Auto als thuisbatterij: is het mogelijk?

Door de groeiende vraag naar duurzame energieoplossingen komt een intrigerend idee tevoorschijn: jouw elektrische auto als potentiële thuisbatterij. Wat als jouw voertuig niet alleen jou van A naar B brengt, maar ook energie teruggeeft aan je huis? In dit artikel verkennen we dit opwindende concept, onderzoeken we de haalbaarheid ervan en onthullen we de voordelen van het omzetten van je auto in een energiereservoir voor je huishouden. Maak je klaar om de weg te verkennen waarop mobiliteit en energieopslag samenkomen voor een duurzamere toekomst.

Vraag hier jouw gratis offerte aan!

Kan ik een auto gebruiken als thuisbatterij in België?

Stel je voor dat je elektrische auto niet alleen een middel is om je te verplaatsen, maar ook een krachtige bron van energie voor je huis. Deze gedurfde visie wordt steeds meer werkelijkheid, en in België begint de opkomst van de elektrische auto als thuisbatterij steeds meer aandacht te trekken. Laten we duiken in de details van deze opwindende ontwikkeling en ontdekken hoe jouw auto jouw huis van energie kan voorzien.

Elektrische auto 

De mogelijkheid om een elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken, opent nieuwe deuren naar duurzaam energiebeheer. Door je elektrische auto te beschouwen als een mobiele energiebron die niet alleen kan opladen, maar ook energie kan terugleveren aan het net, ontstaat er een geheel nieuwe dynamiek in de manier waarop we omgaan met energie.

Welke elektrische auto’s kunnen terugleveren?

Is dit toekomstmuziek of al realiteit? De huidige stand van zaken is dat enkele pioniers onder de autofabrikanten het voortouw nemen in het creëren van elektrische auto’s die kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet. Namen zoals Nissan, Mitsubishi, Kia, Hyundai, Renault, Polestar en Volvo duiken op als voorlopers in deze beweging.

Momenteel zijn de Nissan Leaf, de EV200 van Nissan en de PHEV Outlander van Mitsubishi enkele van de weinige elektrische auto’s die al daadwerkelijk kunnen terugleveren.

Ze maken gebruik van het CHAdeMO-stekkersysteem, hoewel het advies is om te wachten op het bredere geaccepteerde CCS-systeem dat volgend jaar beschikbaar zal zijn.

De horizon van de elektrische auto als thuisbatterij lijkt dus veelbelovend, met steeds meer automerken die zich aansluiten bij deze evolutie.

Nissan Leaf buiten aan het opladen

Wat is een bidirectionele laadpaal?

Het concept van een bidirectionele laadpaal opent de deur naar een nieuwe dimensie in het gebruik van elektrische voertuigen. Maar wat houdt dit precies in?

Bidirectioneel laden is als het creëren van een tweerichtingsweg voor elektriciteit. Terwijl traditionele laadpalen elektriciteit van het net naar je auto sturen, neemt de bidirectionele lader ook de elektriciteit van je auto en stuurt deze terug naar het net of naar je huis.

Hoe werkt dit precies? Bij het opladen van je elektrische voertuig wordt wisselstroom (AC) van het net omgezet in gelijkstroom (DC) die je auto kan gebruiken. Maar als je de opgeslagen energie van je auto wilt gebruiken om je huis van stroom te voorzien, moet de DC weer worden omgezet naar AC.

Hoewel bidirectionele laders momenteel nog niet wijdverspreid zijn, zijn de beschikbare laders uitgerust met hun eigen omvormers om deze conversie mogelijk te maken. Ze reguleren ook de stroomhoeveelheid die wordt uitgewisseld.

Vraag direct advies en prijzen op maat

Bidirectioneel versus slim laden

Maar wat is dan het verschil tussen bidrectioneel laden en slim laden? Slim laden heeft betrekking op zowel unidirectioneel als bidirectioneel laden, maar met een focus op efficiëntie en optimaal energiebeheer. Slimme laadpalen communiceren via een dataconnectie met je elektrische voertuig om de laadtijd en het tarief te regelen.

