Lithium ion thuisbatterij: wat is het? + Prijs en voordelen

Dit artikel geeft een inzicht in lithium ion thuisbatterijen – wat ze zijn, hoe ze werken en wat de voordelen zijn. Je leert ook over de gemiddelde prijzen en hoe een thuisbatterij kan bijdragen aan energieopslag en kostenbesparingen.

Vraag direct advies en prijzen op maat

Wat is een lithium-ion thuisbatterij nu precies? 

Een lithium-ion thuisbatterij is een oplaadbare energieopslagtechnologie die steeds populairder wordt vanwege zijn capaciteit om elektriciteit op te slaan voor gebruik op een later tijdstip. In tegenstelling tot gewone lithium-batterijen, maakt de lithium-ion batterij gebruik van een elektrolyt in vloeibare of gelvorm, waardoor deze efficiënter en compacter is.

Lithium versus lithium-ion batterij

Verschillen tussen lithium en lithium-ion batterijen zijn er wel degelijk. Terwijl lithium-batterijen vaak een niet-oplaadbare primaire bron van energie zijn, zijn lithium-ion batterijen oplaadbaar en kunnen ze meerdere malen worden herladen.

Schadelijk voor de gezondheid en het milieu?

Wat betreft de schadelijkheid, in vergelijking met andere batterijtypen, zijn lithium-ion batterijen over het algemeen veiliger en milieuvriendelijker.

Ze bevatten echter wel bepaalde chemicaliën en metalen, wat betekent dat een juiste recycling en verwerking essentieel zijn om eventuele negatieve impact op de gezondheid en het milieu te minimaliseren. 

Correct gebruik, opslag en verwerking zijn daarom belangrijk om de veiligheid en duurzaamheid van lithium-ion thuisbatterijen te waarborgen.

lithium ion thuisbatterij

Prijs lithium-ion thuisbatterij 2024

In 2024 bedraagt de gemiddelde prijs van een lithium-ion thuisbatterij, afhankelijk van de capaciteit, tussen de € 4.000 en € 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

Wat kost een batterij voor zonnepanelen?

De prijs van een batterij voor zonnepanelen varieert afhankelijk van de capaciteit en het merk. Gemiddeld kost het tussen de € 4.000 en € 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

Heb ik recht op premie batterij?

De premie thuisbatterij werd stopgezet: een thuisbatterij-installatie met een AREI-keuringsattest na 31 maart 2023 komt niet meer in aanmerking voor deze premie.

Vergelijk prijzen op maat

Wat zijn de voordelen en nadelen van lithium-ion thuisbatterij?

Lithium-ion thuisbatterijen bieden verschillende voordelen die ze aantrekkelijk maken voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een betrouwbare en efficiënte opslagoplossing voor hun overtollige zonne-energie.

Voordelen 

Een van de belangrijkste voordelen van lithium-ion thuisbatterijen is hun lichte en compacte ontwerp. In vergelijking met zoutwater of loodzuur batterijen zijn lithium-ion batterijen kleiner en wegen ze aanzienlijk minder, waardoor ze gemakkelijker te installeren zijn in bijvoorbeeld de garage of berging.

Een ander positief aspect van lithium-ion batterijen is hun lange levensduur, vooral bij hoogwaardige merken zoals LG, SolarWatt, Huawei of Tesla. Deze batterijen kunnen maar liefst 20 jaar of langer meegaan, afhankelijk van de kwaliteit en het onderhoud.

Bovendien bieden lithium-ion thuisbatterijen een groot aantal laadcycli. Dit betekent dat ze vele malen volledig kunnen worden opgeladen en ontladen zonder significant capaciteitsverlies. Kwalitatieve lithium-ion batterijen kunnen tot wel 6.000 à 7.000 laadcycli doorstaan, wat hun duurzaamheid en efficiëntie verder benadrukt.

Een ander voordeel van lithium-ion thuisbatterijen is hun grote opslagcapaciteit. Ondanks hun compacte formaat kunnen deze batterijen een aanzienlijke hoeveelheid energie opslaan, bijvoorbeeld 14 kWh of zelfs meer. Het is echter van cruciaal belang dat de opslagcapaciteit goed is afgestemd op het stroomverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen om optimaal te profiteren van de batterij.

