Thuisbatterij opladen met netstroom: is dit voordelig?

Veel mensen vragen zich af of het opladen van een thuisbatterij met netstroom een voordelige keuze is. In dit artikel zullen we je helpen een antwoord te vinden op deze vraag door de verschillende voor- en nadelen van het opladen van een thuisbatterij met netstroom uitgebreid te bespreken.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Hoe werkt het opladen van een thuisbatterij met netstroom?

Thuisbatterijen, ook wel huishoudelijke energieopslagsystemen genoemd, kunnen worden opgeladen met netstroom via het elektriciteitsnet. Wanneer er een overvloed aan elektriciteit beschikbaar is vanuit het net, bijvoorbeeld op momenten waarop de energievraag laag is en er veel duurzame energie wordt geproduceerd, kan de thuisbatterij worden opgeladen.

Op momenten dat de vraag naar elektriciteit hoger is dan het aanbod, zoals tijdens piekuren, kan de opgeslagen energie in de thuisbatterij worden gebruikt om het huishouden van stroom te voorzien.

thuisbatterij aan de muur

Voordelige stroom opslaan op batterij

Het opslaan van voordelige stroom op een thuisbatterij kan financieel gunstig zijn, vooral wanneer je elektriciteit kunt opslaan op momenten dat de energieprijzen laag zijn.

Als je je thuisbatterij slim beheert, kun je profiteren van lage energietarieven door energie op te slaan wanneer deze goedkoop is en deze opgeslagen energie te gebruiken wanneer de prijzen hoger zijn. Dit kan leiden tot besparingen op je energierekening en je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen.

Hoe een voordeel uit het nachttarief halen?

Het nachttarief, ook wel daltarief genoemd, is een elektriciteitstarief dat meestal geldt tijdens de nachtelijke uren en soms ook in het weekend. De energieprijzen zijn doorgaans lager tijdens deze daluren omdat er minder vraag is naar elektriciteit.

Om van het voordeel van het nachttarief te profiteren, kun je ervoor kiezen om apparaten te laten draaien die veel energie verbruiken, zoals wasmachines, vaatwassers of elektrische auto-opladers, tijdens deze daluren. Door deze apparaten op dat moment te gebruiken, kun je elektriciteit goedkoper inkopen.

Wat kost een dynamisch energiecontract?

De kosten van een dynamisch energiecontract kunnen variëren afhankelijk van je locatie, energieleverancier en het type contract dat je kiest. In een dynamisch energiecontract kunnen de energieprijzen variëren op basis van de vraag en het aanbod op de energiemarkt. Dit betekent dat de prijzen kunnen veranderen op basis van de tijd van de dag, de dag van de week en de seizoenen.

Richtprijzen voor dynamische energiecontracten kunnen variëren, maar hier zijn enkele algemene indicaties:

  • Voor een standaard dynamisch energiecontract waarbij de tarieven variëren op basis van dal- en piekuren, kunnen de kosten per kilowattuur (kWh) tijdens daluren bijvoorbeeld rond de 0,18 tot 0,25 liggen, terwijl de kosten tijdens piekuren tussen de 0,25 en 0,30 per kWh kunnen bedragen.
  • Voor dynamische energiecontracten met speciale tarieven voor verschillende tijden van de dag, bijvoorbeeld met meerdere daluren, kunnen de kosten variëren van 0,15 tot 0,30 per kWh, afhankelijk van het tijdstip van gebruik.

Om te weten te komen wat een dynamisch energiecontract precies kost, is het raadzaam om contact op te nemen met verschillende energieleveranciers en hun tarieven te vergelijken.

Let op de voorwaarden van het contract, inclusief eventuele kosten en boetes bij voortijdige beëindiging. Kies een contract dat het beste past bij je energiebehoefte en levensstijl.

Vraag direct advies en prijzen op maat

Wat gebeurt er als de batterij volgeladen is?

Wanneer de thuisbatterij volledig is opgeladen, stopt het opladen vanuit het elektriciteitsnet. De batterij kan geen extra elektriciteit meer opslaan en zal geen verdere stroom van het net afnemen.

Als er op dat moment een overschot aan geproduceerde energie is vanuit zonnepanelen of andere duurzame bronnen, zal deze overtollige energie niet naar de batterij worden gestuurd, maar waarschijnlijk terugvloeien naar het elektriciteitsnet, afhankelijk van het systeem en de configuratie.

thuisbatterij met netstroom

Wat zijn de prijzen van de thuisbatterij?

