Zoutwaterbatterij: prijs, voordelen en werking

Sinds de komst van de digitale meter kan de installatie van een thuisbatterij op heel wat bijval rekenen. Een zoutwaterbatterij is een milieuvriendelijke vorm van energieopslag. De batterij maakt gebruik van elektrolyse om energie op te slaan en is veiliger dan meeste batterijen. De batterij is milieuvriendelijk, want het maakt geen gebruik van schadelijke stoffen of chemicaliën en gaat daarnaast ook een hele tijd mee. In dit artikel worden de prijs, voordelen en werking van de zoutwaterbatterij besproken, zodat jij weet of een zoutwaterbatterij de juiste keuze is voor jou!

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes!

Wat is een zoutwaterbatterij of zout accu? 

Een zoutwaterbatterij is een ecologisch alternatief voor een thuisbatterij. Met zo een batterij sla je de overtollige stroom van je zonnepanelen op en gebruik je deze op een later moment. Zo profiteer je maximaal van jouw goedkope, groene elektrische stroom.

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een zoutwaterbatterij. De belangrijkste reden daarvoor is dat de gebruikte materialen in deze batterij geen negatieve impact hebben op het milieu, wat bij de meeste andere batterijen wel het geval is. Daarnaast zorgt het gebruik van niet-giftige stoffen voor een veiligere batterij. Daarnaast gaan ze gemakkelijk 20 jaar mee.

Prijs zoutwaterbatterij 2024

Er zijn verschillende aspecten aan de prijs van een zoutwaterbatterij. De grootste kost is de aankoopprijs van de batterij, maar daarnaast is er ook nog een kost voor de installatie, gebruikskost en onderhoudskost.

Wanneer je de financiële plaatje bekijkt over de volledige levensduur van de zoutwaterbatterij (20 jaar) zal je ongeveer 11 cent hebben uitgegeven per kWh, inclusief aankoop, de plaatsing en het onderhoud. Bij zo een berekening wordt uitgegaan van 5000 cycli.

Om te weten hoe rendabel een zoutwaterbatterij is in jouw situatie, contacteer je best een vakman!

Wat kost een greenrock zoutwaterbatterij?

Een greenrock batterij staat erom gekend om de milieuvriendelijkste op de markt te zijn. Het is een betaalbare batterij met een enorme opslagcapaciteit die daarnaast ook nog een volledig recycleerbaar is. Het merk heeft batterijen van 5 tot 30 kWh en kan tevens uitgebreid worden met modules van 2,5 kWh.

De prijzen beginnen vanaf 800 euro en lopen op afhankelijk van de grootte van de batterij.

Ontvang prijzen op maat

Premie 2024

Sinds maart 2023 worden er geen premies meer gegeven voor de installatie van een thuisbatterij. Testaankoop evalueerde dat de premies niet nodig waren om mensen aan te zetten om een thuisbatterij aan te kopen.

Een thuisbatterij is dan ook niet voor iedereen de juiste keuze, zoals de premie deed uitschijnen. Het is belangrijk om zich op voorhand goed te informeren over de terugverdientijd, de grootte van de batterij en het zelfverbruik om de keuze te maken over een thuisbatterij.

De aankoopprijs van een thuisbatterij is namelijk zeer hoog. De overheid wil stimuleren dat mensen goed nadenken over de rendabiliteit van de batterij in hun situatie.

welke thuisbatterij kiezen

Alle voordelen en nadelen van zoutwaterbatterij op een rijtje 

Twijfel je of een zoutwaterbatterij de juiste keuze voor jou is? Hieronder sommen we alle voor- en nadelen op, zodat je de afweging kan maken voor jouw situatie.

Om zeker te zijn dat een zoutwaterbatterij de juiste keuze is voor jouw verbruiksprofiel en voorkeuren, kan het nuttig zijn om een specialist te contacteren die correct advies op basis van jouw situatie kan geven en rekening houdt met verschillende factoren.

Voordelen zoutwaterbatterij

Een zoutwaterbatterij heeft allerlei voordelen.

Het belangrijkste voordeel is dat er bij de productie van zoutwaterbatterijen geen schadelijke of zeldzame stoffen worden gebruikt, waardoor de milieu-impact van de batterij veel minder groot is dan bij andere batterijen.

Daarnaast heeft het feit dat er geen schadelijke stoffen worden gebruikt als gevolg dat de batterij een kleiner veiligheidsrisico met zich meebrengt. Het risico op brand- en explosiegevaar is beduidend kleiner, waardoor de batterij veiliger is dan een lithium-ionbatterij. De batterij is dan ook nog eens volledig recycleerbaar op het einde van zijn leven!

Een ander voordeel van een zoutwaterbatterij is het weinige onderhoud dat vereist is en de lange levensduur. Een zoutwaterbatterij gaat tot wel 20 jaar mee.