Nadelen

Hoewel lithium-ion thuisbatterijen vele voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen om in overweging te nemen. Een van de nadelen is de prijs. Lithium-ion batterijen zijn duurder dan bijvoorbeeld loodzuur batterijen. De hogere kosten worden echter vaak gecompenseerd door hun langere levensduur en andere voordelen.

Een ander punt om te overwegen is dat bij diep ontladen van de batterij, een licht capaciteitsverlies kan optreden. Het is raadzaam om hierover te overleggen met een installateur om de beste praktijken te bepalen voor het gebruik van de thuisbatterij.

Tot slot is het vermeldenswaardig dat lithium-ion thuisbatterijen een hogere brandgevoeligheid hebben in vergelijking met sommige andere batterijtypen. Dit komt door de hoge energiedensiteit in hun compacte ontwerp. Het is echter belangrijk op te merken dat bij investering in een hoogwaardige thuisbatterij, dit risico verwaarloosbaar is en veilig gebruik kan worden gegarandeerd.

Lithium-ion batterijen opslaan

Het veilig opslaan van lithium-ion batterijen is van groot belang, vooral wanneer ze gedurende langere tijd moeten worden bewaard, bijvoorbeeld in afwachting van transport. Hier zijn enkele algemene regels die je in acht moet nemen als je zelf lithium-ion batterijen wilt opslaan:

 • 1. Bewaar de cellen in een droge en goed geventileerde ruimte, waarbij je de aanbevolen temperatuur respecteert om de houdbaarheid van de batterijen te verlengen.
 • 2. Zorg ervoor dat de contacten van de batterijen geen kortsluiting kunnen veroorzaken. Bedek ze met tape of gebruik de originele afdekking van de fabrikant.
 • 3. Vermijd sterke trillingen die schade kunnen veroorzaken aan de batterijen.
 • 4. Bescherm de batterijen tegen extreme weersomstandigheden en temperatuurschommelingen.
 • 5. Gebruik speciale containers die geschikt zijn voor de opslag van lithium-ion cellen, zoals de containersoorten die zijn opgelijst in de ADR (European Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road).
 • 6. Houd de opslagruimte vrij van brandbare, licht ontvlambare of explosieve materialen.
 • 7. Bewaar niet meer batterijen dan nodig is om risico’s te minimaliseren.
 • 8. Scheid beschadigde en nieuwe cellen om eventuele problemen te voorkomen.
 • 9. Zorg voor een brandblusapparaat voor lithium-ion batterijen in de buurt van de opslaglocatie.
 • 10. Vraag advies aan de brandweer over brandpreventie om de risico’s in de opslagruimte tot een minimum te beperken.
 • 11. Controleer of je omgevingsvergunning het opslaan van batterijen toelaat en stem dit af met je verzekeringsmaatschappij.

Door deze veiligheidsoverwegingen in acht te nemen, kun je op een verantwoorde manier lithium-ion batterijen opslaan en de risico’s tot een minimum beperken.

Op zoek naar een specialist?

Levensduur van lithium-ion batterijen

De levensduur van lithium-ion batterijen varieert afhankelijk van het type apparaat. In elektrische auto’s hebben de batterijen doorgaans een levensduur van ongeveer 8 jaar, met een garantie dat de capaciteit niet meer dan 20% zal afnemen in die periode.

Voor elektrische bussen en fietsen ligt de gemiddelde levensduur tussen 10 en 15 jaar, respectievelijk 4 en 6 jaar. In kleinere apparaten, zoals smartphones en laptops, kan de levensduur variëren tussen 2 en 6 jaar, afhankelijk van het gebruik.

Kan ik de levensduur van mijn batterijen verlengen?

