Zonnebatterij: zonne-energie opwekken en opslaan

Een zonnebatterij biedt een uitstekende manier om zonne-energie op te wekken en op te slaan voor later gebruik. Met behulp van zonnepanelen wordt de energie van de zon omgezet in elektrische energie die wordt opgeslagen in een batterij. Hierdoor kunnen consumenten hun eigen stroom opwekken en opslaan voor toekomstig gebruik.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe zonnebatterijen werken, de benodigde capaciteit berekenen, de kosten en mogelijke steun van de Vlaamse overheid bespreken, en de rendabiliteit ervan in België analyseren.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Wat is een zonnebatterij?

Een zonnebatterij, ook wel bekend als thuisbatterij, is een geavanceerd opslagsysteem dat de energie-efficiëntie van zonnepanelen verhoogt. Zonnepanelen wekken overdag elektriciteit op door zonlicht om te zetten in stroom. Deze opgewekte elektriciteit kan echter variëren, afhankelijk van de weersomstandigheden en het energieverbruik in huis. Vaak produceren zonnepanelen meer elektriciteit dan het huishouden op dat moment nodig heeft.

De thuisbatterij speelt een cruciale rol in het opvangen en optimaal benutten van dit overtollige vermogen. Wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan het huishouden verbruikt, wordt het overschot opgeslagen in de batterij. Dit proces vindt plaats gedurende de dag, wanneer de zon schijnt en de zonnepanelen hun piekvermogen leveren.

‘s Avonds of op momenten dat de zonnepanelen minder stroom produceren, zoals bij bewolkte dagen of ‘s nachts, kan het huishouden de opgeslagen energie uit de thuisbatterij halen en gebruiken om de elektriciteitsbehoefte te dekken. Dit betekent dat het huishouden minder afhankelijk is van het elektriciteitsnet en duurzame, opgeslagen energie kan benutten op momenten dat zonne-energie niet direct beschikbaar is.

zonnebatterij

Omvormer nodig bij gebruik zonnebatterij

Een omvormer is nodig bij het gebruik van een zonnebatterij. De omvormer zet de gelijkstroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen om in wisselstroom, zodat deze kan worden gebruikt in het huishouden. De omvormer speelt ook een rol bij het laden en ontladen van de thuisbatterij. Het zorgt ervoor dat de opgeslagen energie in de batterij naar het huishouden kan worden gestuurd wanneer dat nodig is, en dat het huishouden elektriciteit kan halen uit het elektriciteitsnet als de zonnepanelen niet voldoende stroom produceren of als de batterij leeg is.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Hoe groot moet een thuisaccu voor zonnepanelen zijn?

De grootte van de thuisaccu voor zonnepanelen wordt bepaald door het elektriciteitsverbruik van het huishouden en de gewenste graad van onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Een klein huishouden met een laag verbruik heeft waarschijnlijk genoeg aan een kleinere batterij, terwijl een groot huishouden met een hoog verbruik misschien een grotere batterij nodig heeft.

Berekening

De benodigde capaciteit van een thuisbatterij kan eenvoudig worden berekend door het dagelijkse elektriciteitsverbruik van het huishouden te vermenigvuldigen met het aantal dagen dat de batterij stroom moet kunnen leveren zonder dat deze moet worden opgeladen. Als het dagelijkse verbruik van een huishouden bijvoorbeeld 20 kWh is en de gewenste autonomie van de accu drie dagen, dan moet de totale capaciteit van de accu ongeveer 60 kWh zijn.

Wat kost een batterij met zonnepanelen?

De kosten van een accu voor zonnepanelen, ook wel thuisaccu genoemd, lopen uiteen naargelang de capaciteit en het merk van de accu. In België is de gemiddelde prijs voor een thuisaccu ongeveer € 1.000 per kilowattuur (kWh) (exclusief btw en inclusief installatie). Hieronder staan enkele voorbeelden van de gemiddelde kosten voor thuisaccu’s met verschillende capaciteiten:

  • 3 kWh thuisaccu: € 2.000 – € 3.000
  • 8 kWh thuisaccu: € 5.000 – € 8.000
  • 14 kWh thuisaccu: € 12.000 – € 14.000

Als je al zonnepanelen hebt en achteraf een thuisaccu wilt installeren, moet je mogelijk een extra omvormer kopen, wat de kosten nog verder kan verhogen.

Steun Vlaamse overheid voor zonnebatterij

Vanaf 1 april 2023 werden alle premies voor thuisbatterijen volledig stopgezet.

Premie batterijen en zonnepanelen

Het premiebedrag voor de thuisbatterij hangt af van de datum van indienstname en de bruikbare capaciteit van de batterij. Hier zijn de premiebedragen voor verschillende capaciteiten en periodes:

Capaciteit (kWh)Premie 2022 (€/kWh)Premie tot maart 2023 (€/kWh)Premie vanaf april 2023 (€/kWh)
0 – 4€ 225€ 1500
4 – 6€ 187,5€ 1250
6 – 9€ 150Geen bijkomend bedrag0
> 9Geen bijkomend bedragGeen bijkomend bedrag0
Maximum per batterij€ 1.725 (max. 40% factuur incl. btw)€ 850 (max. 40% factuur incl. btw)Niet van toepassing
Thuisbatterijen met een keuringsattest na 31 maart 2023 komen niet meer in aanmerking voor de premie.

Het aanvraagloket blijft open tot en met 31 december 2023 voor thuisbatterijen met een AREI-keuringsattest dat dateert van 31 maart 2023. Vanaf 1 januari 2024 is het premieloket definitief gesloten.

zonnebatterij capaciteit

Waarom is een thuisbatterij niet rendabel in België?

Een thuisbatterij is niet altijd rendabel in België vanwege twee belangrijke redenen.

Ten eerste is de terugleververgoeding voor zelf opgewekte stroom lager dan het stroomtarief, waardoor het financieel aantrekkelijker is om zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom te verbruiken in plaats van terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Ten tweede is de beperkte onafhankelijkheid vanwege het Belgische klimaat. Tijdens de donkere maanden, zoals november tot en met februari, produceren zonnepanelen te weinig stroom om de thuisbatterij voldoende op te laden, waardoor de maximale onafhankelijkheid met een thuisaccu in België rond de 70% ligt.

Ondanks deze uitdagingen kan een thuisbatterij nog steeds interessant zijn voor mensen die streven naar onafhankelijkheid of duurzame energieopslag willen bevorderen. Het kan helpen om zelfconsumptie te verhogen en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen.

Toch is het cruciaal om een grondige kosten-batenanalyse uit te voeren en professioneel advies in te winnen alvorens over te gaan tot de aanschaf van een thuisbatterij. Zo kan men een weloverwogen beslissing nemen die past bij de individuele situatie en energiebehoefte.

Wil je investeren in een zonnebatterij? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar kosten

Heb je interesse in het verhogen van je energie-efficiëntie en het besparen van kosten? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes aan voor zonnebatterijen via onderstaand formulier.

Ontdek hoe je met een zonnebatterij de energie van je zonnepanelen optimaal kunt benutten en opslaan voor later gebruik. Vergelijk offertes van betrouwbare leveranciers en geniet van de voordelen van duurzame energie voor een groenere toekomst!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet
3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?
4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.