Capaciteitstarief batterij: maakt het de thuisaccu voordeliger?

Het capaciteitstarief is een innovatieve manier om de kosten van de batterij te verlagen en het mogelijk te maken zelfvoorzienend te zijn. De thuisaccu wordt steeds populairder als alternatief voor mensen die hun energie willen opslaan en onafhankelijk willen zijn. Maar hoe werkt dit tariefsysteem precies en maakt het daadwerkelijk de thuisaccu voordeliger? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het capaciteitstarief en hoe het een positieve invloed kan hebben op de voordelen van een thuisaccu voor jouw energiebehoeften.

Vraag hier gratis offertes aan!

Wat houdt het capaciteitstarief in?

Het capaciteitstarief is een nieuwe manier van het berekenen van een deel van de elektriciteitsfactuur in Vlaanderen, dat op 1 januari 2023 is ingevoerd.

Voorheen werd de elektriciteitsfactuur voornamelijk gebaseerd op de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikte, uitgedrukt in kilowattuur (kWh).

Met het capaciteitstarief wordt nu ook rekening gehouden met het piekverbruik, oftewel het moment waarop je het meeste elektriciteit tegelijkertijd verbruikt.

Als je al een digitale meter hebt, zal deze elk kwartier je gemiddelde verbruik registreren. Het kwartier waarin je het hoogste verbruik hebt, wordt gebruikt om je maandpieken te bepalen, wat op zijn beurt het capaciteitstarief beïnvloedt.

Als je nog een analoge meter hebt, betaal je een forfaitair tarief dat overeenkomt met een piekverbruik van 2,5 kW, plus een stuk dat gebaseerd is op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt.

capaciteitstarief batterij

Hoe bereken je wat dit jou kost?

Het capaciteitstarief wordt berekend op basis van het piekverbruik van elektriciteit. Het tarief bedraagt gemiddeld ongeveer 40 euro per kilowatt (kW) per jaar.

Voor een doorsnee gezin met een analoge meter, of voor gezinnen met een digitale meter die hun piekverbruik elke maand weten te beperken tot de drempel van 2,5 kW, komt dit neer op ongeveer 100 euro per jaar, of zo’n 8,5 euro per maand.

Als je piekverbruik hoger is dan 2,5 kW, moet je dat aantal vermenigvuldigen met 40 euro per kW om je totale jaarlijkse capaciteitstarief te berekenen. Bijvoorbeeld, als je piekverbruik 4 kW is, zal je ongeveer 160 euro per jaar betalen aan capaciteitstarief.

De meeste Vlamingen zitten rond 4 à 5 kW, wat betekent dat een meerderheid van 77 procent maximaal 200 euro per jaar aan capaciteitstarief zal betalen.

Het bedrag van 40 euro is een gemiddelde en kan verschillen tussen verschillende netbeheerders. Het tarief per kW varieert in 2024 tussen 35,5180 euro en 50,0547 euro.

Waarom voerde VREG het capaciteitstarief in?

Het capaciteitstarief is ingevoerd om verschillende redenen. Ten eerste is het een stimulans om ons elektriciteitsverbruik beter te spreiden in de tijd en pieken te vermijden. Dit is nodig omdat er de komende jaren miljardeninvesteringen nodig zijn om het elektriciteitsnet zwaarder te maken, om de groeiende vraag naar elektriciteit, vooral door de toename van elektrische auto’s en warmtepompen, aan te kunnen.

Door mensen bewust te maken van hun stroomcapaciteit en hen aan te moedigen hun verbruik te spreiden, kunnen de netbeheerders de kosten beheersen en efficiënter omgaan met het stroomnet. Het capaciteitstarief is ook bedacht om mensen met een warmtepomp of een elektrische auto meer besparingsmogelijkheden te bieden.

Het tarief is namelijk gunstiger voor hen, omdat het rekening houdt met piekverbruik in plaats van alleen de verbruikte kilowatturen, waardoor ze kunnen profiteren van een lagere factuur als ze hun verbruik spreiden.

Ontvang gratis advies van een expert

Is het capaciteitstarief voordeliger in combinatie met een batterij?

Een thuisbatterij kan in sommige gevallen voordelig zijn in combinatie met het capaciteitstarief, maar is niet altijd kosteneffectief. Met een thuisbatterij kan je je energieverbruik beter spreiden en je piekverbruik verminderen, wat kan helpen om de kosten van het capaciteitstarief te verlagen.

Als je bijvoorbeeld overdag energie opslaat en deze ‘s avonds gebruikt, wanneer de tarieven hoger zijn, kan dit leiden tot lagere kosten. Toch is het goed om de kosten van de thuisbatterij zelf, inclusief installatie en onderhoud, af te wegen tegen de mogelijke besparingen op het capaciteitstarief. Een batterijsimulator kan je helpen bepalen of een thuisbatterij voor jou rendabel is.

