Goedkoopste thuisbatterij: hoe vergelijk en maak je de beste keuze?

Kijk je niet enkel naar aankoopprijs, dan is de goedkoopste thuisbatterij op de markt niet voor iedereen dezelfde. Prijs is vaak een heel belangrijke factor bij het kiezen van een thuisbatterij, maar er zijn ook andere aspecten waar je best rekening mee houdt.

De individuele situaties en noden spelen een grote rol bij de keuze van een thuisbatterij. Het is dus naast de prijs belangrijk om te kijken naar bijvoorbeeld capaciteit, levensduur en terugbetaaltijd. In dit artikel bekijken we de belangrijkste aspecten zodat je de goedkoopste thuisbatterij kan kiezen voor jouw situatie. 

Wens je extra advies van een expert? Twijfel dan niet om op onze offertepagina jouw gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Wat is de goedkoopste thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een flinke investering en de aankoopprijs is voor veel mensen een bepalende factor. Naast de prijs zijn er nog andere kwaliteiten die je best mee in berekening neemt. Het is essentieel om te kijken of de batterij een lange levensduur heeft en hoe de totale kosten zijn inclusief installatie en onderhoud. 

De prijzen van de thuisbatterij worden met de jaren steeds wat minder, maar het blijft nog een grote investering. Er zijn momenteel al verschillende fabrikanten op de markt die concurrerende prijzen aanbieden. De betrouwbare, innovatieve merken maken betrouwbare batterijen met lange levensduur en garantie. De aantal laadcycli en productgarantie mee in beschouwing genomen maakt een duurdere batterij in aankoop soms goedkoper over de jaren.

Goedkoopste thuisbatterij afwegen

Wat bepaalt de kosten?

Er zijn allerlei factoren die de kosten van een thuisbatterij bepalen. Om aan de totaalprijs te komen tel je de effectieve aankoopkosten, de installatiekosten en eventueel de aankoop van een omvormer op. De uiteindelijke prijs hangt hier niet enkel vanaf. Er zijn nog andere aspecten die je kan meetellen. We sommen de belangrijkste hieronder even op. 

Opslagcapaciteit

Voor een heel groot deel is de kostprijs afhankelijk van de opslagcapaciteit. Hoe meer de batterij kan opslaan, hoe meer de accu over het algemeen kost. De prijs voor grote batterijen is hoger, maar toch betaal je bij een kleine thuisaccu meer per kilowatt uur dan je betaalt bij een grote thuisaccu. Voor een batterij van 5 kWh betaal je bijvoorbeeld 5.000 euro, een thuisbatterij van 10 kWh kost je iets minder dan het dubbele.

Installatie

Installatie is een kost waar redelijk wat variatie op kan zitten. Het is afhankelijk van welke installateur je aanneemt en hoeveel werk er nodig is om de batterij te plaatsen. Om niet onnodig veel aan de installatie te betalen vraag je best offertes aan en vergelijk je prijzen. Zo kan je al snel enkele honderden euro’s besparen.

Merk

Zoals bij veel producten op de markt is het merk een belangrijke beïnvloedende factor. Verschillende merken hebben een verschillende reputatie, technologie en kwaliteit. Dit heeft allemaal invloed op de kostprijs van de thuisaccu.

Bekende merken worden al snel geassocieerd met betrouwbaarheid en goede prestaties. Door lange ervaring en investeringen in onderzoek hebben ze ook vaak hun naam bewezen. De producten zijn van goede kwaliteit en ze hebben een stevige, loyale klantenbasis.

Hun producten hebben vaak een langere levensduur en productgarantie. De merken hebben vertrouwen in hun eigen product. Het is dus verstandig bij de aankoop van een thuisbatterij ook te kijken naar de specificatie van een merk om een goede prijs-kwaliteitverhouding te garanderen. 

Soort accu

Er zijn verschillende soorten thuisaccu’s beschikbaar, elke met andere kenmerken en kosten. De drie meest voorkomende thuisbatterijen zijn loodzuurbatterijen, lithium-ionbatterijen en zoutwateraccu’s.

Loodzuur is de oudste technologie voor energieopslag. De batterijen zijn bij de goedkoopste op de markt, maar de levensduur is wat beperkter. Daarnaast is ook de energiedichtheid en efficiënte wat lager als bij andere thuisaccu’s en ze vereisen iets meer onderhoud. De batterij is een goede keuze voor wanneer er een lager budget beschikbaar is, maar wel veel ruimte om een batterij te plaatsen. 

Lithium-ion is de meest populaire thuisaccu van het moment. Ze zijn wat duurder dan loodzuur, maar bieden een hogere energiedichtheid, een langere levensduur, een hogere efficiëntie en hebben minder onderhoud nodig. Doordat ze licht en compact zijn, kunnen ze perfect geplaatst worden wanneer er niet veel ruimte beschikbaar is. In aankoop zijn deze duurder, maar na verloop van tijd zijn ze kostenbesparend door hun duurzaamheid en goede prestatie. 

Nieuw op de markt is de zoutwateraccu. De milieuvriendelijke en veilige technologie op basis van zoutwater heeft een langere levensduur dan loodzuurbatterijen. Ze staan nog niet volledig op punt en zijn nog duurder dan de alternatieven. Naarmate technologie gaat ontwikkelen zullen de prijzen dalen en de populariteit stijgen. 