Dit betekent dat hoewel je auto is aangesloten, deze niet altijd actief wordt opgeladen. De lader houdt rekening met factoren zoals energievraag en kosten om te bepalen wanneer het meest efficiënt is om op te laden. Dit kan leiden tot economische voordelen voor gebruikers, zoals het profiteren van voordelige tarieven tijdens daluren.

Toepassingen van bidirectionele oplading

Waarschijnlijk vraag je je nu wel af, wat zijn dan de toepassingen van bidirectioneel opladen? Wel, hieronder bespreken we alvast de 2 voornaamste toepassingen. 

V2G

Vehicle to Grid, afgekort V2G, is het inzetten van een elektrisch voertuig als een energiereserve die de lokale, regionale en zelfs nationale energiebehoeften kan balanceren. Dit wonder wordt mogelijk gemaakt door de bidirectionele lader die gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom via een converter.

Stel je voor dat je elektrische voertuig niet alleen kan opladen tijdens daluren, maar ook energie kan teruggeven aan het net tijdens piekuren. Hierdoor wordt de belasting van het elektriciteitsnet verminderd op momenten van hoge energievraag. Met de groei van elektrische auto’s, die vaak stilstaan en geparkeerd zijn, kan dit een baanbrekende oplossing zijn om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen.

V2H

Vehicle to Home, oftewel V2H, gaat een stap verder. Hierbij dient de bidirectionele lader als een brug tussen je auto en je huis. De batterij van je auto levert energie aan je huis via de converter die DC omzet in bruikbare AC.

V2H maakt gebruik van je elektrische voertuig om je huis van stroom te voorzien tijdens de piekuren van energieverbruik. Terwijl je auto ‘s nachts wordt opgeladen wanneer de vraag naar energie laag is, kan deze overdag je huis van stroom voorzien.

Oplaad station in parking ruimte

Voordelen auto gebruiken als thuisbatterij

De revolutie van elektrische voertuigen gaat verder dan alleen schone mobiliteit. Het concept van een autobatterij als thuisbatterij biedt een scala aan voordelen die zowel huiseigenaren als het energienet kunnen transformeren.

Een eerste voordeel is dat een elektrische auto fungeert als een mobiele opslagplaats voor energie. Tijdens piekuren, wanneer hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines overproductie hebben, kan de autobatterij energie opslaan. Dit voorkomt energieverspilling en zorgt ervoor dat groene stroom niet verloren gaat.

Met een auto als thuisbatterij kun je jouw opgeslagen energie gebruiken wanneer dat het meest gunstig is. Je kunt je huis van stroom voorzien tijdens energiepieken of zelfs je auto opladen wanneer de elektriciteitsvraag laag is. Dit flexibele gebruik van opgeslagen energie kan helpen om kosten te besparen en het netwerk in evenwicht te houden.

Bidirectioneel laden biedt de mogelijkheid om geld te verdienen met je auto. Tijdens periodes van hoge energievraag kun je de opgeslagen energie van je auto terugvoeren naar het elektriciteitsnet en een vergoeding ontvangen.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Ook interessant voor jou:

Welke auto’s kunnen bidirectioneel laden?

Sommige elektrische voertuigen, zoals de Nissan Leaf Plus en de Mitsubishi Outlander PHEV, ondersteunen bidirectioneel laden, wat betekent dat ze energie kunnen leveren aan het elektriciteitsnet of kunnen fungeren als een energieopslagsysteem.

Kan een autobatterij dienen als thuisbatterij?

In sommige gevallen kan een autobatterij dienen als thuisbatterij. Dit vereist echter speciale omvormers en laadapparatuur om de autobatterij met het elektriciteitsnet te verbinden en energie terug te leveren. Het is belangrijk om de geschiktheid van de autobatterij en de benodigde apparatuur te controleren voordat je dit implementeert.

Graag advies van een specialist? Vraag ernaar via het offerteformulier

Na het lezen van dit artikel heb je waarschijnlijk nog wat vragen over een thuisbatterij, of zelfs over een autobatterij. Bij ons kan je gratis advies ontvangen over al deze onderwerpen! Op die manier kan je geholpen worden door specialisten die rekening houden met jouw persoonlijke situatie.

Ook kan je hieronder gratis offertjes aanvragen zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Op die manier kan je alle specialisten rondom je regio vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.