Afmeting thuisbatterij: lengte, aandachtspunten en prijzen

Als je op zoek bent naar een thuisbatterij om de energie van je zonnepanelen in op te slaan, is het belangrijk om rekening te houden met de afmeting. De afmeting van de batterij bepaalt namelijk hoeveel energie je kunt opslaan en beïnvloedt de totale kosten. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoeveel plaats je nodig hebt om een batterij te installeren. In dit artikel kijken we naar de verschillende afmetingen, aandachtspunten en prijzen per grootte van thuisbatterijen.

Vraag direct advies en prijzen op maat

Hoe groot is een accu voor zonnepanelen eigenlijk? 

Je kan het formaat vergelijken met het formaat van een gasketel of wasmachine. Hoe groot de batterij zal zijn, hangt meestal samen met het vermogen van de batterij.

Een batterij met een capaciteit van 8 tot 10 kWh weegt ongeveer 100 kg en neemt een ruimte van 1 vierkante meter in beslag. Daarentegen weegt een kleinere batterij van 3 kWh slechts 25 kg en heeft een afmeting van 40 cm.

Het is dus belangrijk om voor een thuisbatterij voldoende ruimte te voorzien. Normaal gezien heb je niet meer dan één vierkante meter nodig. Tegenwoordig zijn er ook batterijen die flexibeler zijn op het vlak van afmetingen en worden er extra kleine thuisbatterijen geproduceerd zodat je ze bijvoorbeeld kwijt kan in de keuken.

Naast voldoende plaats, is het ook belangrijk om stevige muren te hebben. Met een gewicht tot wel 150 kg, is het van belang dat je muren hier tegen opgewassen zijn.

Een vakman kan je bijstaan om ervoor te zorgen dat jouw ruimte voor de batterij geschikt is!

afmetingen van thuisbatterijen

Welke factoren hebben invloed op de afmetingen van thuisbatterijen?

Niet alle thuisbatterijen zijn even groot. Er zijn verschillende factoren die een invloed kunnen hebben op de grootte van de batterij. We lijsten ze hieronder voor je op!

Factor 1: Merk

Een belangrijke factor is het merk van de thuisbatterij. De afmetingen kunnen sterk verschillen van fabrikant tot fabrikant. Daarom is het belangrijk om de verschillende merken te bekijken en te vergelijken.

Factor 2: Batterij capaciteit

Over het algemeen geldt dat hoe groter de capaciteit van de thuisaccu, hoe groter de batterij zal zijn. Voor een batterij van 3 kWh bestaan er modellen van 680 x 256 x 610 mm groot, voor een model van 6 kWh is een gemiddeld model 698 x 467 x 810 mm groot en voor een grote Tesla batterij van 13,5 kWh kan je dan weer rekenen op 1.150 x 753 x 147 mm groot. Die afmetingen verschillen daarnaast natuurlijk ook nog eens van fabrikant tot fabrikant.

Factor 3: Omvormer

Een andere factor die invloed heeft op de grootte van de thuisaccu, is de omvormer. In sommige batterijen zit de omvormer ingebouwd, terwijl deze bij andere batterijen apart geïnstalleerd wordt. Een apparaat met een ingebouwde omvormer, is natuurlijk groter dan eentje zonder. Wanneer je een omvormer apart installeert, kan je ervan uitgaan dat deze ongeveer even groot is als een batterij. 

Vraag hier jouw offertes aan

Prijs per thuisbatterij grootte

De fysieke grootte van de thuisaccu hangt samen met de grootte in kWh, de energie die de thuisbatterij kan opslaan. Over het algemeen is een batterij met een grotere opslagcapaciteit, ook duurder. Hieronder vind je een overzicht van de kostprijs

 Thuisbatterij grootte (in kWh) Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
 3 kWh € 4.000
 8 kWh € 5.000 – 8.000
 14 kWh € 10.000

thuisbatterij aan de muur

Ook interessant voor jou:

Wat zijn de afmetingen van een hybride omvormer? 

De afmetingen van een hybride omvormer zijn afhankelijk van het vermogen van de omvormer. Meestal zijn deze omvormers erg gelijkend in grootte aan batterijen. Van een omvormer van 6 kWh kan je bijvoorbeeld de volgende afmetingen verwachte: 51 cm x 70 cm x 22 cm.

Hoeveel plaats neemt een thuisbatterij in?

Dit is niet voor elke thuisbatterij hetzelfde, maar met een vierkante meter plaats zit je altijd goed. Je kan de plaats die je voorziet voor je thuisbatterij vergelijken met de plaats die je zou voorzien voor een gasketel of wasmachine. Plan je een batterij aan te kopen met een lagere capaciteit? Dan zal je ook minder plaats nodig.

Daarnaast wordt verwacht dat over de komende jaren de flexibiliteit van de batterijen zal stijgen en er meer en meer kleine modellen beschikbaar zullen zijn.

Hoe thuisbatterijen vergelijken?

Om verschillende thuisbatterijen te vergelijken en tot de beste keuze te komen voor jou, houd je best rekening met enkele factoren. De belangrijkste daarvan zijn de opslagcapaciteit die zo goed mogelijk afgestemd moet zijn op de opbrengst van je zonnepanelen, het aantal laadcycli dat de batterij aankan, de prijs, het type batterij (lithium-ion of zoutwater) en of je al dan niet nog een omvormer nodig hebt.

Om zeker te zijn dat je de juiste batterij kiest, kan het nuttig zijn om je te laten bijstaan door een specialist, die advies op jouw maat kan geven!

Thuisbatterij

Wil je een batterij voor zonnepanelen kopen? Vul het offerteformulier in en vergelijk meerdere offertes!

Wil je een thuisbatterij aanschaffen om overtollige stroom op te slaan, maar weet je niet waar te beginnen? Twijfel je of je wel voldoende plaats hebt voor een thuisbatterij? Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van specialisten in jouw buurt. Zij kunnen jou bijstaan bij alle vragen die je hebt over thuisbatterijen en geven advies op maat. Zo ben je zeker van de beste keuze voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.