Thuisbatterij prijs: soorten en combinatie zonnepanelen
Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is vandaag een absolute aanrader. Reden? Je kan aardig besparen op je energiefactuur. Ondanks de grote investeringskost, betaalt die zich relatief snel terug. Benieuwd naar de thuisbatterij prijs en eventuele premies waar je aanspraak op maakt in 2023? Lees dan snel verder.
Kom je liever direct in contact met professionele installateurs? Stel al je vragen via onze offertepagina en ontvang tegelijke meerdere prijsoffertes.
Vraag advies en ontvang prijzen
Kostprijs thuisbatterij 2023
Thuisbatterijen zijn populair. Dat is uiteraard niet zomaar. Je bespaart na verloop van tijd heel wat geld uit. Minpunt is de hoge investeringskost. Zo schommelt de gemiddelde thuisbatterij prijs tussen de 4.000 en 10.000 euro. Sommige modellen zijn zelfs dubbel zo duur. Dat komt doordat de kostprijs afhankelijk is van enkele factoren.
Soorten thuisbatterij
Thuisbatterijen zijn verkrijgbaar in diverse modellen. Belangrijkste verschillen tussen al die modellen zijn: merk en capaciteit. Wil je een thuisaccu kopen die het best bij je past? Dan is het vooral belangrijk om te kijken naar je gemiddelde energieverbruik. Op die manier kan je gericht kiezen, zonder veel geld te verliezen.
Om dit te bepalen, hou je best rekening met het gemiddeld verbruik van een gezin. Dat is ongeveer 9,6 kWh per dag. Een thuisaccu van 10 kWh of meer is in dat geval de beste optie. Daarvoor betaal je zo’n 10.000 euro. Heb je een batterij nodig van slechts 3 kWh? Gemiddeld kost een thuisbatterij je dan ongeveer 4.000 euro. Voor een thuisaccu van 8 kWh betaal je tussen de 5.000 en 8.000 euro.
Kostprijs thuisbatterij merken
De thuisbatterij prijs is ook afhankelijk van het merk dat je kiest. Er zijn heel wat spelers op de markt. Hieronder een overzicht van de populairste merken.
Tesla thuisbatterij prijs
Eén van de krachtigste thuisbatterijen is de Tesla Powerwall 2. Het heeft een vermogen van maar liefst 13,5 kWh. Wat meer dan voldoende is voor een gemiddeld gezin. De Tesla thuisbatterij prijs schommelt rond 9.000 euro. Dit is slechts een richtprijs, inclusief omvormer, installatie en btw.
LG thuisbatterij prijs
De thuisaccu’s van LG zijn kwalitatief en betaalbaar. Er zijn verschillende modellen om uit te kiezen.
- De LG Chem RESU van 3,3 kWh: 4.000 euro
- De LG Chem RESU van 6,5 kWh: 5.500 euro
- De LG Chem RESU van 9,8 kWh: 7.000 euro
Ikea thuisbatterij prijs
De Ikea thuisaccu kan je al kopen vanaf 3.300 euro voor 3,3 kWh opslag. Een voordelige batterij die ook voldoende kwalitatief genoeg is!
Thuisbatterij premie
Om de kosten te drukken kan je gebruik maken van de premie voor thuisbatterijen van de Vlaamse overheid. Het premiebedrag kan oplopen tot 850 euro per batterij, maar dan moet je je wel haasten. De premie wordt namelijk versneld afgebouwd. Na 31 maart 2023 komen thuisbatterijen met een keuringsattest niet meer in aanmerking voor de premie.
Bovendien moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de Premie thuisbatterij. Zo moet je het laten plaatsen door een professional, is een digitale meter verplicht en moet de batterij 10 jaar aangesloten blijven. Ook mag het niet om een loodbatterij gaan en moet de batterij aangemeld en goedgekeurd worden. Daarnaast is het belangrijk dat je reeds over een zonnepanelen-installatie beschikt.
Meer weten? Vraag advies aan onze specialisten
Terugverdientijd thuisbatterij
Hoewel de investeringskosten voor een thuisbatterij hoog liggen, verdien je ze gemiddeld binnen 12,5 jaar terug. Tenminste als je een batterij koopt om je bestaande zonne-installatie mee te upgraden.
Koop je een thuisaccu in combinatie met een zonnepaneleninstallatie? Dan daalt de terugverdientijd naar zo’n 6,25 jaar. De aanschaf van een batterij zonder zonnepanelen, zal slechts 100 euro per jaar opbrengen. Daardoor kan het tot wel 25 jaar duren voordat je de kosten terugverdient. Zeker iets om over na te denken!
Combineer thuisbatterij en zonnepanelen
Een thuisbatterij kan je zonder zonnepanelen plaatsen. Als je beide combineert, geniet je echter veel meer voordelen. Maar loont het eigenlijk de moeite in vergelijking met de extra kosten die je ervoor betaalt? Je komt het hieronder te weten!
Voordelen
De terugverdientijd van een thuisaccu vermindert aanzienlijk als je het combineert met zonnepanelen. Dat wil dus zeggen dat je veel meer geld uitspaart. Zonne-energie is namelijk heel wat goedkoper dan elektriciteit van het net. Zelfs op momenten wanneer energieleveranciers lagere tarieven hanteren. Daarom is het ook één van de beste investeringen die je kan doen!
Batterij zonnepanelen prijzen
Als je van plan bent om een thuisaccu te kopen, is het aan te raden om ook zonnepanelen te laten installeren. Hou er wel rekening mee dat dit een zeer grote investering is. Bovenop de kost van een thuisbatterij, betaal je de prijs voor een zonnepanelen-installatie en die is niet min.
De zonnepanelen prijs schommelt namelijk tussen de 3.500 en 4.000 euro. Tenminste, in het geval dat je 12 zonnepanelen laat installeren. Als je er meer nodig hebt, gaat de prijs flink omhoog. Gelukkig kan je ook voor de installatie van zonnepanelen beroep doen op een premie.
Informeer je alvast uitgebreid! Ook op die manier kan je geld besparen.
Thuisbatterij prijs op maat? Vraag en vergelijk prijzen
Er zijn meerdere soorten thuisbatterijen. De prijs varieert naargelang het merk, het vermorgen en nog enkele andere factoren. Als je hier niet veel over afweet, kan het allemaal erg verwarrend lijken. Daarom is het belangrijk om je zo goed mogelijk te informeren!
Een thuisbatterij kopen, doe je ook best niet zonder meerdere prijsoffertes van professionele thuisbatterij installateurs. Zo voorkom je dat je onnodig veel geld uitgeeft. Aan de hand van een offerte krijg je namelijk een beter overzicht van de kostprijs. Zo wordt het snel duidelijk welke batterij voor jou de beste optie is!
Veel moeite vergt het opstellen van een offerte niet. Het volstaat om enkele gegevens in te vullen en binnen een paar minuten krijg je het resultaat. Twijfel dus niet langer en maak het jezelf makkelijker én goedkoper!