Premie thuisbatterij 2022: bedrag en hoe aanvragen?

Om de investering in een thuisbatterij interessanter te maken, kent de Vlaamse overheid een premie toe voor de aankoop en plaatsing. De subsidie werd in 2019 ingevoerd en op 1 april 2021 bijgestuurd.

Er zal sterker gefocust worden op kleine en middelgrote huishoudens die zonnepanelen op het dak hebben of willen plaatsen.

Voor het upgraden van een bestaande zonne-installatie met een thuisbatterij kan je tot 40 % van de investeringskosten terugkrijgen van de overheid.

Vraag direct advies aan experts

Wat levert premie thuisbatterij mij op?

premie thuisbatterij

Als je voor 1 april 2021 een aanvraag voor thuisbatterij subsidie indient, is de premie eenvoudig te berekenen. Voor elke kilowattuur opslagcapaciteit van de batterij ontvang je 250 euro van de Vlaamse regering. Een exemplaar met een capaciteit van 6,5 kWh levert je zo 1.625 euro premie op.

De subsidie heeft een maximum van 3.200 euro en zal ook niet hoger uitvallen dan 35 % van je investeringskosten. Dat is de aanschafprijs van de batterij en omvormer, en van de plaatsingskosten.

Vlaamse premie thuisbatterij in 2022

Met de nieuwe regeling, die vanaf 1 april 2021 geldt, wordt de berekening van je thuisbatterij premie helaas wat moeilijker.

De overheid meent dat kleinere thuisbatterijen meer subsidie per kWh moeten ontvangen, omdat deze modellen een relatief hogere aanschafprijs per kWh hebben.

In de bijgestuurde premie thuisbatterij zit ook een jaarlijkse afbouw van de subsidie. Dit geldt voor alle modellen en loopt tot eind 2024. Van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022 ziet de situatie er als volgt uit:

 • 225 euro premie voor de eerste 4 kWh capaciteit van de batterij. Voor een kleine thuisbatterij van 3,3 kWh ontvang je 742,5 euro.
 • 187,5 euro premie voor 6 tot 9 kWh. Voor een thuisbatterij van 6 kWh ontvang je 1.275 euro (4 x 225 euro en 2 x 187,5 euro).
 • 150 euro premie voor 6 tot 9 kWh. Voor een thuisbatterij van 7 kWh ontvang je 1.425 euro (4 x 225 euro, 2 x 187,5 euro en 1 x 150 euro).
 • Geen premie voor een capaciteit boven 9 kWh. Voor een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van meer dan 9 kWh, zoals de Tesla Powerwall 2 en LG Chem RESU 13 kWh, ontvang je 2.550 euro (6 x 300 euro en 3 x 250 euro).
 • Maximaal 1.725 euro en maximaal 40 % van de investeringskosten.

Meer weten? Ontvang advies op maat

Thuisbatterij premie 2022:

 • 225 euro voor de eerste 4 kWh.
 • 187,5 euro voor 4 tot 6 kWh.
 • 150 euro voor 6 tot 9 kWh.
 • Maximaal 1.725 euro en maximaal 40 % van de investeringskosten.

Thuisbatterij premie 2023:

 • 150 euro voor de eerste 4 kWh.
 • 125 euro voor 4 tot 6 kWh.
 • 100 euro voor 6 tot 9 kWh.
 • Maximaal 1.150 euro en maximaal 40 % van de investeringskosten.

Thuisbatterij premie 2024:

 • 75 euro voor de eerste 4 kWh.
 • 62,5 euro voor 4 tot 6 kWh.
 • 50 euro voor 6 tot 9 kWh.
 • Maximaal 575 euro en maximaal 40 % van de investeringskosten.

Vanaf 2025 valt de subsidie voor thuisbatterijen volledig weg. De overheid verwacht dat de kosten voor de aanschaf en plaatsing van een huisaccu de komende jaren zal dalen, waardoor de investering ook zonder een premie interessant genoeg wordt.

Voorwaarden thuisbatterij premie

Om de Vlaamse thuisbatterij premie te krijgen, moet je woning uitgerust zijn met zonnepanelen of een andere installatie die elektriciteit opwekt (bv. een windturbine).

