWh gunstig zijn om de energiekosten te verlagen en het gebruik van groene energie te maximaliseren.
  4. Je beschikt over voldoende budget om te investeren in een thuisbatterij van 15 kWh. Het is belangrijk om rekening te houden met de initiële investering en eventuele financiële voordelen zoals premies, subsidies, en de terugverdientijd van de batterij.

Als je niet aan deze criteria voldoet, kan het wellicht verstandiger zijn om te overwegen om een thuisbatterij te kiezen met een lagere opslagcapaciteit als je minder energie verbruikt, of met een hogere opslagcapaciteit als je een grotere energiebehoefte hebt.

thuisbatterij 15 kWh

Welke alternatieven zijn er? [5, 10 en 20 kWh]

Naast een thuisbatterij van 15 kWh zijn er verschillende opties die je kunt overwegen, aan de hand van je specifieke energiebehoeften:

  • Thuisbatterij met een lagere capaciteit (5 tot 6 kWh): deze batterijen zijn geschikt voor huishoudens met een kleiner zonnepaneel en een gemiddeld energieverbruik. Als je niet veel grote verbruikers hebt, maar toch een deel van je zelf opgewekte energie wilt opslaan, kan een accu met een lagere opslagcapaciteit voldoende zijn.
  • Thuisbatterij met gemiddelde capaciteit (10 kWh): deze batterijen zijn ideaal voor gezinnen met meer grote verbruikers, zoals elektrische voertuigen, een warmtepomp of een zwembad. Met een opslagcapaciteit van 10 kWh kun je meer overtollige energie opslaan en gebruiken op piekmomenten.
  • Thuisbatterij met een hogere capaciteit (20 kWh): als je van plan bent om je zonnepaneleninstallatie uit te breiden, veel elektrische voertuigen hebt of een hoog energieverbruik hebt, kan een batterij met een opslagcapaciteit van 20 kWh interessant zijn. Deze biedt meer flexibiliteit bij het opslaan van overtollige energie en kan beter voldoen aan de behoeften van grotere huishoudens of kleine bedrijven.

Vraag hier je gratis offertes aan

Prijs thuisbatterij van 15 kWh

De prijs van een thuisbatterij van 15 kWh verschilt volgens verschillende factoren, zoals het merk en model van de batterij, de kwaliteit, de gebruikte technologie, de garantieperiode en de installatiekosten. Gemiddeld kun je echter rekenen op een prijs van € 9.000 tot € 12.000, exclusief btw.

Wat kost een batterij van 5 kWh, 10 kWh en 20 kWh?

De kosten van thuisbatterijen kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het merk, de technische specificaties, de kwaliteit en de installatiekosten. Hier zijn de gemiddelde prijsindicaties voor thuisbatterijen met opslagcapaciteiten van 5 kWh, 10 kWh en 20 kWh:

  • Thuisbatterij 5 kWh: de prijs van een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 5 kWh kan sterk variëren, maar je kunt doorgaans rekening houden met een kostprijs van € 4.000 tot € 7.000. Het is belangrijk om te onthouden dat de prijs kan verschillen op basis van de specificaties en de fabrikant.
  • Thuisbatterij 10 kWh: voor een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 10 kWh kun je gemiddeld rekenen op een kostprijs tussen de € 8.000 en € 10.000. Deze batterijen zijn geschikt voor huishoudens met meer energiebehoeften en kunnen een aanzienlijke hoeveelheid zelfopgewekte energie opslaan.
  • Thuisbatterij 20 kWh: een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 20 kWh is meestal duurder vanwege de grotere capaciteit. De prijs voor een dergelijke batterij varieert doorgaans tussen de € 12.000 en € 15.000. Deze batterijen zijn geschikt voor huishoudens met een hoog energieverbruik of kleine bedrijven met aanzienlijke energiebehoeften.