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Kostprijs van de goedkoopste accu

De goedkoopste thuisbatterij op de markt is van het type loodzuur. Er zijn loodbatterijen op de markt voor maar enkele honderden euro’s. De kwaliteit is hier niet zo goed en ze hebben een korte levensduur. Lithium-ion batterij kan je al vinden voor 1.500 – 2.000 euro, maar ook hier is de kwaliteit niet de beste op de markt.

Lithium-ion batterij

Gemiddelde prijzen thuisbatterij

Gemiddeld kost een thuisbatterij zo’n 600 tot 800 euro per kWh opslagcapaciteit. Dit is een richtprijs exclusief btw en installatiekosten. Voor installatiekosten kan je kijken naar een prijs tussen 1.000 en 3.000 euro.

Heb je nog een hybride omvormer nodig? Dan komen daar nog wat kosten bij. Als je de volledige installatie laat plaatsen door een installateur betaal je 6% btw.

Inclusief installatie en btw voor een thuisbatterij van 4 kWh zal je gemiddeld 4.000 tot 4.400 euro betalen. Voor een batterij van 8 kWh tussen 5.000 en 8.000 euro en voor een batterij van 20 kWh tussen 12.000 tot 15.000 euro.

Krijg je nog een premie in 2024?

Liet je de batterij installeren voor 1 april 2023? Dan kom je nog in aanmerking voor een premie van de Vlaamse overheid. Is de installatiedatum na 31 maart 2023 dan loop je dit mis. Er worden geen uitzonderingen gemaakt voor vertraagde installaties.

Wat kost een 10 kWh batterij met zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een bewezen rendabele investering. Ze produceren op zonnige dagen meer energie dan je kan opgebruiken. Ongeveer 28% van de opgewerkte energie gebruik je zelf, de rest wordt op het net geïnjecteerd.

Om het zelfverbruik te verhogen wordt er vaak een thuisbatterij geïnstalleerd in combinatie met de zonnepanelen. Zelfverbruik stijgt in dit geval tot wel 68%.

Thuisaccu, zonnepanelen en een digitale meter zorgen voor heel wat financiële voordelen als ze goed gebruikt worden. Overtollige stroom wordt constant op de thuisaccu opgeslagen en niet terug op het net gezet. 

De prijs voor een zonnepanelen installatie met een batterij van 10 kWh zal rond de 19.000 euro schommelen. Een batterij van 10 kWh kost tussen 8.000 en 10.000 euro.

Voor deze opslagcapaciteit heb je rond de 20 zonnepanelen met 400 wattpiek nodig. Deze installatie kost ook ongeveer 9.000 tot 10.000 euro.

Heb je minder zonnepanelen dan zal de thuisbatterij niet rendabel zijn en investeer je beter in een accu met kleinere capaciteit. 

Volledig onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet zal ook met deze investering niet lukken. Zonnepanelen produceren niet het volledige jaar genoeg energie. Met de huidige thuisbatterijen kan je daarboven niet genoeg stroom opslaan om de winter te overbruggen.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Hoe bepalen wat de meest rendabele batterij is?

De meest rendabele batterij is meestal niet de goedkoopste thuisbatterij op de markt. Om tot de meest rendabele batterij te komen in jouw situatie zijn er ingewikkelde berekeningen nodig. Het heeft voornamelijk te maken met jouw energieverbruik.

Wanneer je dit weet kan je een thuisbatterij en zonnepaneleninstallatie zoeken die dit verbruik zo exact mogelijk ondersteund. Heeft jouw thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen een te hoog vermogen? Dan zal het niet rendabel zijn en is jouw terugverdientijd langer.

Hetzelfde gebeurt als jouw installatie een te laag vermogen heeft. Goed rekenen is de boodschap. Contacteer hiervoor een erkend installateur, zij kennen de beste opties voor jouw situatie.

thuisbatterij met zonnepanelen

Ook interessant voor jou: 

Wat kost een Ikea thuisbatterij en is die vandaag nog rendabel?

Een Ikea thuisbatterij kan je kopen vanaf ongeveer 3.000 euro. Nu er geen premies meer gegeven worden is de thuisbatterij iets minder rendabel dan ervoor. Wanneer de batterij goed afgestemd wordt op de zonnepanelen en op het energieverbruik kan het nog steeds een interessante investering zijn.

Hoeveel kosten de nieuwste zonnepanelen met batterij?

Voor een thuisbatterij betaal je ongeveer evenveel als voor jouw zonnepanelen. Een thuisbatterij van 4 kWh, genoeg voor een klein gezin, kost ongeveer 4.000 euro. De ideale installatie zonnepanelen zal ook rond deze prijs liggen. 

Wat is de levensduur van een thuisaccu?

Gemiddeld is de levensduur 10 à 14 jaar. Er zijn accu’s met een lagere levensduur, deze zijn in verhouding ook goedkoper.

Vind de goedkoopste thuisbatterij en vergelijk thuisbatterij leveranciers

Is een thuisbatterij iets voor jouw huishouden? Kies voor een betrouwbare leverancier. Op die manier weet je zeker dat je voor de beste prijs een thuisbatterij aanschaft.

Vraag hier vrijblijvend een offerte aan om de prijzen van leveranciers in jouw buurt gemakkelijk met elkaar te vergelijken en vind de goedkoopste thuisbatterij voor jouw woning en huishouden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.