Enphase batterij: is het een interessante investering?

Wil je weten of een Enphase batterij een interessante investering is? Dit artikel geeft je een overzicht van de kenmerken, het merk en waarom je best in zo’n Enphase batterij investeert. Krijg hier wat meer inspiratie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Thuisbatterijen van Enphase

De thuisbatterijen van Enphase zijn heel populair. Een thuisbatterij is namelijk de perfecte manier om zonne-energie op te slaan. Deze groene stroom kun je namelijk op elk moment inzetten. Je verlaagt hiermee je energiefactuur enorm.

Tijdens de piekuren kan je met deze thuisbatterij genieten van je eigen stroom. Enphase is één van de merken die een thuisbatterij aanbieden.

Enphase Energy heeft een onberispelijke reputatie. We bespreken het merk en de verschillende beschikbare batterijen hieronder in meer detail.

thuisbatterijen van Enphase

Het merk

Enphase Energy werd in 2006 opgericht. Het is een Amerikaans bedrijf dat zich richtte op micro-omvormers, maar hier kwam later verandering in.

In 2020 brachten ze de Enphase IQ Batteries uit. Deze bevatten slimme groene stroom-technologie, dit is de reden dat het zo populair is.

Enphase maakt alles van een omvormer tot een batterij-communicatiesysteem en een online beheersoftware. Hun doel was bijdragen aan de energietransitie, door middel van hun complete Enphase Energy System (EMS-systeem).

Dit systeem zorgt ervoor dat mensen zelf stroom kunnen opwekken, opslaan, gebruiken en zelfs verkopen.

Wil je nog meer te weten komen over de Enphase thuisbatterij en het merk? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier.

Meer weten?

Beschikbare batterijen

Er zijn 2 verschillende types batterijen beschikbaar bij Enphase: de Encharge versie 3T en 10T. Ze zijn uitgerust met nieuwe zonnebatterijtechnologieën om zo je eigen verbruik te realiseren. De batterijen verkopen zo goed omdat ze fungeren op een hoger niveau van intelligentie door de nieuwste technologie. 

Deze batterijen hebben een levensduur van ongeveer 14 jaar en kan je meer dan 3.600 keer opladen. De batterij kan ook een langere levensduur hebben indien je hem minder moet opladen. Je moet rekenen dat je per jaar zo’n 250 tot 350 keer moet opladen.

Enphase batterijen kunnen tot 80% ontladen worden, op deze manier krijg je een grotere opslagcapaciteit dan loodbatterijen.

We bespreken ze hieronder in meer detail.

Enphase Encharge 3T 

De Enphase IQ Battery 3T heeft een gekoppeld opslagsysteem dat betrouwbaar, slim, eenvoudig en veilig werkt. De totale opslagcapaciteit van deze batterij is 3.5 kWh.

De batterij bevat geïntegreerde netvormende micro-omvormers met een vermogen van 1.28 kW. De installateurs van Enphase kunnen snel de juist systeemgrootte ontwerpen zodat deze voldoet aan de wensen en behoeften van nieuwe klanten en klanten die al zonnepanelen hebben.

De lithiumbatterijen, het zonnepaneelsysteem en de Enphase micro-omvormer zorgen voor een consumptie met een bereik van 3.500 Wh. De capaciteit van 3.500 Wh kan je ontladen tot een maximaal beschikbare capaciteit van 2.800 Wh.

Het gewicht van deze Enphase 3.5 kWh is 40 kg, hierdoor kan je de batterij makkelijk installeren in jouw huis.

Enphase IQ 10T Energy batterij

Als we dan kijken naar de tweede variant, de Enphase IQ Battery 10T, zien we dat deze bestaat uit IQ Battery 3T basiseenheden. De totale bruikbare opslagcapaciteit van deze batterij bedraagt 10.5 kWh.

Het systeem heeft 12 geïntegreerde micro-omvormers wat zorgt voor een vermogen van 3.84 kW. Ook hier kunnen de installateurs snel de juiste systeemgrootte ontwerpen zodat deze voldoet aan de behoeften van de klant.

De lithiumbatterijen, het zonnepaneelsysteem en de Enphase micro-omvormer samen zorgen voor een consumptie met bereik van 10.500 Wh gedurende 1 uur.

De Enphase 10T batterij is een lichtgewicht ontwerp. De batterij weegt 143 kg en het is makkelijk te installeren door het smalle en eenvoudige ontwerp.

Wil je weten welke van deze types batterijen het best past bij jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier, aan vakmannen in jouw buurt.

Contacteer vakmannen in jouw buurt

Thuisbatterij

Kenmerken van de Enphase batterij

Een Enphase batterij heeft een aantal specifieke kenmerken, onafhankelijk van het type batterij: 3T of 10T. We bespreken ze hieronder in detail met jou.

Opslagcapaciteit 

De Encharge 3T heeft een opslagcapaciteit van 3.5 kWh, er kan echter van deze 3.5k Wh maar 3.36 kWh effectief gebruikt worden. Dit zorgt voor een roundtrip-efficiency van 96%.