Jazeker! Er zijn verschillende manieren om de levensduur van lithium-ion batterijen te verlengen:

 1. Vermijd hoge temperaturen, omdat langdurige blootstelling aan warmte de levensduur van de batterij kan verkorten.
 2. Laad de batterij niet volledig op en laat deze niet volledig leeglopen. Houd de laadstatus tussen 20% en 90% om onnodige druk op de batterij te voorkomen.
 3. Beperk frequent snelladen, omdat snelladen met een hoog voltage meer druk op de batterij legt. Overweeg om de lader op maximaal 80% te zetten om de batterij langer mee te laten gaan.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je de levensduur van lithium-ion batterijen optimaliseren en ervoor zorgen dat ze langer meegaan voordat ze moeten worden vervangen.

lithium ion thuisbatterij in de garage

Wat zijn mogelijke alternatieven?

Lithium-ion batterijen zijn populair vanwege hun hoge capaciteit en compacte formaat. Echter, er zijn ook andere alternatieven beschikbaar voor energieopslag. Hieronder worden twee mogelijke alternatieven besproken:

1. Loodzuur thuisbatterij

Een alternatief voor lithium-ion batterijen is de loodzuur thuisbatterij. Deze batterijen hebben een langere geschiedenis in de energieopslagindustrie. Ze zijn relatief goedkoper dan lithium-ion batterijen, maar hebben ook een kortere levensduur.

Loodzuur batterijen kunnen ongeveer 4 tot 6 jaar meegaan, afhankelijk van het merk en het gebruik. Ze hebben een grotere omvang en vereisen een goede ventilatie vanwege het vrijkomen van gassen tijdens het opladen. Ondanks hun beperkingen worden loodzuur batterijen nog steeds gebruikt in sommige toepassingen, zoals noodstroomvoorzieningen en off-grid systemen.

2. Zoutwater thuisbatterij

Een andere alternatief is de zoutwater thuisbatterij. Deze batterijen zijn milieuvriendelijker dan lithium-ion batterijen omdat ze geen giftige stoffen bevatten. Ze gebruiken een elektrolyt op basis van zoutwater in plaats van chemische stoffen.

Dit maakt ze veiliger en gemakkelijker te recyclen. Zoutwater batterijen hebben doorgaans een levensduur van 8 tot 10 jaar en kunnen een vergelijkbare opslagcapaciteit bieden als lithium-ion batterijen.

Ze zijn echter groter en zwaarder, wat enige ruimte vereist voor installatie. Zoutwater batterijen zijn een goede optie voor mensen die een duurzaam en veilig alternatief willen voor energieopslag.

Hoe thuisbatterijen vergelijken?

Bij het kiezen van een batterij voor energieopslag is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften en het budget van het project. Elk type batterij heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het is essentieel om een weloverwogen beslissing te nemen om de meest geschikte energieopslagoplossing te vinden.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Zelf lithium-ion thuisbatterij installeren of installateur inschakelen?

Het zelf installeren van een lithium-ion thuisbatterij kan aantrekkelijk lijken vanwege de mogelijke kostenbesparing, maar het is belangrijk om te begrijpen dat dit een complexe taak is die professionele kennis en expertise vereist.

Het inschakelen van een erkende installateur voor de lithium-ion thuisbatterij biedt voordelen zoals deskundigheid, veiligheid, garantie, optimaal rendement, naleving van regelgeving en vergunningen, en advies op maat. Zo ben je verzekerd van een correcte en veilige installatie en optimale werking van je energiesysteem.

Ook interessant voor jou:

Is een thuisbatterij rendabel in 2024?

Engie onthult: thuisbatterij verhoogt zelfverbruik van 30% naar 50 – 80%.

Wat kost een batterij van 10 kwh?

De richtprijs voor een 10 kWh thuisbatterij is ongeveer € 8.000.

Thuisbatterij combineren met zonnepanelen

Heb je interesse in een lithium-ion thuisbatterij? Verstuur je aanvraag en kom in contact met specialisten!

Wil je profiteren van de voordelen van een lithium-ion thuisbatterij? Aarzel niet langer en verstuur je aanvraag om in contact te komen met specialisten. Ontvang vrijblijvend offertes en advies op maat, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw energieopslagoplossing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.