Draagbare thuisbatterij: alternatief op de vaste batterij?

In dit artikel ontdek je alles over draagbare thuisbatterijen als een alternatieve oplossing voor een klassieke thuisbatterij. Ontdek hoe deze batterijen kunnen bijdragen aan energie-efficiëntie en duurzaamheid in jouw huishouden.

Vraag direct advies en prijzen op maat

Draagbare thuisbatterij: goede ontwikkeling? 

Met een draagbare thuisbatterij kun je maar liefst 60 tot 80% van je eigen opgewekte elektriciteit verbruiken, in vergelijking met slechts 30 tot 50% zonder batterij. Het is een milieuvriendelijke oplossing die helpt om je stroombehoefte te optimaliseren en je elektriciteit aankopen te verminderen.

Als producent kun je de zelfgeproduceerde elektriciteit opslaan voor later gebruik en hoef je minder elektriciteit in het net te injecteren. Hierdoor kun je ook verbruikspieken op het net verminderen, wat kan leiden tot lagere tarieven. 

Bovendien draagt het gebruik van thuisbatterijen bij aan een gemakkelijker beheer van het elektriciteitsnet en kunnen ze in de toekomst werken als buffer voor het opvangen van productieoverschotten van hernieuwbare energie.

zonnepanelen aanschaffen met thuisbatterij

Alternatief op vaste thuisbatterij

Met de draagbare thuisbatterij kunnen consumenten hun eigen zonne-energie opslaan en gebruiken, zonder afhankelijk te zijn van een vaste installatie.

De draagbare versie is eenvoudig te plaatsen en te verplaatsen, en kan zelfs gecombineerd worden met bestaande zonnepanelen. Dankzij het systeem kunnen gebruikers hun eigen zonne-energie benutten en genieten van onafhankelijke energievoorziening, waar en wanneer ze dat willen.

Draagbare batterij combineren met plug-and-play panelen

EcoFlow heeft de EcoFlow PowerStream gelanceerd, een plug-and-play zonnepaneel waarmee consumenten zelf gemakkelijk zonne-energie kunnen opwekken en opslaan in de mobiele thuisbatterij EcoFlow Power Station, waaronder de nieuwe DELTA 2.

Het systeem vereist geen installateur en kan worden gecombineerd met bestaande zonnepanelen. Met de bijgeleverde EcoFlow-app kunnen gebruikers hun energieverbruik in real-time monitoren en optimaliseren. De DELTA 2 Max, met een opslagcapaciteit van 2.048 wattuur, is een aanbevolen batterij om te gebruiken met het PowerStream-systeem.

Het PowerStream-systeem is vanaf eind juni beschikbaar en kan worden gekocht via verschillende retailers. De micro-omvormer in het systeem kan de juiste hoeveelheid elektriciteit toewijzen aan aangesloten apparaten en het overschot opslaan in de draagbare Power Station.

Door het gebruik van speciale platte kabels is boren in muren of raamkozijnen niet nodig, waardoor het systeem eenvoudig in huis kan worden geplaatst. De zonnepanelen kunnen op diverse plaatsen worden geplaatst, zoals balkons, daken en tuinen.

Welk vermogen hebben draagbare batterijen?

Draagbare batterijen zijn verkrijgbaar in verschillende vermogensniveaus, afhankelijk van het merk en model. Hier zijn twee voorbeelden:

  • Mygrid: Mygrid draagbare batterijen hebben een vermogen van 1,5 kWh.
  • Ecoflow: Ecoflow draagbare batterijen hebben een vermogen van 3,6 kWh. Bovendien kunnen deze batterijen worden gekoppeld, waardoor het totale vermogen kan worden uitgebreid tot maar liefst 25 kWh.

Het vermogen van een draagbare batterij bepaalt hoeveel energie deze kan opslaan en leveren. Het is belangrijk om het juiste vermogen te kiezen dat past bij jouw specifieke behoeften en huishoudelijke apparaten.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Hoe lang kan een thuisbatterij stroom opslaan?