Piekverbruik vermijden

Het vermijden van piekverbruik is een centraal doel van het capaciteitstarief. Door je energieverbruik beter te spreiden en grote pieken te voorkomen, kun je lagere kosten hebben. Dit betekent dat je bepaalde huishoudelijke activiteiten, zoals het opladen van elektrische voertuigen, het gebruik van elektrische apparaten en verwarmingssystemen, buiten de piekuren kunt plannen.

Dit vereist enige bewustwording en mogelijk gedragsaanpassingen, maar het kan leiden tot besparingen op je elektriciteitsfactuur.

Slimme thuisbatterij helpt

Een slimme thuisbatterij kan zeker helpen bij het verminderen van piekverbruik en het optimaliseren van je energiegebruik. Door energie op te slaan wanneer de vraag en de tarieven laag zijn en die opgeslagen energie te gebruiken wanneer de vraag en de tarieven hoog zijn, kun je je piekverbruik verminderen en dus de kosten van het capaciteitstarief beheersen.

Slimme thuisbatterijen kunnen automatisch reageren op tariefwijzigingen en je energieverbruik optimaliseren op basis van je energiepatronen.

Maakt het de thuisbatterij rendabel in 2024?

Het capaciteitstarief voegt een extra dimensie toe aan de berekening van de rendabiliteit. Als je in staat bent om je energiegebruik slim te plannen en je piekverbruik te verminderen met behulp van een thuisbatterij, kan dit zeker bijdragen aan de rendabiliteit.

Het is raadzaam om een grondige analyse uit te voeren, gebruikmakend van tools zoals batterijsimulatoren en advies van experts, om te bepalen of een thuisbatterij in jouw specifieke situatie de moeite waard is.

Is het capaciteitstarief ook voordelig met een warmtepomp of zonnepanelen?

Het capaciteitstarief kan voordelig voor jou zijn als je een warmtepomp of zonnepanelen hebt en je je elektriciteitsverbruik goed spreidt in de tijd, zonder hoge pieken.

Met een slimme warmtepomp kun je de elektriciteitsvraag efficiënt beheren en pieken vermijden, waardoor je minder betaalt.

Zonnepanelen kunnen ook helpen om je piekverbruik te verminderen en zo het capaciteitstarief te verlagen. Het is belangrijk om bewust om te gaan met je elektriciteitsverbruik om het maximale voordeel uit het capaciteitstarief te halen.

capaciteitstarief batterij berekenen

Piekvermogen naar beneden halen met zonnepanelen

Het verminderen van je piekvermogen met behulp van zonnepanelen is een strategie die goed past bij het nieuwe capaciteitstariefsysteem. Hier is hoe het werkt:

  1. Eigen opwekking: zonnepanelen produceren elektriciteit wanneer de zon schijnt. Deze elektriciteit kan direct in je huishouden worden gebruikt om apparaten van stroom te voorzien. Als je op dat moment meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, zal het overschot naar het elektriciteitsnet gaan.
  2. Verlagen van piekvermogen: het doel is om je elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk tijdens de dag af te stemmen op de momenten waarop je zonnepanelen de meeste energie opwekken. Dit betekent dat je grote stroomverbruikers, zoals wasmachines, vaatwassers, elektrische voertuigen opladen, enz., kunt activeren wanneer je zonnepanelen actief zijn. Hierdoor wordt het piekverbruik dat je van het elektriciteitsnet afneemt, verminderd.
  3. Netto verbruik: het verschil tussen je eigen opwekking en je directe verbruik bepaalt hoeveel elektriciteit je van het net afneemt. Als je meer opwekt dan je gebruikt, zal het overschot in het net worden geïnjecteerd. Als je meer verbruikt dan je opwekt, neem je elektriciteit van het net af.
  4. Impact op capaciteitstarief: het capaciteitstarief is gebaseerd op je maandelijkse piekverbruik, gemeten in kilowatt (kW). Door je eigen opwekking te maximaliseren en je verbruik tijdens piekmomenten te minimaliseren, kun je je maandelijkse piekverbruik verlagen. Dit kan leiden tot lagere kosten in het capaciteitstariefgedeelte van je elektriciteitsfactuur.

Zit je nog met vragen? Contacteer gratis en vrijblijvend experten

Heb je nog vragen over het capaciteitstarief en wil je graag professioneel advies? Aarzel dan niet om gratis en vrijblijvend contact op te nemen met experts op het gebied van energietarieven. Zij kunnen je helpen met al je vragen en bieden gedetailleerde informatie over het capaciteitstarief en hoe het jouw elektriciteitsfactuur kan beïnvloeden.

Via onderstaand formulier kan je gemakkelijk in contact komen met deskundigen die je kunnen begeleiden bij het begrijpen van het nieuwe tariefsysteem en hoe je het meeste uit je energieverbruik kunt halen. Ontdek hoe je kunt profiteren van het capaciteitstarief en je elektriciteitskosten kunt optimaliseren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.