Zonnepanelen batterij of niet: hoe maak je deze keuze?

Het installeren van zonnepanelen is een geweldige manier om duurzame energie te gebruiken en je energierekening te verlagen. Maar een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen, is of je zonnepanelen wilt gebruiken met of zonder een batterij. In dit artikel bekijken we wat de voordelen zijn van het gebruik van een batterij met zonnepanelen, en hoe je de beste oplossing kunt kiezen voor jouw situatie.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Investeren in een thuisbatterij voor jouw zonnepanelen of niet?

Het investeren in een thuisbatterij voor jouw zonnepanelen is een belangrijke beslissing die afhangt van verschillende factoren. Het is essentieel om je huidige zelfverbruik, de elektriciteitstarieven in jouw regio, de terugverdientijd van de investering, de stabiliteit van het energienet, en jouw duurzaamheidsdoelstellingen zorgvuldig te overwegen.

Ook is het belangrijk om te kijken naar eventuele beschikbare premies en subsidies, evenals toekomstige ontwikkelingen in de energiesector. Het advies van een professional op het gebied van duurzame energie kan hierbij waardevol zijn om een weloverwogen beslissing te maken die past bij jouw specifieke situatie en behoeften.

zonnepanelen batterij of niet

Waarom een thuisbatterij plaatsen?

Het plaatsen van een thuisbatterij kan voor jou verschillende voordelen hebben, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Hier zijn enkele redenen waarom je zou kunnen overwegen om te investeren in een thuisbatterij voor je zonnepanelen:

  1. Optimaal gebruik van zelf opgewekte energie: met een thuisbatterij kun je een groot deel van de overtollige energie die je zonnepanelen opwekken, opslaan voor later gebruik. In plaats van deze ongebruikte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet, kun je het zelf verbruiken wanneer je zonnepanelen niet actief zijn, zoals ‘s avonds of op bewolkte dagen. Hierdoor kun je je zelfconsumptie verhogen en je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen.
  2. Milieuvriendelijkheid: door meer van je zelf opgewekte groene energie te gebruiken, verminder je je CO2-voetafdruk en draag je bij aan een duurzamere energievoorziening. Een thuisbatterij kan helpen om je huishouden efficiënter en milieuvriendelijker te maken.
  3. Bescherming tegen stroomuitval: sommige thuisbatterijen kunnen ook dienen als noodstroomvoorziening. In geval van een stroomstoring kun je nog steeds gebruikmaken van de opgeslagen energie in je batterij, wat extra comfort en gemoedsrust kan bieden.
  4. Financiële voordelen: hoewel de initiële investering in een thuisbatterij aanzienlijk kan zijn, kunnen bepaalde premies en subsidies de kosten helpen compenseren. Bovendien kan het optimaliseren van je zelfconsumptie uiteindelijk leiden tot lagere elektriciteitskosten op lange termijn, vooral als je in een regio woont met dynamische elektriciteitstarieven.
  5. Ondersteuning van het elektriciteitsnet: thuisbatterijen kunnen ook een rol spelen in het stabiliseren en ondersteunen van het elektriciteitsnet. Door lokaal opgeslagen energie te gebruiken in plaats van deze terug te leveren aan het net, kan het netwerk efficiënter worden beheerd en kunnen pieken in de elektriciteitsvraag worden verminderd. Dus overweeg de voordelen van een thuisbatterij voor jouw situatie en duurzamere energiegebruik.

Vraag direct advies aan expert

De beste capaciteit van accu bij jouw zonnepanelen?

Bij het kiezen van de ideale capaciteit voor een thuisbatterij die bij jouw zonnepanelen past, zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden. Allereerst is het belangrijk om jouw dagelijkse energieverbruik te analyseren om te bepalen hoeveel energie je nodig hebt om periodes zonder zonlicht te overbruggen. Het vermogen van je zonnepaneleninstallatie speelt ook een rol, aangezien dit bepaalt hoeveel energie dagelijks beschikbaar is om op te slaan in de accu.

Verder is het essentieel om te weten hoeveel van de opgewekte zonne-energie je momenteel direct verbruikt, omdat een grotere accucapaciteit kan leiden tot hogere zelfconsumptiepercentages. De kosten van de accu en de verwachte terugverdientijd door besparingen op je energierekening zijn eveneens belangrijke overwegingen.

Ook moet je de levensduur van de accu en de mogelijkheid om de capaciteit uit te breiden in overweging nemen. Het raadplegen van een expert op het gebied van zonne-energiesystemen en thuisbatterijen kan je helpen om de beste accucapaciteit te bepalen die aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Zonnepanelen bij grote batterij van 10 kWh

Wanneer je overweegt om een grote batterij van 10 kWh te combineren met zonnepanelen, zijn er enkele specifieke aspecten om te overwegen. Een batterij van deze omvang biedt een aanzienlijke opslagcapaciteit, wat voordelig kan zijn voor huishoudens met een hogere dagelijkse energiebehoefte of locaties met beperkte zonuren. Het gebruik van een grote batterij kan je helpen om een groter percentage van de zelf opgewekte energie te verbruiken, waardoor de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet wordt verminderd.