Het energieopslagsysteem wordt passief gekoeld waarbij de afwezigheid van bewegende delen en ventilatoren de levensduur verlengt.

Daarbovenop worden de batterijen geleverd met een vermogensgarantie van 10 jaar of 3.600 laadcycli. De capaciteit bedraagt na 10 jaar, op dat moment, nog minimaal 80%.

Modulaire uitbreiding mogelijk

De Enphase batterij kan zijn energieopslagsysteem modulair uitbreiden eenmaal de batterij in gebruik is. Is de 3T-batterij niet toereikend, kies je best voor een Encharge 10T batterij.

De installateurs kunnen tot 4 Encharge 10T-batterijsystemen aan elkaar koppelen. Hierdoor kunnen ze 42 kWh aan opslagcapaciteit realiseren voor de eindgebruikers.

Efficiëntie

Met een thuisbatterij kan je de stap zetten naar ‘home energy management’. Hierbij worden alle apparaten slim aangestuurd om het zelfverbruik van zonne-energie te verhogen. 80 tot 90% van de nieuwe zonnepaneelinstallaties worden direct voorzien van een thuisbatterij.

Samenstelling en afmetingen thuis batterij

De Enphase thuisbatterij bestaat uit een innovatieve samenstelling. Ze maken gebruik van een lithium-ijzerfosfaattechnologie (LFP). Een kobaltvrije samenstelling van de batterijen zorgt ervoor dat ze resistent zijn tegen thermische instabiliteit. Hierdoor hebben ze dus een aanzienlijk hogere brandveiligheid.

De afmetingen van de 10T batterij zijn: 188 mm in de lengte, 1.283 mm in de breedte en een hoogte van 775 mm. Als we dan kijken naar de afmetingen van een 3T batterij zien we het volgende: 367x664x319 mm. Beide batterijen zijn dus heel compact, wat het makkelijk maakt ze thuis te installeren. 

Verkrijg hier meer informatie over Enphase

Waarom investeren in een Enphase batterij? Waarom een Enphase ac-batterij kopen?

Waarom is het nu een goed idee om te investeren in een Enphase thuisbatterij? Als we naar de complete set kijken, zien we dat een compleet Enphase IQ-batterijsysteem bestaat uit zonnepanelen met Enphase micro-omvormers en een Enphase communicatiekit.

Het merk zelf spreekt over een alom geprezen batterijtechnologie. We geven hieronder 3 redenen om te verduidelijken waarom dit gezegd wordt.

Modulaire opslag geeft flexibiliteit

Een Enphase IQ-batterijsysteem is een modulair systeem. Dit wil zeggen dat je het systeem of de IQ-batterijen naar wens kan uitbreiden met extra batterijen. Zo optimaliseer je de opslag van je zonne-energie.

Ook financieel en ruimtelijk biedt het flexibiliteit. Je kan klein beginnen om de kostprijs wat te drukken. En later je systeem uitbreiden om zo te zorgen voor extra capaciteit indien dit nodig is. Je kan hiermee dus een geleidelijke overgang maken van je systeem.

Compatibel met andere merken

Een Enphase batterijsysteem kan je combineren met andere merken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een omvormer van String (eenfasig of driefasig). Het is daarom ook geen probleem om voor een thuisbatterij van Enphase te kiezen als je al zonnepanelen hebt liggen. Je bestaande zonnepanelen kunnen dus makkelijk worden uitgebreid met een accu van Enphase, zonder je hele installatie te moeten aanpassen.

Garantie

Je krijgt bij Enphase voor elke thuisbatterij 10 jaar garantie, met een levensduur tussen de 15 – 20 jaar.

De garantieperiode kan eindigen op 3 manieren:

  • 10 jaar na de activeringsdatum.
  • Na 3.600 ladingscycli.
  • Na 2.8 MWh AC-energie doorvoer per kWh van de mogelijke capaciteit verbruikt te hebben.
Thuisbatterij

Wat kost een Enphase batterij?

De prijs van een Enphase batterij hangt heel erg af van het type batterij dat je prefereert en de opslagcapaciteit van deze batterij. We geven je in onderstaande tabel een overzicht per type batterij.

Type Enphase thuisbatterijKostprijs in euro (exclusief btw en plaatsing)
Enphase Encharge 3T (3.5 kWh) Vanaf € 2.500
Enphase Encharge 10T (10.5 kWh) Vanaf € 7.500

Let wel op: Dit zijn enkel richtprijzen. De installatiekosten zitten hier niet mee in verrekend. Houd hier dus rekening mee bij het bekijken van de verschillende types batterijen. De prijs zal dus nog oplopen.  

slimme thuisbatterij

Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis 1 of meerdere offertes

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het plaatsen van een Enphase batterij. Zo kun je niet alleen verschillende prijsopties vergelijken, maar ook deskundig advies krijgen over Enphase batterijen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.