Engie thuisbatterij: slimme investering of niet?

In een wereld die steeds meer draait om duurzaamheid en groene energiewinning, is een thuisbatterij een interessante optie om te overwegen. De thuisleverancier Engie sloot zich aan bij de beweging naar groene energie. Is de Engie thuisbatterij een slimme investering voor jou? Lees het artikel verder en ontdek hoe de batterij past bij jou.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

De thuisbatterij van Engie: Solax Triple Power

Engie woog enkele belangrijke kenmerken van verschillende merken tegen elkaar op. De Solax Triple Power kwam uit deze vergelijking als beste batterij uit de bus. Ondanks dat de batterij op de Belgische markt nog relatief onbekend is, gelooft Engie in de verrassend goede prestaties van de thuisbatterij. Het is daarom ook een populaire batterij in Azië, Australië en Groot-Brittannië. Hieronder sommen we de belangrijkste kenmerken even op.

Type batterij

De thuisbatterij van Engie is een lithium-ion batterij. Dit type batterij staat bekend om z’n energiedichtheid, snelle oplaadtijd en langere levensduur. De batterij heeft een hoge energie-efficiëntie en verliest weinig energie tijdens het op- en ontladen. Daarnaast is het een milieuvriendelijkere tegenhanger van de loodbatterij.

Capaciteit en vermogen

Er is maar 1 capaciteit beschikbaar: 5,8 kWh. Investeer je in een batterij en blijkt de capaciteit te weinig te zijn, dan kan je een extra batterijmodule aankopen. Je kan tot 4 batterijen in serie schakelen, tot een maximale capaciteit van 23,2 kWh.

Een belangrijk kenmerk van de Solax batterij is het stevige ontlaad- en oplaadvermogen van 4 kW. Bij een hoge energievraag kan de batterij makkelijk voorzien van voldoende stroom. Een hoog oplaadvermogen is interessant om tijdens momenten dat zonnepanelen veel stroom opbrengen geen energie verloren te laten gaan. 

Levensduur en garantie

De levensduur van de Solax Triple Power is gemiddeld tussen 10 en 15 jaar, maar batterijen kunnen tot 20 jaar blijven werken. De batterij zou wel 6000 laad- en ontlaadcycli hebben, wat hoog is bij het huidige marktaanbod. Je krijgt van Engie een garantie van 10 jaar. 

thuisbatterij van Engie met zonnepanelen

Hoe werkt een thuisbatterij van Engie?

Een zonnepanelen installatie installeren is een ideale manier om jouw energierekening naar beneden te krijgen. Een gemiddeld gezin gebruikt 30% van de opgewerkte energie zelf. De rest wordt op het net geïnjecteerd en hier kan je dan een terugbetaling voor krijgen.

Dit tarief is vaak niet hoog en jouw zelfverbruik opkrikken is de beste manier om geld te besparen. Hier speelt een thuisbatterij een grote rol. Kies je voor een thuisbatterij bij je zonnepaneleninstallatie, dan verhoogt je zelfverbruik bij een gemiddeld gezin naar minstens 60%

De thuisbatterij van Engie kan aangekocht worden zonder klant te zijn bij hen. 

Ontvang gratis advies van een expert

Welke omvormer installeer je bij de Engie thuisbatterij?

De juiste omvormer kiezen voor jouw installatie is heel belangrijk. Het fungeert namelijk als een cruciale schakel tussen de opgewekte energie en de energie die opgeslagen zit in de batterij. Wanneer je eerder al zonnepanelen installeerde en bij deze installatie dus koos voor een omvormer is het meestal noodzakelijk een extra omvormer te kopen.

De eerste omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom voor de elektrische apparaten. Je extra omvormer is nodig om elektriciteit van en naar de thuisbatterij te sturen. 

Als je de zonnepaneleninstallatie en de thuisbatterij tegelijk installeert kan het interessant zijn te kiezen voor een hybride omvormer. Deze is duurder, maar vervangt twee gewone omvormers. Een hybride omvormer werkt ook samen met een zonnepanelen installatie zonder thuisbatterij. 

Wanneer je kiest voor de Solax batterij, aangeboden door Engie, heb je veel vrijheid wat betreft de omvormers. De batterij is ontworpen om naadloos samen te werken met veel verschillende merken. Kiezen voor een omvormer van hetzelfde merk als jouw thuisbatterij heeft wel voordelen. De installatie is vaak makkelijker en het kan de algemene prestaties ten goede komen.

thuisbatterij engie met omvormer en zonnepanelen

Kosten en terugverdientijd

De kosten en terugverdientijd van een Engie thuisbatterij zijn afhankelijk van allerlei aspecten. Het is daarom voor iedere situatie anders. Hieronder geven we je een idee van de terugbetaaltijd van een thuisbatterij, zonnepanelen en de combinatie.

Verbruik van 5000 kWh

Wanneer je jaarlijks verbruik 5000 kWh is, investeer je best in een batterij van ongeveer 6 kWh en een zonnepanelen installatie van ongeveer 5,5 kWp. Dit komt neer op zo’n 14 zonnepanelen.

Een gemiddeld gezin verbruikt per jaar ongeveer 3000 kWh. Deze simulatie komt overeen met een groter en/of iets minder zuinig gezin dan het gemiddelde.

Enkel batterij

Een thuisbatterij van om en bij de 6 kWh kost inclusief installatie en btw gemiddeld 6.500 euro. Je zal de volledige installatie terugverdiend hebben na ongeveer 13 jaar.