Het is ook belangrijk om de kosten van de batterij in overweging te nemen, aangezien dit een aanzienlijke investering is. Je moet ook nadenken over de beschikbare ruimte en specifieke installatievereisten voor een grote batterij.

Daarnaast is het van belang om te kijken naar je toekomstige energiebehoeften en te beoordelen of een 10 kWh-batterij op de lange termijn aan die behoeften kan voldoen. Professioneel advies kan helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing over het gebruik van een grote batterij in combinatie met jouw zonnepanelen.

Wat kost een thuisbatterij met zonnepanelen?

De kostprijs van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals het merk, type, capaciteit van de batterij en de omvang van de zonnepaneleninstallatie. Over het algemeen kan de prijs voor een complete installatie, inclusief zonnepanelen en thuisbatterij, tussen de € 6.000 en € 20.000 liggen. Gemiddeld kost de combinatie tussen € 9.500 en € 12.000.

Rendabele combinatie: thuisbatterij en panelen

De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij kan rendabel zijn, vooral gezien de stijgende energieprijzen en de mogelijkheid om meer zelfopgewekte stroom te gebruiken.

Met zonnepanelen wek je overdag elektriciteit op, maar het verbruik in een huishouden is niet altijd optimaal afgestemd op deze productie. De overtollige energie die niet direct wordt verbruikt, wordt normaal gesproken teruggeleverd aan het elektriciteitsnet tegen een vergoeding.

Met een thuisbatterij kun je deze overtollige energie echter opslaan en later gebruiken wanneer je het nodig hebt, zoals ‘s avonds of op bewolkte dagen. Hierdoor verhoog je je zelfverbruik en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, wat leidt tot besparingen op je energierekening.

De terugverdientijd van de investering kan sterk variëren, maar momenteel ligt deze ergens tussen de 10 en 14 jaar. Door de verwachte dalende kostprijs van thuisbatterijen en de voortdurende stijging van de energieprijzen kan deze terugverdientijd in de toekomst verkort worden, waardoor de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij steeds interessanter wordt.

Meer weten? Ontvang advies op maat

Premie en subsidie op installatie

In het verleden waren er premies beschikbaar voor de installatie van zonnepanelen in Vlaanderen. De premie voor thuisbatterijen werd echter afgebouwd en gold alleen voor batterijen die voor 31 maart 2023 gekeurd waren. Momenteel bestaat er nog steeds een ‘terugdraaiende teller’ voor zonnepaneelbezitters, waarmee ze een vergoeding krijgen voor de elektriciteit die ze overschotten aan het net leveren.

Het is essentieel om op de hoogte te blijven van de meest actuele premies en regelingen die van toepassing zijn in jouw regio, aangezien deze kunnen veranderen naarmate de technologie en het beleid zich verder ontwikkelen.

Zonnepanelen batterij of niet prijs

Prijs van een slimme batterij

Een slimme thuisbatterij is een investering die steeds populairder wordt bij huiseigenaren, vooral voor diegenen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd. Het stelt hen in staat om overtollige energie op te slaan en te gebruiken wanneer ze dat nodig hebben, waardoor ze minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet en hun energierekening kunnen verlagen.

De prijs van een slimme thuisbatterij kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de capaciteit van de batterij, het merk, de functionaliteiten en eventuele extra’s. Hier zijn enkele voorbeelden van populaire slimme thuisbatterijen en hun geschatte prijzen:

  1. Tesla Powerwall van 7 kWh: deze bekende thuisbatterij van Tesla kost gemiddeld tussen de € 5.000 en € 10.000, afhankelijk van de specifieke installatievereisten en regio.
  2. Solarwatt “My Reserve” van 4 kWh: de prijs van deze batterij begint vanaf ongeveer € 5.600, maar kan variëren op basis van de gekozen configuratie.
  3. Thuisbatterij Samsung van 3,6 kWh: deze thuisbatterij van Samsung heeft doorgaans een gemiddelde prijs van ongeveer € 6.500.
  4. Fenecon Mini van 3 kWh: deze batterij heeft een lagere capaciteit en een gemiddelde prijs van ongeveer € 4.300.
  5. Enphase AC-batterij van 1,2 kWh: dit is een kleinere thuisbatterij met een lagere capaciteit, en de prijs ligt momenteel rond de € 1.950.

Is een installatie zonnepanelen en batterij interessant voor jou of niet? Vraag gratis advies aan een zonne-expert

Een installatie van zonnepanelen en een batterij kan zeer interessant zijn voor huiseigenaren en bedrijven die willen profiteren van groene energie en hun elektriciteitskosten willen verlagen. Via ons onderstaande formulier kun je nu gratis en vrijblijvend advies aanvragen bij een zonne-expert. Zij zullen je voorzien van deskundig inzicht en gepersonaliseerd advies over het installeren van zonnepanelen, met of zonder batterijopslag. Door dit advies op maat kun je een weloverwogen beslissing nemen en de juiste keuze maken voor jouw energiebehoeften.

De meerwaarde van een erkend thuisbatterij installateur mag niet worden onderschat. Een batterijopslagsysteem stelt je in staat om overtollige energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, op te slaan voor later gebruik. Op die manier kun je profiteren van zonne-energie, zelfs wanneer de zon niet schijnt, en kun je jouw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.