Premie thuisbatterij 15kWh

Vanaf april 2023 is er geen premie meer beschikbaar voor thuisbatterijen met een opslagcapaciteit van 15 kWh. De premie voor thuisbatterijen is stopgezet op 31 maart 2023, en er gelden geen uitzonderingen voor batterijen die na deze datum zijn gekeurd of in gebruik zijn genomen.

Voor thuisbatterijen met een opslagcapaciteit van 15 kWh die vóór 31 maart 2023 zijn gekeurd en in gebruik zijn genomen, kunnen de eigenaren nog tot 9 maanden na de ingebruikname de premie aanvragen.

Levensduur en terugverdientijd

Thuisbatterijen van 15 kWh hebben doorgaans meer dan 6.000 laadcycli, wat resulteert in een relatief lange levensduur. De terugverdientijd van een thuisbatterij is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de energieprijzen, het energieverbruik en de subsidies of premies die je ontvangt. Over het algemeen kan een goed gedimensioneerde thuisbatterij echter helpen om de terugverdientijd te verkorten door het maximaliseren van het gebruik van zelfopgewekte groene energie.

Is een batterij van 15 kWh rendabel?

De rendabiliteit van een 15 kWh batterij wordt bepaald door een aantal factoren, zoals je energieverbruik, de grootte van je zonnepaneleninstallatie, energieprijzen, eventuele subsidies en tegemoetkomingen en de totale kosten van de batterij.

Als je een grote zonnepaneleninstallatie hebt, veel grote verbruikers in je huishouden, of een klein bedrijf of onderneming, dan kan een thuisaccu van 15 kWh een goede keuze zijn. Door de batterij te gebruiken kun je zelf opgewekte energie opslaan en gebruiken op piekmomenten, waardoor je minder afhankelijk bent van het energienet. Een professionele installateur kan je helpen bepalen of een 15 kWh accu rendabel is in jouw specifieke situatie.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Goedkoopste batterij meer rendabel dan duurdere?

Het is niet altijd zo dat de goedkoopste batterij de meest rendabele optie is. Hoewel de initiële investering in een goedkopere batterij lager kan zijn, kunnen duurdere batterijen vaak een grotere opslagcapaciteit, een hoger aantal laadcycli en een betere prestatie hebben.

Een duurdere batterij kan op de lange termijn dus meer energie opslaan en een langere levensduur hebben, wat uiteindelijk tot een hogere terugverdientijd kan leiden. Het is belangrijk om alle factoren in overweging te nemen, zoals de opslagcapaciteit, levensduur, prestaties en eventuele premies, om de meest rendabele thuisbatterij voor jouw situatie te kiezen.

thuisbatterij 15 kWh capaciteit

Thuisbatterij 15 kWh met zonnepanelen

Een thuisbatterij van 15 kWh kan een goede aanvulling zijn op je zonnepanelen-installatie, vooral als je een grote installatie hebt of veel energieverbruikers in je huishouden hebt, zoals een laadpaal voor elektrische wagens, een warmtepomp of een zwembad. Met een thuisbatterij kun je overtollige zelfopgewekte energie opslaan en gebruiken wanneer je het nodig hebt, wat kan helpen om je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen en je energiekosten te verlagen.

Hoeveel kost een batterij met zonnepanelen?

Voor een thuisbatterij van 15 kWh kun je meestal rekenen op een gemiddelde prijs van € 9.000 tot € 12.000 (exclusief btw, inclusief installatie en omvormer). Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij erkende installateurs om de exacte prijs voor jouw specifieke situatie te bepalen. 

Ontdek de beste capaciteit van thuisbatterij bij jouw situatie! Vraag gratis en vrijblijvend advies aan experten

Ben je op zoek naar een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 15 kWh? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende experts via onderstaand formulier.

Ontdek de beste capaciteit van thuisbatterij die perfect past bij jouw situatie en energiebehoeften. Neem de eerste stap richting duurzame energieopslag en verminder je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet met een efficiënte en rendabele thuisbatterij voor jouw zonnepanelen-installatie of huishouden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.