Wetgeving thuisbatterij in België

Ontdek de regels en wetgeving rond thuisbatterijen in België. Leer hoe je optimaal gebruik kunt maken van groene energie met je zonnepanelen. Van de vereisten voor plaatsing tot wat je moet weten voordat je een thuisbatterij gebruikt, lees je alles in dit artikel.

Krijg gratis en vrijblijvend advies op maat

Wetgeving rond thuisbatterijen in België

In België zijn er bepaalde wetten en voorschriften van toepassing op thuisbatterijen. Momenteel zijn thuisbatterijen niet verplicht, maar het gebruik ervan wordt steeds populairder, vooral vanwege de mogelijkheid om overtollige energie op te slaan. Omdat de plaatsing van een thuisbatterij een uitbreiding van de elektrische installatie betreft, is het wettelijk vastgelegd dat deze gekeurd moet worden.

Naast de keuring zijn er ook regels verbonden aan de plaatsing van een thuisbatterij. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en ervoor te zorgen dat de installatie wordt uitgevoerd door een erkende en professionele installateur.

In de toekomst zou het kunnen dat het gebruik van thuisbatterijen verplicht wordt, gezien de toenemende interesse in duurzame energie en het belang van energieopslag. Voor nu is het echter aan te raden om op de hoogte te blijven van de huidige wetgeving en te zorgen voor een correcte installatie en keuring van de thuisbatterij.

Gratis advies en offertes op maat

Keuring van plaatsing batterij

Wanneer je besluit een thuisbatterij te plaatsen, is het belangrijk om te beseffen dat dit als een uitbreiding van je elektrische installatie wordt beschouwd en daarom volgens de wet gekeurd moet worden.

Deze keuring is essentieel om de veiligheid en conformiteit van het opslagsysteem te waarborgen. Hoewel het installeren van een thuisbatterij niet verplicht is, is het een steeds populairdere keuze onder huiseigenaren en bedrijven vanwege de vele voordelen die het biedt.

Een thuisbatterij stelt je in staat om de overtollige stroom die wordt opgewekt door je zonnepanelen op te slaan, zodat je deze later kunt gebruiken tijdens piekuren of wanneer de zon niet schijnt.

Hierdoor kan je jouw eigen opgewekte energie optimaal benutten en je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen. Vooral met de stijgende elektriciteitsprijzen kan dit bijdragen aan aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn.

Om ervoor te zorgen dat de thuisbatterij correct is geïnstalleerd en voldoet aan alle wettelijke en technische eisen, kan een keuring noodzakelijk zijn. Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of de installatie veilig is en voldoet aan het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) en de technische normen van Synergrid.

Deze normen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat de thuisbatterij correct is geïntegreerd in je bestaande elektrische systeem en dat alle veiligheidsmaatregelen zijn getroffen.

Slimme thuisbatterij

Werken die keuring vereisen

Bij het uitvoeren van verschillende werken rond de installatie van een thuisbatterij, kan een keuring vereist zijn.

Enkele veelvoorkomende situaties zijn het verzwaren of uitbreiden van de thuisbatterij, het verzwaren van de zekeringkast, het aansluiten van de thuisbatterij op zonnepanelen, het aansluiten op een laadpaal voor elektrische voertuigen en het koppelen aan een fotovoltaïsche hybride omvormer

Je kunt de installatie ook uitvoeren met een ingebouwde of aparte omvormer, die rechtstreeks aansluit op het schakelbord van je installatie via een nieuw circuit beveiligd door een stroomonderbreker.

Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties

Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) is een wettelijk kader dat de eisen en veiligheidsnormen voor elektrische installaties in België vaststelt.

Bij het installeren van een thuisbatterij moet je de voorschriften en richtlijnen van het AREI strikt volgen om te zorgen voor een veilige en conforme installatie.

Deze regelgeving is van toepassing op alle elektrische werken, inclusief diegene die de plaatsing van een thuisbatterij omvatten. Door een keuring te ondergaan, wordt de naleving van het AREI gecontroleerd en kunnen mogelijke risico’s geïdentificeerd en verholpen worden om de veiligheid te waarborgen.

Wat kost een keuring?

De kosten voor een keuring van een thuisbatterij variëren doorgaans tussen de € 100 en € 150. Aangezien de prijzen kunnen verschillen, is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende erkende keuringsinstanties.

Meer weten?

Thuisbatterij aanmelden bij netbeheerder

Nadat de thuisbatterij is geplaatst en gekeurd, moet je deze nog aanmelden bij netbeheerder Fluvius, zoals al sinds 2017 verplicht is. Om aan te melden moet de thuisbatterij gekeurd zijn volgens het AREI en voldoen aan de technische eisen van Synergrid.