Tot slot is een zoutwaterbatterij volledig ontlaadbaar, in tegenstelling tot andere batterijen. Dat betekent dat er geen energie verloren gaat bij het ontladen van de batterij. Zo kan je alle beschikbare hoeveelheid elektriciteit uit de batterij halen én wordt de levensduur van de accu verhoogd.

Nadelen zoutwaterbatterij

Een nadeel van zoutwaterbatterijen is hun beperkte vermogen om hoge stroompieken op te vangen. Dit houdt in dat ze niet geschikt zijn voor het snel achter elkaar gebruiken van meerdere grote huishoudelijke apparaten. In dergelijke situaties kan de batterij niet voldoende energie leveren, en wordt er slechts een beperkte hoeveelheid geleverd per uur. Een oplossing is om jouw installatie hierop af te stemmen en te zorgen voor een grote opslagcapaciteit. 

Een ander nadeel van een zoutwaterbatterij is dat het gaat om grote en zware batterijen die ruimte nodig hebben. Om na te gaan of je genoeg plaats hebt voor een zoutwaterbatterij, kan je advies vragen aan een specialist!

Kom in contact met een expert uit jouw buurt

Hoe werkt een zoutwaterbatterij? 

Een zoutwaterbatterij is eenvoudig uitgelegd een batterij die gebruikmaakt van een kunststof krat gevuld met een vak zoet en een vak zout water. Wanneer ze in contact worden gebracht, ontstaat er stroom die je kan gebruiken uit de batterij. Wanneer ze dan weer van elkaar worden gescheiden, wordt de batterij opgeladen.

Wat is de levensduur van een zoutwaterbatterij?

De levensduur van een zoutwaterbatterij is opvallend goed tegenover een lithium-ion batterij. Een zoutwaterbatterij gaat omwille van de mogelijkheid om volledig op te laden en te ontladen, tot wel 20 jaar mee. Daarnaast is de batterij ook zeer onderhoudsvriendelijk. 

Zoutwateraccu voor zonnepanelen

Een thuisbatterij is vooral interessant wanneer deze gecombineerd worden met zonnepanelen. Zo geniet je maximaal van de groene stroom die je panelen opwekken. Een zoutwaterbatterij is daarbij een uitstekende keuze en zorgt door de lange levensduur voor een maximaal rendement op jouw zonnepanelen!

Alternatieven voor zoutwaterbatterij

Naast de zoutwaterbatterij bestaan er nog andere technologieën voor thuisbatterijen. Hieronder overlopen we de meest courante: de loodzuurbatterij en de lithium-ionbatterij.

Lood-lithium-zoutwaterbatterij.jpg

Alternatief 1: Loodzuurbatterij

Een loodzuurbatterij is een batterij die vaak gebruikt wordt als startaccu in auto’s en werkt op basis van een techniek die al bestaat sinds de 19e eeuw. In deze batterij zit water, zwavelzuur en lood. Het is een grote batterij die wel wat plaats in beslag neemt door de lage energiedichtheid.

De batterij gaat 8 tot 10 jaar mee. Door die minder lange levensduur, is het rendement van deze batterij lager. Wanneer je de batterij volledig ontlaad, daalt de opslagcapaciteit en wordt de levensduur van de batterij korter.

Over de volledige levensduur en met onderhoud en plaatsing inbegrepen, komt een loodzuurbatterij op een prijs van 14 tot 16 cent per kWh. 

Alternatief 2: Lithium-ionbatterij

Lithium-ionbatterijen zijn de meest voorkomende types thuisbatterijen. Door de hoge energiedichtheid, is de batterij kleiner en pak lichter dan de zoutwaterbatterij en is dus geschikt voor bijvoorbeeld kleinere ruimtes.

Het belangrijkste nadeel van deze batterij is dat deze brandgevoelig zijn en dus een groter veiligheidsrisico vormen dan een zoutwaterbatterij. Daarnaast kunnen ze niet volledig ontladen worden zonder te verliezen aan opslagcapaciteit.

Aan de andere kant is de lithium-ionbatterij net als de zoutwaterbatterij, zeer onderhoudsvriendelijk. De levensduur van een lithium-ionbaterij is rond de 15 jaar.

Met alle kosten zoals plaatsing en onderhoud inbegrepen, komt de kost van deze batterij neer op iets tussen de 10 en 32 cent per kWh, afhankelijk van de gekozen opslagcapaciteit en het model. 

Zoutwaterbatterij kopen: vergelijk prijzen en offertes

Geïnteresseerd in een zoutwaterbatterij om je overtollige stroom op te slaan? Wil je weten wat de beste keuze van batterij is voor jou? Dan is het een goed idee om het advies van een specialist in te schakelen! Deze helpt jou namelijk met advies op maat. Je hebt er baat bij om verschillende installateurs te vergelijken, zo ben je zeker van de meest voordelige en kwaliteitsvolle oplossing voor jouw situatie.

Via onderstaande form vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan bij installateurs in jouw buurt, zodat het voor jou eenvoudig wordt om deze te vergelijken. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.