Fluvius batterij aanmelden: is het verplicht? Hoe werkt het?

Ontdek hoe je jouw zonnepanelen en thuisbatterij aanmeldt bij Fluvius en welke steunmaatregelen beschikbaar zijn. Leer meer over de verplichtingen en voordelen van groene energie in Vlaanderen.

Vraag direct advies en prijzen op maat

Is het verplicht je batterij systeem bij Fluvius aan te melden?

Ja, het is verplicht om je batterijsysteem of opslagsysteem aan te melden bij Fluvius. Sinds 1 januari 2017 ben je als netgebruiker in Vlaanderen verplicht om de plaatsing van een opslagsysteem te melden aan je distributienetbeheerder.

Functie Fluvius

Fluvius is de distributienetbeheerder in Vlaanderen en heeft verschillende verantwoordelijkheden met betrekking tot energiedistributie en -beheer. Ze zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de uitbreiding van het elektriciteits- en aardgasnetwerk, het aansluiten van nieuwe installaties op het netwerk, het bevorderen van energie-efficiëntie en groene energie, en het waarborgen van een stabiele en veilige energievoorziening.

Let op: Vanwege het grote aantal aanmeldingen van batterij- en opslagsystemen kan Fluvius momenteel een wachttijd hebben van ongeveer 6 maanden om de aanvragen te verwerken.

Reden van meldingsplicht

De meldingsplicht voor batterijen en opslagsystemen heeft alles te maken met operationele veiligheid en het waarborgen van de spanningskwaliteit op het elektriciteitsnet. Fluvius moet bij de installatie of verwijdering van een opslagmogelijkheid verplicht nagaan of er aanpassingen aan de aansluiting of het distributienet nodig zijn. Door op de hoogte te zijn van de aanwezigheid van deze systemen kan Fluvius het elektriciteitsnet beter beheren en mogelijke problemen vermijden, zoals overbelasting of instabiliteit van het netwerk

thuisbatterij installateur

Hoe batterij aangeven bij Fluvius?

Account aanmaken

Om je batterij bij Fluvius aan te melden, moet je eerst een persoonlijk account aanmaken op hun website. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Ga naar de Fluvius-website.
  2. Log in met je bestaande Mijn Fluvius-account of maak een nieuw account aan met eID en kaartlezer of Itsme.

Installatie aanmelden

Nu je een persoonlijk account hebt bij Fluvius, kun je je zonnepanelen en batterij aanmelden. Volg deze stappen:

  1. Log in op je persoonlijke account bij Fluvius.
  2. Klik op ‘Groene Stroom’ in de navigatiebalk.
  3. Kies ‘Nieuwe installatie melden’.
  4. Voer je EAN-code (te vinden op de elektriciteitsfactuur) en een persoonlijk e-mailadres in.
  5. Selecteer het type installatie (bv. ‘zonne-energie’, ‘zonnepanelen’).
  6. Bevestig je gegevens om de aanmelding te voltooien.

Meer weten?

Aandachtspunten

Voorwaarden voor aansluiting

  1. Erkenning door een controleorganisme conform het AREI: het opslagsysteem of de batterij moet worden beoordeeld en goedgekeurd door een erkend controleorganisme volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). 
  2. Technische bepalingen van Synergrid: het opslagsysteem moet voldoen aan de technische bepalingen van Synergrid, een sectorvereniging die de technische aspecten van elektrische energie behandelt. 
  3. Vermogen van de AC-omvormer: het monofasig AC-omvormervermogen mag niet meer dan 5 kVA bedragen. Voor meerfasige systemen is het maximale AC-omvormervermogen 10 kVA, met een maximale spreiding over de verschillende fasen en een maximale onbalans van 5 kVA per fase.

Houd er rekening mee dat deze voorwaarden van toepassing zijn op opslagsystemen of batterijen met een vermogen tot en met 10 kW. Voor systemen met een hoger vermogen kunnen er mogelijk andere of aanvullende voorwaarden gelden. 

Verhuis batterij en aan-of uitschakelen

In principe staat het je vrij om je thuisbatterij te verhuizen. Je kunt deze verhuis melden via het klantenportaal, Mijn Fluvius. Hier kun je aangeven dat je de batterij wilt verplaatsen naar een andere locatie.

Als je in het verleden een premie hebt aangevraagd voor de thuisbatterij, geldt er een voorwaarde dat de batterij minstens 10 jaar aangesloten moet blijven op het distributienet. Als je de batterij eerder dan deze 10 jaar uit dienst stelt (bijvoorbeeld door verhuizing), ben je verplicht om de premie terug te betalen.

Als je de thuisbatterij tijdelijk wilt uitschakelen, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing, of als de batterij defect is, kun je dit ook melden via het klantenportaal, Mijn Fluvius. Dit wordt dan als “uit dienst stellen” geregistreerd. Wanneer je de batterij weer in gebruik neemt na de verbouwing of wanneer de batterij gerepareerd is, kun je dit ook via Mijn Fluvius aangeven als “in dienst stellen”.

Vervangen omvormer of batterijmodule

Als de omvormer van de zonnepanelen ongeveer 10 jaar oud is, kan het voordelig zijn om deze te vervangen door een nieuwe hybride omvormer bij de plaatsing van een thuisbatterij. Een hybride omvormer stelt je in staat om zowel de zonnepanelen als de thuisbatterij op dezelfde omvormer aan te sluiten, waardoor je het energiebeheer efficiënter kunt regelen.

De vervanging van de omvormer  of het vervangen van de batterij of batterijmodule, kun je melden door een e-mail te sturen naar opslagsystemen@fluvius.be. Hierin kun je aangeven dat je de huidige omvormer wilt vervangen door een nieuwe hybride omvormer om de thuisbatterij aan te sluiten.

thuisbatterij

Steun Vlaamse overheid voor groene energie

De Vlaamse overheid biedt verschillende vormen van steun aan voor groene energie-initiatieven, waaronder zonnepanelen en thuisbatterijen.

Waar premie thuisbatterij aanvragen?

De premie voor de aankoop of leasing van een thuisbatterij voor zelf opgewekte energie wordt stopgezet. Een thuisbatterij-installatie met een AREI-keuringsattest na 31 maart 2023 komt niet meer in aanmerking voor deze premie. 

Let op: Verklaring op eer nodig en enkel geldig voor thuisbatterijen geplaatst voor 1 april 2023.

Welke premie voor zonnepanelen?

Sinds 1 januari 2021 komt iedereen die nieuwe zonnepanelen installeert op een bestaand gebouw in aanmerking voor een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius. Deze premie is beschikbaar voor zowel woon- als niet-woongebouwen

Hoe premie aanvragen?

Zorg ervoor dat je zonnepanelen binnen 30 dagen na de AREI-keuring aanmeldt bij Fluvius om in aanmerking te komen voor de premie. Als je dit niet binnen 3 maanden doet, verlies je het recht op de premie. Na aanmelding ontvang je een G-nummer. Fluvius stuurt een bevestiging (kan enkele maanden duren). 

Krijg gratis en vrijblijvend advies

Wil je graag een thuisbatterij installeren en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Ontvang gratis en vrijblijvend advies van erkende installateurs. Vergelijk één of meerdere offertes en ontdek hoeveel je kan besparen op je energiekosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.