De prijzen van thuisbatterijen kunnen variëren afhankelijk van het merk, de capaciteit en eventuele bijkomende functies. Hier zijn de prijscategorieën gebaseerd op de capaciteit van de batterij:

Prijs lage capaciteit: tot 10 kWh

Een thuisbatterij met een capaciteit tot 10 kWh heeft doorgaans een prijs die varieert van ongeveer € 4.000 tot € 8.000, afhankelijk van het merk en de extra functies.

Prijs hoge capaciteit: > 10 kWh

Thuisbatterijen met een hogere capaciteit, bijvoorbeeld van 10 kWh tot 14 kWh, hebben meestal een prijs die begint bij ongeveer € 8.000 en kan oplopen tot ongeveer € 10.000, afhankelijk van de specificaties en het merk.

Het is belangrijk op te merken dat naast de initiële aanschafkosten van de thuisbatterij ook rekening moet worden gehouden met installatiekosten en eventuele extra componenten die nodig zijn om de batterij aan te sluiten op je elektrisch systeem.

Bij het kiezen van een thuisbatterij is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken en offertes op te vragen om de beste optie te vinden die past bij jouw energiebehoeften en budget.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Meest rendabel: thuisaccu met of zonder zonnepanelen?

De meest rendabele optie tussen een thuisaccu met of zonder zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals de energiebehoeften van het huishouden, de beschikbaarheid van zonlicht, de elektriciteitsprijzen, en eventuele subsidies of belastingvoordelen die van toepassing zijn.

  1. Thuisaccu zonder zonnepanelen: als je geen zonnepanelen hebt, zal de thuisaccu voornamelijk worden opgeladen via het elektriciteitsnet wanneer de elektriciteitsprijs laag is. Tijdens periodes van hoge energievraag of dure piekuren kan de thuisaccu worden gebruikt om je huishouden van elektriciteit te voorzien en mogelijk te besparen op je energierekening. Het is echter belangrijk om te overwegen dat de initiële kosten van de thuisaccu in dit geval niet worden gecompenseerd door de opbrengst van zelf opgewekte zonne-energie, omdat er geen zonnepanelen zijn om de batterij gratis op te laden.
  2. Thuisaccu met zonnepanelen: als je zonnepanelen hebt, kunnen deze de thuisaccu opladen met gratis en duurzame energie rechtstreeks van de zon. Hierdoor kun je overtollige energie die overdag wordt geproduceerd opslaan in de accu en deze energie gebruiken wanneer de zon niet schijnt, zoals ‘s avonds of op bewolkte dagen. Dit kan de terugverdientijd van zowel de zonnepanelen als de thuisaccu verkorten, omdat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en mogelijk in staat bent om meer van je eigen opgewekte energie te gebruiken.

Terugverdientijd 

De terugverdientijd voor een thuisaccu met of zonder zonnepanelen kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

  • De initiële kosten van de thuisaccu en eventuele zonnepanelen.
  • De besparingen op de energierekening door het gebruik van de thuisaccu en/of de zelf opgewekte zonne-energie.
  • De energieprijzen en tariefstructuren in jouw regio.
  • Eventuele subsidies, belastingvoordelen of andere financiële stimulansen die van toepassing zijn.

Op dit moment wordt de verwachte terugverdientijd van een thuisbatterij geschat tussen 5 en 7 jaar. Dit betekent dat je je initiële investering waarschijnlijk binnen die periode kunt terugverdienen door besparingen op je energierekening.

Het aantrekkelijke aspect van een thuisbatterij is dat het een levensduur heeft van 20 tot 25 jaar. Dit betekent dat je gedurende een aanzienlijk lange periode kunt blijven profiteren van de voordelen en besparingen, wat resulteert in een solide en mooi rendement op je investering.

thuisaccu

Bespaar op jouw energiefactuur met een thuisbatterij! Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan

Bespaar op jouw energiefactuur met een thuisbatterij! Ontdek hoe je gratis en vrijblijvend offertes kunt aanvragen en advies kunt inwinnen bij erkende deskundigen uit jouw regio. Een thuisbatterij kan aanzienlijke besparingen op je energiekosten opleveren, maar om het meeste uit dit systeem te halen, is de expertise van een specialist van onschatbare waarde.

Daarnaast zorgen onze specialisten voor een professionele installatie en configuratie van de thuisbatterij, zodat je het maximale rendement kunt behalen. Ze hebben de kennis en ervaring om het systeem optimaal te integreren met eventuele zonnepanelen en andere duurzame energiebronnen.

Vul het offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van betrouwbare leveranciers in jouw regio. Bespaar geld op je energierekening, verklein je ecologische voetafdruk en geniet van de voordelen van een efficiënte thuisbatterij met de hulp van onze specialisten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.