Goedkoopste thuisbatterij: hoe vergelijk en maak je de beste keuze?

Met zonnepanelen bespaar je al een hoop geld, maar zou het niet mooi zijn als je het teveel aan opgewekte energie ergens kon opslaan? In dit artikel lees je alles over een thuisbatterij. Wat is een thuisbatterij, welke batterij voor zonnepanelen kun je het beste kiezen en wat is de goedkoopste thuisbatterij?

Wens je extra advies van een expert? Twijfel dan niet om op onze offertepagina jouw gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen.

Wat is een thuisbatterij?

Overtollige stroom dat op een duurzame manier wordt opgewekt – bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen of windmolens – wordt gewoonlijk op het elektriciteitsnet opgeslagen. Nu zal het niet iedere dag even zonnig of stormachtig zijn, waardoor de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie per dag kan verschillen.

Het zou dan ook erg nuttig zijn als je deze energie ergens kunt opslaan en op een later tijdstip alsnog kunt aanbreken. Hier komt de thuisbatterij om de hoek kijken. Op een thuisbatterij kun je het teveel aan energie dat is opgewekt, gemakkelijk opslaan voor later.

Omdat een thuisbatterij een behoorlijke investering is, is het verstandig om van tevoren te onderzoeken welke thuisbatterij het beste bij jou en jouw huishouden past.

Let op: een thuisbatterij is met name zinvol om aan te schaffen als je reeds over zonnepanelen beschikt.

Laat je adviseren door een expert

Hoe vind je de goedkoopste thuisbatterij?

Er zijn diverse soorten thuisbatterijen op de markt. De beste en goedkoopste thuisbatterij voor jouw huishouden hangt af van onder meer de zwaarte, prijs, opslagcapaciteit en het merk van de thuisbatterij.

Zoals hierboven al even werd aangestipt, is een thuisbatterij een flinke investering. Hoe hoog de prijs voor een thuisbatterij precies oploopt, komt later in dit artikel uitgebreid aan bod.

Eerst gaan we in op de benodigdheden voor een thuisbatterij. Waar moet je op letten voordat je een thuisbatterij koopt?

hoe vind je de goedkoopste thuisbatterij?

Aankoop thuisbatterij: waarop letten?

Heb je besloten om een thuisbatterij te kopen? In het rijtje hieronder lees je wat je allemaal moet weten om de beste en goedkoopste thuisbatterij te vinden voor jouw woning:

  • Zonnepanelen: Een thuisbatterij kun je het beste aanschaffen als jouw woning over zonnepanelen beschikt. Als je geen zonnepanelen hebt, is het afnemen van stroom via een thuisbatterij niet goedkoper dan rechtstreeks van het elektriciteitsnet.
  • Genoeg ruimte: Een thuisbatterij neemt aardig wat ruimte in. Dit komt omdat een thuisbatterij het formaat heeft van een kleine diepvries. Daarnaast kun je een thuisbatterij het beste plaatsen in een ruimte die vrij koel is, bijvoorbeeld in de garage. Sommige thuisbatterijen kun je zowel binnen als buiten plaatsen. Een thuisbatterij weegt bovendien meer dan 100 kilo. Houd hier rekening mee aan je hem aan de muur wilt hangen.
  • Een bi-directionele omvormer: Een omvormer is een automatisch systeem dat het stroomverkeer regelt tussen je zonnepanelen, elektriciteitsnet en de thuisbatterij. Bij het installeren van zonnepanelen wordt standaard een omvormer meegeleverd. Voor een thuisbatterij dien je een extra omvormer aan te schaffen zodat je thuisbatterij kan op- en ontladen. Hiervoor heb je een bidirectionele omvormer nodig.
  • Een digitale meter: Meet het stroomverbruik en de opbrengst.
  • Specificaties thuisbatterij: De beste thuisbatterij beschikt over genoeg opslagcapaciteit (idealiter rond de 5 tot 6 KwH), ontlaadkracht en de Depth of Discharge (ontladingsdiepte)

Thuisbatterij merken

De goedkoopste thuisbatterij kun je vinden door verschillende merken met elkaar te gaan vergelijken. De bekendste zijn LG batterijen, Sonnen Batterie en Tesla. Ieder merk heeft zijn eigen specificaties.

Zo is de LG-Chem verkrijgbaar in verschillende oplaadcapaciteiten. Ze zijn niet voorzien van een omvormer (die moet je apart aanschaffen) en werken geheel automatisch. Thuisbatterijen van het merk Sonnen zijn zeer efficiënt en hebben een lange levensduur (garantie voor wel 20 jaar!).

Pionier op het gebied van thuisbatterijen is Tesla. De Tesla Powerwall is een erg krachtige thuisbatterij die wel meer dan 100 kilogram weegt.

Vergelijk thuisbatterij merken

De prijs van een goedkope thuisbatterij

De totale prijs van een thuisbatterij is afhankelijk van diverse factoren. Zo is een kleine thuisbatterij met weinig oplaadcapaciteit goedkoper dan een grote, zware. Ook het merk heeft invloed op de totaalprijs evenals de compatibiliteit met de omvormer (als je die al in bezit hebt).

Daarnaast dien je rekening te houden met verplaatsingskosten en installatiekosten. Een thuisbatterij kan gemakkelijk door een elektricien worden geïnstalleerd.

Het plaatsen kost gemiddeld tussen de € 1.000 en € 1.500. Een thuisbatterij van een kwaliteitsmerk als LG, Sonnen Batterie of Tesla kost zo een € 7.000 tot wel meer dan € 10.000. Gemiddeld komen de totale kosten van een thuisbatterij, inclusief installatie en omvormer (€ 2.000), uit op zo’n € 8.000.

Vind de goedkoopste thuisbatterij en vergelijk thuisbatterij leveranciers

Is een thuisbatterij iets voor jouw huishouden? Kies voor een betrouwbare leverancier. Op die manier weet je zeker dat je voor de beste prijs een thuisbatterij aanschaft.

Vraag hier vrijblijvend een offerte aan om de prijzen van leveranciers in jouw buurt gemakkelijk met elkaar te vergelijken en vind de goedkoopste thuisbatterij voor jouw woning en huishouden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.