De levensduur van een kwalitatieve thuisbatterij wordt geschat op 20 jaar. Er is een grote kans dat je 7 jaar enkel maar geld verdient aan jouw investering. De meeste fabrikanten geven echter maar 10 jaar garantie op hun batterijen. Dit maakt het in België in 2024 nog steeds een risicovolle investering. 

De terugverdientijd van een thuisbatterij zonder een zonnepaneleninstallatie duurt nog een stuk langer. Het is dus niet aan te raden enkel in een batterij te investeren.

Enkel zonnepanelen

De prijs van een zonnepanelen installatie bestaande uit 14 panelen ligt ongeveer op 7.800 euro. De premie die de overheid aanbiedt dekt maar een klein deel van de kosten. Zonnepanelen zijn in verhouding niet meer zo duur als vroeger. De goedkopere panelen en de huidige energieprijzen zorgen voor een terugbetaaltijd van 5 tot 7 jaar.

Zonnepanelen en thuisbatterij

Een installatie zonnepanelen en een thuisbatterij voor een jaarlijks verbruik van 5000 kWh kosten je ongeveer 12.500 euro na subsidie. Na 6 tot 10 jaar heb je de volledige installatie al terugverdiend. Na deze periode bespaar je dubbel zo veel op je energierekening met de combinatie installatie dan je zou doen met enkel zonnepanelen. 

Dit maakt het een interessante investering en een goede stap naar energieonafhankelijkheid. Als je jouw installatie perfect afstemt op jouw verbruik en bijvoorbeeld slimme apparaten gebruikt kan je tot wel 75% onafhankelijk worden. 

Verbruik van 8500 kWh

Een verbruik van 8500 kWh is bijna drie maal zo veel als een gemiddeld gezin in België verbruikt. De installatie die je hiervoor nodig hebt is dan ook een stuk groter dan deze van een gemiddeld gezin. 

Zonnepanelen en thuisbatterij

Bij een verbruik van 8500 kWh is het niet overdreven te kiezen voor 24 zonnepanelen met een thuisbatterij van 12 kWh. Deze aankoop is niet goedkoop. Bij een groter verbruik en dus een grotere installatie wordt jouw terugverdientijd gelukkig korter.

Zowel de thuisbatterij als de zonnepanelen worden relatief goedkoper naargelang de capaciteit en het vermogen stijgt. Hoe hoger jouw verbruik, hoe beter de investering.

Krijg gratis en vrijblijvend offertes op maat

Kies je best voor zonnepanelen met of zonder batterij?

Een thuisbatterij in combinatie met een installatie zonnepanelen blijft een interessante investering in 2024. Heb je nog een terugdraaiende teller? Dan is een batterij momenteel nog geen nuttige aankoop gezien je het net kan gebruiken als gratis thuisbatterij.

De terugverdientijd van zonnepanelen zonder batterij is korter, maar zodra je de batterij eenmaal hebt terugverdient, bespaar je ook dubbel zo veel op je energierekening.

Is het rendabel in 2024?

Een vraag die bij velen opkomt, is of het in 2024 rendabel is om te investeren in een batterij. Dankzij de technologische vooruitgang van de batterij en het dalen van de vraagprijs wordt het steeds wat meer rendabel. Ondanks de goedkopere batterijen en de duurdere energieprijzen blijft de investering in enkel een thuisbatterij niet interessant

Waar premie aanvragen?

Voor zonnepanelen is er nog steeds een premie, maar deze vergoeding werd begin 2023 afgeschaft voor thuisbatterijen. Heb je een installatiebewijs van voor 1 april 2023? Dan kan je nog tot december 2023 een premie aanvragen bij het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap.

In 2023 krijg je voor zonnepanelen 150 euro per kWp tot maximaal 4 kWp. Van 4 tot 6 kWp krijg je 75 euro per kWp tot maximum 750 euro. Vanaf 2024 halveren deze bedragen. De premie vraag je aan bij Fluvius.

Besparen met thuisbatterij en zonnepanelen

Ook interessant voor jou:

Hoeveel kost een thuisbatterij van 10 kWh?

De prijs van een thuisbatterij van 10 kWh is ongeveer 8.000 euro. De prijzen verschillen naargelang de kwaliteit, het merk en installatiekosten. Offertes aanvragen helpt deze laatste kost zo laag mogelijk te houden.

Wat kost een batterij van 20 kWh?

Een grote thuisbatterij van 20 kWh kost al snel tussen 12.000 en 15.000 euro. Relatief gezien is een batterij met een grotere opslagcapaciteit goedkoper dan een kleinere batterij. Een accu van 20 kWh is echter enkel interessant als je een jaarlijks verbruik hebt van minstens 15.000 kWh. Een opslagcapaciteit die niet past bij het verbruik is niet rendabel.

Wat is de prijs van een thuisbatterij en zonnepanelen?

Afhankelijk van onder andere het jaarlijkse energieverbruik, ligt de aankoopprijs van de volledige installatie gemiddeld tussen 6.000 en 20.000 euro.

zonnepanelen op dak

Contacteer een expert in jouw buurt! Ontvang gratis offertes en vergelijk kosten

Heb je nog vragen of wil je meer gedetailleerde info? Neem dan via onderstaand offerteformulier contact op met experten in jouw buurt. Ontvang gratis 1 of meerdere offertes, vergelijk de prijzen en bespaar zo kosten. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.