Als je thuisbatterij aan deze voorwaarden voldoet, kun je deze eenvoudig online aanmelden via de website van Fluvius. Goed nieuws: meestal zorgt een erkende installateur voor deze aanmelding namens jou.

Thuisbatterij

Extra reglementering

Let op! Er zijn nog bepaalde maatregelen dat je best respecteert.

Waar mag de batterij staan?

Om ervoor te zorgen dat je thuisbatterij een optimale levensduur heeft, is het essentieel om deze op de juiste plaats te installeren. Het is belangrijk om de thuisaccu in een koele, droge ruimte te plaatsen waar voldoende ruimte beschikbaar is, zoals de kelder of garage, wat ideaal is.

Er zijn echter ruimtes die minder geschikt zijn, zoals leefruimtes en ruimtes waar de cv-ketel staat. Kleine thuisbatterijen kunnen aan de muur bevestigd worden, maar het gewicht moet niet te zwaar zijn.

Je kunt een thuisbatterij ook buiten plaatsen, maar dan moet deze wel beschut staan tegen direct zonlicht, regen en vrieskou. Zorg ervoor dat de batterij droog blijft en niet rechtstreeks op de grond staat.

Hoe groot mag een thuisbatterij zijn?

Thuisbatterijen hebben doorgaans een vergelijkbaar formaat als een gasketel of een wasmachine. Ze wegen vaak meer dan 100 kg en hebben ongeveer 1 m² ruimte nodig bij een accu met een vermogen van 8 à 10 kWh.

Er zijn echter ook kleinere thuisbatterijen met een capaciteit van ongeveer 3 kWh, die ongeveer 25 kg wegen en een omvang hebben van 40 bij 40 cm. De benodigde grootte van de thuisbatterij, zowel qua afmetingen als capaciteit, hangt vooral af van je energieverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen.

Premie van Vlaams energie- en klimaatagentschap 

De premie voor thuisbatterijen in Vlaanderen is vervroegd stopgezet en geldt niet meer voor thuisbatterijen met een keuringsattest dat na 31 maart 2023 is uitgegeven. Er zijn geen uitzonderingen voor vertraagde leveringen, gebrek aan beschikbare vakmannen of een te late keuring.

De premie kan alleen nog worden aangevraagd voor thuisbatterijen die uiterlijk op 31 maart 2023 zijn gekeurd en in gebruik zijn genomen. Als jouw thuisbatterij aan deze voorwaarden voldoet, kun je nog tot 9 maanden na de ingebruikname de premie aanvragen.

Thuisbatterij in de garage

Thuisbatterij verplicht bij zonnepanelen

Op dit moment zijn thuisbatterijen nog niet verplicht bij zonnepanelen, maar in de toekomst zou dit wel kunnen veranderen. Het opslaan van overtollige energie wordt steeds meer een uitdaging, en het gebruik van thuisbatterijen kan een mogelijke oplossing zijn. In dit artikel onderzoeken we de mogelijkheid van een toekomstige verplichting en de voordelen van thuisbatterijen voor het opslaan van zelf opgewekte energie.

Ontdek de prijs van thuisbatterijen in jouw regio

Ook interessant voor jou: 

Hoeveel kost een batterij met zonnepanelen?

De totale kosten van 10 zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit, het merk en de installatiekosten. Gemiddeld liggen de totale kosten tussen de 5.000 en 15.000 euro (exclusief btw en premies).

Wat is de levensduur en terugverdientijd van de goedkoopste batterij?

Momenteel bedraagt de gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij ongeveer 6 jaar. Gezien de levensduur van de batterij, die rond de 25 jaar ligt, en de stijgende energieprijzen, is de investering zeker de moeite waard.

Wat is de prijs van een slimme thuisbatterij?

Een thuisbatterij van 3 kWh heeft een richtprijs van ongeveer € 4.000. Voor een thuisbatterij van 8 kWh varieert de richtprijs tussen € 5.000 en € 8.000. Een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh kost rond de € 8.000. En tot slot, een thuisbatterij van 14 kWh heeft een richtprijs van ongeveer € 10.000.

terugverdientijd Tesla-thuisbatterij

Krijg gratis en vrijblijvend advies! Vergelijk 1 of meerdere offertes en bespaar kosten

Wil je graag een thuisbatterij installeren en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Ontvang gratis en vrijblijvend advies van erkende installateurs. Vergelijk één of meerdere offertes en ontdek hoeveel je kan besparen op je energiekosten.

Maak vandaag nog een weloverwogen keuze voor duurzame energieopslag en draag bij aan een groenere toekomst. Bespaar kosten en haal het maximale uit je zonnepanelen met een efficiënte thuisbatterij.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.