Prijs thuisbatterij: soorten en combinatie zonnepanelen

De hoge energieprijzen en de grote populariteit in zonnepanelen zorgen ook bij thuisbatterijen voor een groeiende interesse. In dit artikel kijken we naar de prijs van de gemiddelde thuisbatterij en wat er zorgt voor de prijsverschillen onderling. Als je de energie die je opwekt met zonnepanelen optimaal wilt benutten, is het een verstandige investering om zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij.

Of je nu geïnteresseerd bent in het verlagen van jouw energierekening, het vergroten van de energieonafhankelijkheid of het verkleinen van je ecologische voetafdruk, je komt het in dit artikel allemaal te weten. 

Vraag advies en ontvang prijzen

Thuisbatterij kopen in België

Steeds meer mensen overwegen het om een thuisbatterij aan te kopen om zo wat meer onafhankelijk te worden van de energiemaatschappijen. Er zijn veel verschillende factoren die de kostprijs van thuisbatterijen beïnvloeden in België.

Als eerste, belangrijkste factor heb je de capaciteit. Hoe hoger de capaciteit, hoe duurder de batterij zal zijn. Installatiekosten kunnen verschillen, afhankelijk van wie de installatie uit zal voeren en hoe complex het is.

De volgende overwegingen zijn of de thuisbatterij al dan niet slim is en welke omvormer je erop zal aansluiten. De kwaliteit zal een rol spelen in de prijsbepaling, samen met het merk van de accu.

Het kopen van een thuisbatterij is een interessante investering. De hierboven benoemde factoren kunnen je helpen om een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw persoonlijke situatie en budget.

Thuisbatterij in huis

Kostprijs thuisbatterij 2024

Een gezin met 3 tot 4 personen verbruikt gemiddeld 3500 kWh op jaarbasis en 10 kWh per dag. Bij dat energieverbruik zou een thuisbatterij van 4 kWh al kunnen volstaan. Je kunt verwachten dat een thuisbatterij van deze capaciteit, inclusief plaatsing en 6% btw, rond 4.400 euro kost.

Met een verbruik van 10 kWh wordt soms aangeraden een batterij meer dan 4 kWh. Het wordt voornamelijk aangeraden voor mensen die zo onafhankelijk mogelijk willen zijn. Hieronder geven we enkele richtprijzen.

Capaciteit batterij Prijs incl. plaatsing, excl. btwPrijs incl. plaatsing en 6% btw
3 kWh4.000 euro4.240 euro
4 kWh4.150 euro 4.400 euro 
8 kWh5.000 – 8.000 euro 5.300 – 8.480 euro
14 kWh10.000 euro10.600 euro 

Deze prijzen zijn algemene prijzen. Er zijn goedkopere batterijen op de markt, maar er zijn ook duurdere. De prijs is niet enkel afhankelijk van de opslagcapaciteit. 

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Soorten thuisbatterij

Momenteel zijn er drie soorten thuisbatterijen op de markt. Als meest voorkomende batterij is er de Lithium-ion batterij. De compacte batterij met hoge energiedichtheid is ideaal voor in een gewone woning. Daarnaast komt de hoge ontladingsdiepte. De batterij werkt wat minder efficiënt bij heel hoge of lage temperatuur en zijn ze iets lichter ontvlambaar dan andere types. 

Als tweede thuisbatterij is er de loodbatterij. Deze batterij is ook al enkele jaren op de markt dankzij hun betrouwbaarheid, budgetvriendelijkheid en mogelijkheid tot recycleren. Ze zijn zwaarder en minder ontlaadbaar dan de lithium-ion batterijen.

Loodbatterijen zijn de goedkoopste onder de populaire batterijen. Lithium-ion batterijen zijn een stuk duurder, maar neem je de levensduur mee in berekening, dan zal de jaarlijkse prijs bij beide ongeveer op hetzelfde neerkomen.

Als derde, nieuwste soort thuisbatterij is de zoutwaterbatterij uitgebracht. Ze zijn volledig ontlaadbaar, niet ontvlambaar en niet beïnvloedbaar bij hoge of lage temperaturen. De batterij laadt wat minder snel op dan de vorige types en wegen ook nog een stuk meer.

Zoutwaterbatterijen zouden wel eens de batterijen van de toekomst kunnen worden. Ze hebben een grote capaciteit en lange levensduur, zijn goedkoper, én zijn niet zo belastend voor het milieu. Ze zijn jammer genoeg nog niet op punt om de markt over te nemen. De batterijen zijn groot, zwaar, werken nog niet op volle capaciteit en hebben dus een laag piekvermogen. Hier wordt snel verandering in verwacht. 

Welke factoren spelen een rol?