Een klassieke thuisbatterij kan gemiddeld enkele dagen stroom opslaan, afhankelijk van het vermogen van de batterij en het energieverbruik van je huishouden. De opslagcapaciteit van een klassieke thuisbatterij is beperkt en wordt meestal uitgedrukt in kilowatturen (kWh). Hoe groter de capaciteit van de batterij, hoe langer deze stroom kan opslaan.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een thuisbatterij niet ontworpen is om je hele huis voor lange tijd van stroom te voorzien. In plaats daarvan is het doel ervan om je te voorzien van energie tijdens korte periodes van stroomuitval of om overtollige energie op te slaan wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je op dat moment verbruikt. Hierdoor kun je de opgeslagen energie gebruiken wanneer de zonnepanelen minder of geen elektriciteit produceren.

Het is dus essentieel om je energieverbruik en de capaciteit van de thuisbatterij goed af te stemmen, zodat je altijd voldoende stroom beschikbaar hebt wanneer je het nodig hebt. Het is ook belangrijk om te weten dat een thuisbatterij geen oplossing is voor langdurige stroomuitval, maar eerder een handige manier om energie efficiënt te beheren en te gebruiken.

Prijs draagbare batterij

Voor een thuisbatterij van 3 kWh kun je rekenen op een prijs van ongeveer € 4.000. Als je op zoek bent naar een batterij met een capaciteit van 8 kWh, moet je rekening houden met een prijs tussen de € 5.000 en € 8.000.

Een thuisbatterij van 10 kWh heeft doorgaans een prijs van rond de € 8.000, terwijl een batterij van 14 kWh je ongeveer € 10.000 kan kosten.

elektrische wagen opladen met thuisbatterij

Ook interessant voor jou:

Hoe werkt een thuisbatterij in de winter?

Je zou kunnen denken dat een thuisbatterij in de winter minder nuttig is vanwege het gebrek aan zonlicht. Maar zelfs in de winter heeft de batterij meerdere voordelen.

Onze energiemarkt is namelijk aan het veranderen, de zogenaamde energietransitie. Thuisbatterijen worden steeds belangrijker om onze energienetten stabiel te houden. In de winter kun je direct profiteren van een tweevoudig uurtarief.

Bovendien draagt een thuisbatterij met een enkelvoudig uurtarief vanaf 2022 bij aan een lagere energiefactuur. Dus, zelfs in de winter is een thuisbatterij zeker de moeite waard!

Wat zijn Mygrid en Ecoflow?

Mygrid en Ecoflow zijn merken die zich specialiseren in thuisbatterijen en draagbare energieopslagsystemen.

Mygrid produceert thuisbatterijen voor het opslaan van zelfgeproduceerde elektriciteit, terwijl Ecoflow zich richt op draagbare power stations die stroom kunnen opslaan voor gebruik met verschillende apparaten, waaronder zonnepanelen.

Wat kost een batterij van 5 kWh versus een batterij van 10 kWh

De prijs van een batterij van 5 kWh is meestal lager dan die van een batterij van 10 kWh. De exacte prijzen kunnen variëren afhankelijk van het merk, de kwaliteit en eventuele extra functies van de batterij.

Over het algemeen zal een batterij van 10 kWh duurder zijn dan een batterij van 5 kWh, omdat deze een grotere capaciteit heeft om meer energie op te slaan. Het is echter belangrijk om te overwegen welke energiebehoefte je hebt en welke capaciteit het beste bij jouw situatie past voordat je een beslissing neemt.

thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen

Interesse in een thuisbatterij? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan

Wil je graag profiteren van de voordelen van een draagbare thuisbatterij en je energieverbruik optimaliseren? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes aan van verschillende leveranciers.

Vergelijk de mogelijkheden en prijzen, en kies de juiste optie voor de toekomst. Met een thuisbatterij ben je klaar voor een duurzamere toekomst en kun je besparen op je energiekosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.