Groene lening thuisbatterij: kan je hier gebruik van maken?

De groene lening thuisbatterij is een lening die je kunt aanvragen als je een thuisbatterij wilt aanschaffen. De lening is bedoeld om het voor jou mogelijk te maken om de aanschaf van de batterij te betalen, zonder dat je het geld in één keer op hoeft te hoesten. In dit artikel leggen we uit wat de groene lening thuisbatterij precies inhoudt en of je hier gebruik van kunt maken.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Kan je gebruik maken van een groene renovatielening bij de aankoop van een thuisbatterij?

Ja, je kunt gebruikmaken van een groene renovatielening voor de aankoop van een thuisbatterij. Ongeveer 50% van de werken die je uitvoert, moeten echter energiebesparende investeringen zijn om in aanmerking te komen voor de groene lening.

groene lening thuisbatterij

Waarom kiezen voor een groene lening?

Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een groene lening is dat deze leningen doorgaans een lagere rentevoet hebben dan reguliere leningen. Dit betekent dat je minder rentekosten zult betalen over de looptijd van de lening, waardoor het lenen van geld voor duurzame investeringen financieel aantrekkelijker wordt.

Wat komt in aanmerking voor de groene energielening?

Een groene energielening kan worden gebruikt voor verschillende energiebesparende investeringen en duurzame renovaties. Enkele voorbeelden van wat in aanmerking komt voor de groene energielening zijn:

  • Audits: energieaudit (EPC, Energy Performance Certificate), luchtdichtingstest.
  • Elektriciteit: domotica, laadpaal voor elektrische auto’s, aankoop van een thuisbatterij, windmolens, zonnepanelen, enz.
  • Isolatie: dakisolatie, hoogrendementsglas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, enz.
  • Groendaken: aanleg van groendaken op gebouwen.
  • Water: regenwaterrecuperatie, waterbesparingssystemen, zuinige warmwatersystemen, enz.
  • Veiligheid: alarminstallatie, camerasysteem, branddetectie, brandwerende deuren, noodladder, enz.
  • Ventilatiesysteem: verschillende types ventilatiesystemen (A, B, C of D), waaronder natuurlijke, deels mechanische of volledig mechanische ventilatie (balansventilatie).
  • Verwarming: geothermische verwarming, pelletkachel, thermostatische kranen, warmtepompen, zonneboiler, enz.

Het is belangrijk om te controleren of jouw specifieke investering in aanmerking komt voor de groene energielening, aangezien de criteria kunnen variëren afhankelijk van de kredietverstrekker en de regelgeving in jouw regio.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Een groene lening kan je enkel afsluiten bij banken

Banken zijn tegenwoordig de enige instanties waar groene leningen in België kunnen worden afgesloten. Voorheen gaf de Vlaamse regering groene renovatieleningen uit, maar nu is het verstrekken van leningen volledig in handen van de banken. Zowel groene leningen als gewone renovatieleningen kunnen nu enkel nog bij banken worden afgesloten.

De verschuiving van groene leningen naar banken wordt niet als slecht nieuws beschouwd, omdat banken vaak lagere rentetarieven hanteren voor groene leningen dan de tarieven die door de overheid werden aangeboden.

Dit maakt het afsluiten van een groene lening bij een bank aantrekkelijker geworden voor veel mensen die willen investeren in energiebesparende maatregelen.

Alternatieve steun van de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid biedt verschillende vormen van steun aan voor renovatieprojecten om de energieprestaties van woningen en appartementen te verbeteren.

Eén van de opties is het Renovatiekrediet met rentesubsidie, waarbij het jaarlijks kostenpercentage van de lening online wordt berekend voor de lening op afbetaling. Hierdoor kan de aanvrager inzicht krijgen in de maandelijkse aflossing van de lening, rekening houdend met het aantal personen ten laste en eventuele tegemoetkomingen van het ziekenfonds.

Het Renovatiekrediet met rentesubsidie is onderworpen aan een voorbehoud van aanvaarding door de Vlaamse overheid. Het is belangrijk om deze woorden in overweging te nemen bij het indienen van een aanvraag. De bevoegde instanties bepalen de voorwaarden en het uiteindelijke jaarlijks kostenpercentage nadat de aanvraag is ingediend en goedgekeurd.

Een andere steunmaatregel die de Vlaamse overheid aanbiedt, is de Mijn VerbouwLening. Deze lening is beschikbaar voor bepaalde doelgroepen in de meeste gemeenten in Vlaanderen en is gericht op het uitvoeren van energiebesparende werken aan woningen. De Mijn VerbouwLening vervangt sinds 1 september 2022 de voormalige Energielening en Energielening+.

Daarnaast ondersteunt de Vlaamse overheid renovatieprojecten van noodkoopwoningen via OCMW’s. Noodkoopwoningen zijn woningen die uitsluitend door noodkopers en hun inwonende gezinsleden worden bewoond en die kampen met structurele problemen op het gebied van veiligheid, gezondheid en/of kwaliteit.

Om deze woningen te renoveren en te voldoen aan de essentiële vereisten op het gebied van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit, kunnen noodkopers een renteloze lening ontvangen van het OCMW. Het geleende bedrag wordt meestal in één keer terugbetaald zonder vaste termijn.

Groene lening fiscaal aftrekbaar?

De rente van een groene lening is fiscaal aftrekbaar als je deze gebruikt voor het verduurzamen van je woning. Met andere woorden, door te investeren in duurzame maatregelen voor je woning, kun je de betaalde rente op een groene lening volledig aftrekken van je belastbaar inkomen.

Het is raadzaam om de actuele wet- en regelgeving te controleren bij de belastingdienst of een professionele belastingadviseur om te bevestigen of de rente van een groene lening nog steeds fiscaal aftrekbaar is op het moment van interesse.

groene lening thuisbatterij afsluiten

Is een thuisbatterij met zonnepanelen rendabel in 2024?

Doe een online simulatie 

Een veelgestelde vraag bij het overwegen van de aanschaf van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij is of deze investering rendabel is. Gelukkig kun je tegenwoordig online simulaties uitvoeren om een beter inzicht te krijgen in de mogelijke rendabiliteit van een thuisbatterij met zonnepanelen voor jouw situatie.

Via gerenommeerde financiële instellingen kun je eenvoudig online simulaties uitvoeren om te bepalen of het rendabel is om zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij. Door enkele gegevens in te voeren, zoals de grootte van je zonnepaneleninstallatie, je energieverbruik en de specifieke kenmerken van de thuisbatterij, krijg je een gepersonaliseerde schatting van de mogelijke opbrengsten en besparingen.

Vul onderstaand offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend advies van experten

Vergroot je kennis over groene leningen voor thuisbatterijen en ontdek de beste oplossing voor jouw situatie met gratis en vrijblijvend advies van onze experts.

Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang offertes van erkende thuisbatterij installateurs, zodat je moeiteloos prijzen kunt vergelijken en profiteert van advies op maat voor een duurzame en efficiënte thuisbatterij installatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.