Zoals eerder aangehaald is niet enkel de capaciteit een belangrijke factor bij de kostprijs. Over het algemeen geldt wel: hoe hoger de capaciteit, hoe duurder de thuisbatterij. Er zijn echter batterijen met een hogere capaciteit die toch een stuk goedkoper zijn dan een accu met een lagere opslagcapaciteit. Dat komt omdat je ook moet kijken naar het merk, het type omvormer, de plaatsingskosten en het kiezen van een slimme batterij.

Merken van thuisbatterijen worden het puntje hieronder uitgebreid besproken. 

De omvormer van de thuisbatterij, wat enkel nodig is in combinatie met zonnepanelen, is een onderdeel waar je best niet op bespaart. De gelijkstroom die de zonnepanelen produceren moet omgezet worden in wisselstroom om opgeslagen te worden op de batterij en om daarna gebruikt te kunnen worden.

Er zijn types thuisbatterijen die een geïntegreerde omvormer hebben. Het is erg praktisch omdat je geen aparte omvormer moet kopen, maar het laat wel de prijs van een thuisbatterij stijgen. Een batterij inclusief omvormer is de beste optie als je nog geen zonnepanelen hebt aangeschaft.

Slimme batterijen zijn wat duurder dan hun ‘dommere’ tegenhanger. De prijzen starten bij ongeveer 6.700 euro exclusief installatie en btw. In aankoop geef je wat meer uit, maar de slimme batterijen kunnen je helpen jouw energieverbruik beter te regelen, waardoor je deze meerkost al snel terugverdient hebt.

Plaatsing van een thuisbatterij is een kost waar je wel wat op kan besparen. Plaatsingsprijzen verschillen van ongeveer 1.000 tot 3.000 euro afhankelijk van hoe complex de installatie is en hoeveel aanpassingen er gedaan moeten worden. Vraag offertes aan, vergelijk de prijzen en bespaar zo kosten. 

Prijs vergelijken van thuisbatterijen

Kostprijs thuisbatterij merken

Er zijn grote prijsverschillen tussen de merken. Dit hangt vaak samen met de levensduur, kwaliteit en andere eigenschappen van de accu’s. Zo zal een batterij met een levensduur van 20 jaar over het algemeen een stuk meer kosten dan die met een levensduur van 10 jaar. De duurdere merken hebben daarnaast ook vaak een langere garantie. Ze spenderen meer aan research & development en hebben vertrouwen in hun product.

Tesla thuisbatterij prijs

De Powerwall 2 van Tesla kost met z’n 13,5 kWh opslagcapaciteit ongeveer 8.500 euro exclusief btw en installatie. Er zijn ook Powerwall batterijen beschikbaar met een geïntegreerde omvormer. Momenteel zijn ze bezig aan een derde generatie: de Powerwall 3. Deze werd oorspronkelijk al verwacht in 2022, maar zal nu waarschijnlijk eind 2023 op de markt gebracht worden.

Deze nieuwste batterij zal een grotere capaciteit en betere efficiëntie hebben dan zijn voorgangers en zal toch goedkoper zijn. De compacte batterij zal een volledige gezinswoning makkelijk van energie kunnen voorzien.

LG thuisbatterij prijs

LG is momenteel één van de grootste fabrikanten van thuisaccu’s. Ze zijn betrouwbaar, rendabel en duurzaam. Ze zijn wat goedkoper dan hun grote tegenhanger Tesla. Momenteel zijn er vijf verschillende modellen beschikbaar: 3,3 kWh, 6,6 kWh, 7 kWh, 10 kWh en 13 kWh. Thuisbatterijen van LG zitten rond de gemiddelde prijs van thuisbatterijen. Hun kleinste batterij met een capaciteit van 3,3 kWh kost ongeveer 4.000 euro inclusief btw en installatie.

De batterijen van LG zijn makkelijk online te vinden en aan te kopen. Toch is het aan te raden een goede installateur onder de arm te nemen. Zij vragen meestal dezelfde prijs als wanneer je het rechtstreeks bij de fabrikant aankoopt en ze kunnen je daarnaast adviseren. 

Ikea thuisbatterij prijs

Ikea werkt voor hun batterijen samen met Huawei. De batterijen zijn bij de goedkopere spelers op de markt. Een batterij van 5 kWh kan je al vinden voor ongeveer 3.500 euro exclusief btw. De batterijen zijn enkel compatibel met omvormers van Huawei zelf. Grote kans dat je een nieuwe omvormer zal nodig hebben als je deze reeds eerder in huis haalde. Hiervoor betaal je ongeveer 2.000 euro.

