Keuring thuisbatterij: wanneer is het verplicht?

Ontdek of de keuring van een thuisbatterij verplicht is en wat er bij de keuring komt kijken. Leer meer over wie de keuring mag uitvoeren en wat de kosten zijn.

Laat je adviseren door een professional

Is de keuring van een thuisbatterij verplicht?

Na de plaatsing, maar vóór de ingebruikname, is het verplicht om de thuisbatterij te laten keuren door een officiële keuringsinstantie. Deze keuring is ook vereist wanneer je je elektrische installatie laat aanpassen, verzwaren of uitbreiden. Gelukkig neemt je installateur meestal het initiatief om de keuring voor jou aan te vragen, waardoor je zelf geen actie hoeft te ondernemen.

thuisbatterij

Wie keurt de thuisbatterij?

De keuring van een thuisbatterij moet worden uitgevoerd door een erkend keuringsorganisme dat beschikt over de juiste expertise en kennis om de thuisbatterij grondig te inspecteren en te controleren op veiligheid en conformiteit met de geldende regelgeving.

Tijdens de keuring doorloopt de inspecteur verschillende stappen om de thuisbatterij te controleren:

  1. Voorbereiding: de inspecteur analyseert het werkingsprincipe van de batterij in de context van de volledige elektrische installatie.
  2. Administratieve controle: de inspecteur vraagt om relevante documentatie, zoals het ééndraadsschema, het situatieschema van de elektrische installatie, veiligheidsinstructies van de fabrikant, EU-conformiteitsverklaringen van onderdelen en de EAN-code (identificatie op het elektriciteitsnet).
  3. Visuele controle: de inspecteur controleert de werking van de thuisbatterij en vergelijkt deze met de verstrekte schema’s. Hij beoordeelt de plaatsing van kabels, naleving van gebruiksaanwijzingen, en kijkt naar eventuele schade.
  4. Metingen: vervolgens voert de inspecteur verschillende tests en metingen uit, zoals metingen van de aardingscontinuïteit, spreidingsweerstand en isolatie. Ook worden de werking en aanwezigheid van de differentieelstroomschakelaars en het automatisch scheidingssysteem van de omvormer getest.

Op basis van de bevindingen wordt een uitgebreid keuringsrapport of conformiteitsrapport opgesteld, waarin eventuele inbreuken en aandachtspunten worden vermeld.

Kostprijs keuring thuisbatterij

De kostprijs van een keuring voor een thuisbatterij kan variëren afhankelijk van het type opslagsysteem en het erkende keuringsorganisme dat de keuring uitvoert. Gemiddeld liggen de kosten voor een keuring van een thuisbatterij tussen de € 100 en € 150.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Wetgeving rond thuisbatterijen

Algemeen Reglement Elektrische Installaties (AREI)

Het Algemeen Reglement Elektrische Installaties (AREI) is van toepassing op alle elektrische installaties in België, inclusief thuisbatterijen. Dit reglement bevat richtlijnen en voorschriften met betrekking tot het ontwerp, de aanleg, de uitbreiding, het onderhoud en de controle van elektrische installaties.

Bij de installatie van een thuisbatterij moet men dus rekening houden met de specifieke bepalingen en veiligheidsnormen die in het AREI zijn opgenomen. Het is belangrijk om te werken met een erkende installateur die bekend is met deze regelgeving en ervaring heeft met het installeren van thuisbatterijen.

Waar mag de batterij geplaatst worden?

De plaatsing van een thuisbatterij moet voldoen aan de vereisten van het AREI en andere relevante wetgeving. Over het algemeen moet de batterij worden geïnstalleerd in een goed geventileerde ruimte, bij voorkeur in een technische ruimte of een ruimte die specifiek is ontworpen voor de installatie van elektrische apparatuur

Daarnaast moet de thuisbatterij worden geplaatst op een locatie waar het risico op fysiek contact minimaal is, en waar er geen gevaar is voor oververhitting, brand of andere veiligheidsrisico’s. 

Wie mag de thuisbatterij installeren?

De installatie van een thuisbatterij mag enkel worden uitgevoerd door een gediplomeerd elektricien die voldoet aan de vereisten van het AREI. Het is verboden om zelf de installatie van een thuisbatterij uit te voeren, tenzij je over de juiste technische kennis en certificering beschikt.

Een erkende elektricien zal niet alleen de installatie van de thuisbatterij uitvoeren volgens de geldende wetgeving en veiligheidsnormen, maar zal ook zorgen voor een correcte aansluiting op het elektriciteitsnet en de nodige keuringen regelen. 

thuisbatterij installateur

Verplichte aanmelding bij netbeheerder na keuring 

Na de installatie en keuring van de thuisbatterij, moet je deze nog aanmelden bij de netbeheerder Fluvius. Sinds 2017 is deze aanmelding verplicht. Voordat je de batterij kunt aanmelden, moet deze gekeurd zijn conform het AREI (Algemeen Reglement Elektrische Installaties) en moeten de technische eisen van Synergrid worden nageleefd.

Indien je thuisbatterij aan alle eisen voldoet, kun je deze eenvoudig online aanmelden via de website van Fluvius. Een positief aspect is dat erkende installateurs doorgaans deze aanmelding voor jou regelen, waardoor je zelf niets hoeft te doen.

Het aanmelden van de thuisbatterij is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de batterij veilig en conform de geldende regelgeving wordt geïntegreerd in het elektriciteitsnetwerk.

Ontvang gratis advies van een expert

Ook interessant voor jou:

Wat kost een installatie zonnepanelen met batterij?

De kosten van een zonnepaneleninstallatie met batterijopslag zijn vergelijkbaar. Voor een gezin van 3 of 4 personen met een zonnepaneleninstallatie van 10 panelen kun je rekenen op een prijs tussen de € 4.500 en € 8.500. Deze investering biedt je niet alleen de voordelen van duurzame energieopwekking, maar ook de mogelijkheid om overtollige energie op te slaan voor later gebruik.

Is er een premie of subsidie voor thuisbatterijen?

Thuisbatterijen gekeurd na 31 maart 2023 komen niet meer in aanmerking voor premies. De thuisbatterij premies zijn vervallen.

Wat is de prijs van de nieuwste thuisbatterij van Tesla?

De verwachte prijs van de Tesla Powerwall 3, met een opslagcapaciteit van ongeveer 11,5 kWh, ligt tussen de € 9.500,- en € 11.500,-, inclusief btw en installatiekosten. Met deze prijs biedt de Powerwall 3 een krachtige en geavanceerde thuisbatterijoplossing voor huishoudens die op zoek zijn naar efficiënte energieopslag en -gebruik.

Let op dat de uiteindelijke prijs kan variëren afhankelijk van de specifieke installatievereisten en eventuele bijkomende kosten.

Thuisbatterij 15 kWh

Op zoek naar een professional voor de keuring van jouw thuisbatterij? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes en bespaar

Op zoek naar een ervaren professional voor de keuring van jouw thuisbatterij? Wij helpen je graag! Via ons offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van erkende keuringsinstanties in jouw regio.

Vergelijk de verschillende aanbiedingen en bespaar op de kosten van de keuring. Zo ben je verzekerd van een veilige en conforme thuisbatterij die voldoet aan alle wettelijke eisen. Vul het formulier in en ontvang snel offertes op maat!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.