Als je de batterij alleen wil gebruiken om goedkope stroom van het net op te slaan, ontvang je geen premie van de overheid. Er gelden ook een aantal technische voorschriften:

 • Het totale vermogen van de zonnepanelen mag niet hoger zijn dan 10 kW.
 • Je systeem moet aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet (in Vlaanderen) en moet geplaatst zijn door een erkende elektrotechnisch installateur.
 • Je woning moet een digitale hoofdmeter hebben die apart meet hoeveel stroom je zonnepanelen-systeem op het net zet (injectie) en hoeveel stroom je van het net afneemt.
 • Je systeem mag niet meer dan 60 % van het omvormervermogen in het net injecteren. Deze limiet zal door de installateur worden ingesteld.
 • Je thuisbatterij moet gekeurd zijn volgens de AREI-normen en moet een tweerichtingscommunicatie-interface hebben.
 • De batterij moet minstens 10 jaar aangesloten blijven. Je installateur zal hiervoor een ’verklaring op eer’ moeten opmaken.

Prijzen thuisbatterij

De prijs van een thuisbatterij hangt voornamelijk af van de opslagcapaciteit die je kiest.

Zo betaal je voor een kleine LG 3,3 kWh thuisbatterij ongeveer 2.400 euro (725 euro per kWh), terwijl een grotere LG 13 kWh al voor 5.700 euro (440 euro per kWh) wordt aangeboden.

De Tesla Powerwall 2 met een capaciteit van 13,5 kWh heeft een wat hogere aanschafprijs van 6.400 euro, maar biedt als voordeel dat de omvormer in de module is ingebouwd. Andere bekende thuisbatterij merken op de Belgische markt zijn Solarwatt, Samsung en Fenecon.

Bij de keuze voor een model zal je er rekening mee moeten houden dat je vanaf 1 april maar voor 9 kWh van de totale opslagcapaciteit subsidie ontvangt.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Hoe thuisbatterij premie aanvragen?

Subsidie voor een thuisbatterij vraag je online aan bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. De batterij moet dan al geplaatst en aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.

Voor 2022 geldt dat je de aanvraag kan doen tot uiterlijk 6 maanden na de datum van je laatste factuur. Bij de aanvraag moet je de volgende documenten opsturen (digitaal):

 • Een kopie van je facturen (aankoop batterij, aankoop omvormer en plaatsingskosten).
 • Een verklaring op eer, ingevuld door je elektrotechnisch installateur.
 • Een keuringsbewijs voor de thuisbatterij (AREI-normen).
 • Een attest van netbeheerder Fluvius waaruit blijkt dat de batterij is aangemeld.

hoe aanspraak maken op premie thuisbatterij

Hoe aanspraak maken op premie thuisbatterij?

Een erkende elektrotechnisch installateur is onmisbaar bij je aanvraag voor de Vlaamse thuisbatterij premie. De installateur moet garant staan voor de certificering van het systeem.

In een verklaring op eer geeft de installateur aan welk type batterij geplaatst is en wat de werkelijke capaciteit is. Ook wordt aangegeven dat er een tweerichtingscommunicatie-interface aanwezig is om je stroominjectie naar het net te reguleren.

Laat werken uitvoeren door specialist

Dat je de thuisaccu laat plaatsen door een vakman is niet alleen verplicht om subsidie te krijgen. Het is ook de verstandigste optie om de juiste batterij voor jouw situatie aan te schaffen en de installatie veilig en correct te laten uitvoeren.

Het is dus belangrijk om eerst een elektrotechnisch installateur te kiezen.

Vraag en vergelijk prijzen

Haast elke vakman in Vlaanderen zal je een vrijblijvende offerte aanbieden met één of meerdere opties voor jouw situatie.

Door offertes aan te vragen bij verschillende installateurs, kan je de installatiekosten goed vergelijken. Je krijgt ook een beter beeld van de prijzen van thuisbatterijen en randapparatuur.

Ontvang via onderstaand offerteformulier direct meerdere prijsoffertes van installateurs in je regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.