Contacteer een professional in jouw buurt

Thuisbatterij premie en subsidie 2024

Gedurende enkele jaren was er een premie voor de aankoop of leasing van een thuisbatterij voor zelf opgewekte energie, aangeboden door de Vlaamse overheid. Begin 2023 werd echter beslist te stoppen met deze premie. Je kan de premie nog aanvragen als je een thuisbatterij-installatie hebt met een keuringsattest tot 31 maart 2023.

Daarnaast moet je reeds een digitale meter hebben. Installeerde je later een batterij dan kom je niet meer in aanmerking. Er worden geen uitzonderingen toegestaan op deze regel.

Terugverdientijd thuisbatterij

Ondanks dat de prijzen van thuisbatterijen blijven dalen, blijft het een dure aankoop. Nu de premies van de Vlaamse overheid gestopt zijn, is de investeringen nog wat hoger. De thuisbatterij is niet voor elke situatie rendabel. Het is dus belangrijk goed geïnformeerd aan deze installatie te beginnen.

De terugverdientijd van een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen 10 en 14 jaar. Het is dus belangrijk om goed te kiezen. Heeft jouw batterij een terugverdientijd van 14 jaar, maar slechts een levensduur van 10 jaar? Dan is de batterij niet rendabel in jouw situatie.

De gemiddelde levensduur loopt momenteel ongeveer gelijk met de gemiddelde terugverdientijd. Dat betekent dat je in een niet berekende situatie een nuloperatie hebt met jouw accu. Je verdient er geen geld aan, maar verliest er ook niets mee.

De terugverdientijd wordt berekend aan de hand van de aankoopprijs van de accu, de opslagcapaciteit en jouw jaarlijkse stroomverbruik. Jouw energiecontract bepaalt ook mee hoe lang de terugverdientijd is. Er is geen makkelijke berekening hiervoor. Vraag advies aan experten, zij kunnen heel nauwkeurig berekenen wat de beste oplossing is voor jouw woning.

werking-thuisbatterij

Combineer thuisbatterij en zonnepanelen

De combinatie thuisbatterij en zonnepanelen is vooral interessant wanneer je meer energie opwerkt dan je op dat moment kan opgebruiken. 30 tot 40% van de zonne-energie wordt onmiddellijk gebruikt, de overtollige stroom wordt op het net gezet, waar je een vergoeding voor krijgt. Een thuisbatterij is de ideale oplossing om jouw eigen verbruik te laten stijgen tot wel 70%.

Voordelen

Onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet is een grote stimulans voor mensen om een thuisbatterij aan te sluiten op zonnepanelen. De overtollige stroom van jouw zonnepanelen wordt opgeslagen en op momenten dat je anders van het net moet tappen kan je gebruik maken van de batterij. Bij stroomstoringen kan je dankzij de batterij ook gewoon verder met je dag. Hoewel het in België nog niet mogelijk is volledig onafhankelijk te zijn van het net, is dit wel een goed begin.

Thuisbatterijen zijn makkelijk te installeren in jouw woning. Heb je niet genoeg ruimte? Dan mogen ze zelfs buiten geplaatst worden. Samen met de digitale meter is de bediening ook erg makkelijk. Door het slimme gebruik van de meter kan je jouw energieverbruik beter spreiden en een piekverbruik makkelijk ontwijken

Wat kosten zonnepanelen met batterij?

De kosten van een installatie zonnepanelen en de kostprijs van een batterij zal ongeveer even veel zijn. Heb je een gezin van 3 of 4 en wil je 10 zonnepanelen leggen, dan betaal je ongeveer iets tussen 4.500 en 8.500 euro.

De prijs van een geschikte thuisbatterij, afhankelijk van de capaciteit zal ook ergens tussen 4.000 en 8.000 euro zijn. Belangrijk is de juiste capaciteit van zonnepanelen en thuisbatterij te installeren voor jouw situatie.

Te veel zonnepanelen kosten een stuk meer én het maakt ze minder rendabel. Hetzelfde geldt bij een thuisbatterij. Advies vragen aan een expert wordt hier zeker aangeraden. 

Is een thuisbatterij nog steeds rendabel in 2024?

Voor een thuisbatterij betaal je heel ruim gerekend iets tussen 4.000 en 20.000 euro. Of de batterij rendabel is hangt zoals eerder gezegd van allerlei factoren af, waarbij de belangrijkste de levensduur. Wil je zeker weten dat je het beste uit jouw installatie haalt? Vraag dan advies aan ervaren professionals. 

Thuisbatterij prijs op maat? Vergelijk prijzen en offertes

Je kan hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Ontvang 1 of meerdere offertes van installateurs, vergelijk de prijzen en bespaar zo op kosten. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?

2*. Is je woning aangesloten op het elektriciteitsnet

3*. Heb je een digitale meter/slimme teller?

4*. Wanneer wens je de thuisbatterij te plaatsen?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.